Stinkende vingers: oorzaken en wat te doen?

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Het kan gênant zijn als je vingers stinken. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je handen en vingers schoon en fris te houden. Wat veroorzaakt stinkende vingers? De meest voorkomende oorzaak is de ophoping van bacteriën en vuil op de huid rond je nagels. Deze bacteriën kunnen een onaangename geur produceren. Andere oorzaken van stinkende vingers kunnen zijn dat je je handen niet wast na gebruik van het toilet of iets eet met een sterke geur zoals knoflook of curry. De meest voorkomende oorzaak van stinkende vingers is dat je ze niet goed wast. Vingers kunnen ook stinken als je een medische aandoening hebt, zoals diabetes of een nierziekte.

Vieze hand en stinkende vingers / Bron: Pixabay

Stinkende vingers

Veel mensen hebben het ongemak ervaren van stinkende vingers. Als je aan je handen snuffelt, ruik je meteen of je vingers stinken. De verschillende geuren die zich op je handen en vingers kunnen ontwikkelen, zijn afhankelijk van waarmee ze gedurende de dag in contact komen en welke taken ze uitvoeren. Dit kan van alles zijn, van schoonmaken met agressieve chemische reinigingsmiddelen, het bereiden van voedsel zoals knoflook en uien, het morsen van benzine op je handen tijdens het tanken of het in contact komen met afval. De meest voorkomende oorzaak van stinkvingers is het niet wassen van de handen na een toiletbezoek.

Oorzaken van stinkende vingers

Poep en plas

Poep aan je vingers

Vingers kunnen om verschillende redenen slecht ruiken. Een van de meest voorkomende redenen is dat mensen hun eigen poep aanraken. Dit is vooral een probleem voor kinderen die zich misschien niet bewust zijn van wat ze doen of voor mensen met een psychische aandoening die zich niets aantrekken van de gevolgen. Maar het kan ook zijn dat je te weinig toiletpapier gebruikt of dat het toiletpapier stuk gaat tijdens het vegen van je billen.

Toiletpapierrol op een houder / Bron: Freepik
Vinger(s) in de anus

Een vinger kan ook naar poep ruiken nadat je deze in de anus hebt gestoken, bijvoorbeeld ter stimulatie van de prostaatklier. Er zijn ook mensen die last hebben van obstipatie en met behulp van hun vingers proberen de harde ontlasting uit de endeldarm te krijgen. In de medische literatuur wordt gewag gemaakt van een man die keer op keer zijn vingers in zijn anus stak om van obstipatie af te komen, maar dit leidde uiteindelijk tot schuldgevoelens, stinkende vingers, niet in staat zijn om normaal te poepen, en dysfore emoties.1Maqbool M, War FA, Kumar M. Can We Call It “Stinky-finger Syndrome?”. Indian J Psychol Med. 2017 Sep-Oct;39(5):663-664. doi: 10.4103/0253-7176.217025. PMID: 29200565; PMCID: PMC5688896.

Urine en uitwerpselen

Voor gezinnen met kleinere kinderen kan het verschonen van een vuile luier leiden tot urine- en poepgeurtjes die soms op je handen en vingers terechtkomen. Als dit het geval is, zullen handzeep en water vaak heel weinig doen om deze doordringende stank van de huid te verwijderen.

Voedselgeurtjes

Als je in de keuken bezig bent met het bereiden van een maaltijd, dan kan dit leiden tot allerlei geurtjes ana je vingers. Het snijden van knoflook of uien en het bereiden van vis, kunnen vieze geurtjes op je vingers achterlaten. Voedselgeuren zijn een van de moeilijkste om van de huid van je handen te verwijderen, vooral omdat de meeste koks langdurig voedsel aanraken en gedurende langere tijd bezig zijn met het bereiden van het voedsel, waardoor de geurtjes diep in de huid kunnen doordringen.

Stinkende vingers door knoflook te snijden / Bron: Pixabay

Je kan overigens ook last van stinkvingers krijgen als je met je handen eten, vooral van sausjes. Bijvoorbeeld van een broodje kebab of andere vette hap.

De geur van benzine aan je vingers

Wanneer je je auto of zelfs grasmaaier met benzine tankt, kunnen er soms ongelukjes gebeuren, waarbij er benzine op je handen terechtkomt en je handen naar benzine ruiken. Benzine is een mengsel van vluchtige koolwaterstoffen, waarvan sommige vertakte alkanen en sommige aromaten. Normaal gesproken zijn je handen warm, waardoor de benzine en een deel van de koolwaterstofoliën in de huid kan oplossen, wat ertoe zal leiden dat je handen ernaar ruiken.

Chemische schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen die in de meeste huishoudens worden gebruikt, bevatten verschillende chemische middelen die een sterke chemische geur hebben. Wanneer deze chemicaliën in contact komen met je huid, kan het ook een chemische geur op de huid achterlaten.

Wat te doen bij stinkende vingers?

Handen wassen met water en zeep

De behandeling van stinkende vingers hangt af van de oorzaak van het probleem. Als je vingers gewoon zweterig zijn, moet je ze wassen met water en zeep. Als ze ook vuil zijn, moet je water en zeep gebruiken om ze schoon te maken voordat je ze afdroogt met een handdoek of keukenpapier.

Handen wassen
Handen wassen met water en zeep / Bron: Pixabay

Was bijvoorbeeld altijd je handen na het toiletbezoek, gebruik antibacteriële zeep, droog je handen af met een handdoek en draag werkhandschoenen als je klusjes doet

Wat kun je doen als je handen nog steeds stinken, zelfs nadat je ze hebt gewassen?

RVS-zeep

Heb je regelmatig last van stinkende handen doordat je in contact komt met knoflook, knoflooksaus, rauwe ui, vis of andere voedingsmiddelen en wil je er gelijk vanaf komen? Dan helpt een RVS-zeep uitermate goed. Hiermee hoef je niet urenlang rond te lopen met stinkende handen. Laat koud water lopen uit de kraan en wrijf de roestvrijstalen zeep tussen je handen. De zeep zal alle geuren opnemen tijdens het wrijven. Stel je hebt uien gesneden. Doordat de zwavelmoleculen die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende uiengeur reageren met het chroom in het roestvrijstalen object, worden ze geneutraliseerd. Je bent verlost van stinkende vingers!

Heb je geen roestvrijstalen zeepje in huis? Dan kun je ook gewoon je handen over de metalen gootsteen of over de kraan wrijven, samen met stromend water. De geur van knoflook aan je vingers verdwijnt als sneeuw voor de zon door met je vingers na het snijden over de binnenkant van je metalen wasbak te wrijven.

Roestvrijstalen zeep (RVS zeep)

Tafelzout

Strooi ongeveer een eetlepel tafelzout op de palmen van je hand en meng er wat koud water doorheen om een papje te maken. Wrijf het vervolgens over je handen, spoel je handen daarna goed af en maak ze droog. Het zout verwijdert de geur effectief, maar vergeet je handen na afloop niet te hydrateren.

Het werkt ook met zuiveringszout, suiker of gemalen koffie.

Zuiveringszout van Arm and Hammer
Zuiveringszout van Arm and Hammer

Citroensap of azijn

Dompel je handen drie minuten in wat citroensap en spoel ze daarna af. Het werkt ook met azijn. De uiengeur wordt geneutraliseerd. Je handen zullen naar verse citroenen ruiken. Daarna je handen insmeren met handcrème.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over stinkende vingers of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.