Stinkende handen: oorzaken en wat te doen?

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Handen reinigen helpt niet alleen om vuil en viezigheid te verwijderen, maar elimineert ook onaangename geurtjes. Als je je handen reinigt, spoel je de bacteriën weg die nare geurtjes kunnen veroorzaken. Zeep is een van de meest effectieve hulpmiddelen om je handen te reinigen; het verwijdert zowel vuil als bacteriën en virussen van de huid. Naast zeep zijn andere reinigingsmiddelen die goed werken tegen stinkende handen, zoals de handen inwrijven met zout of een oplossing van witte azijn en zuiveringszout

Stinkende en vieze handen / Bron: Pixabay

Oorzaken van stinkende handen

Je vraagt je misschien af: ‘Waarom stinken mijn handen in de ochtend of op een ander moment van de dag?’ Veel mensen hebben last van stinkende handen en het is soms moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van stinkende handen zijn: bepaalde voedsel bereiden, je handen niet vaak genoeg wassen, verschillende parfums combineren, roken en bepaalde medische aandoeningen hebben.

Het snijden van ui of knoflook

Voedsel als knoflook en ui hebben een sterke, zwavelachtige geur die op je handen kan blijven hangen nadat je ze hebt aangeraakt.

Knoflook
Knoflook / Bron: Pixabay

Het is iets dat je hebt gegeten of gedronken

Verbindingen uit het voedsel kunnen worden uitgescheiden via zweetklieren die over het hele lichaam aanwezig zijn, waaronder je handpalmen. En wanneer het zweet zich vermengt met bacteriën op je huid, kun je een viezig luchtje opmerken. Let op bij vooral het volgende voedsel:

  • Knoflook en ui. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten.
  • Groenten afkomstig van de kruisbloemfamilie, zoals boerenkool, spruitjes, kool, broccoli en bloemkool. Zwavelverbindingen en bepaalde kruiden (bijvoorbeeld curry en komijn) kunnen onaangename geurtjes veroorzaken.
  • Overmatig vlees eten.

Je bent met een nieuw medicijn begonnen

Een nieuw recept gekregen van de dokter? Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten, wat zich mogelijk kan vertalen in een meer merkbare geur op je handen. Het kan hierbij om onder meer de volgende medicijnen gaan:

  • Cholinesteraseremmers gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer en dementie, waaronder Aricept, Exelon en Razadyne.
  • ​Opioïden​ gebruikt om pijn te behandelen, zoals OxyContin, Percocet en Vicodin
  • Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) die vaak worden gebruikt om depressie en angst te behandelen, waaronder Lexapro, Prozac en Zoloft.
  • Tricyclische antidepressiva gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals depressie en obsessieve compulsieve stoornis (OCS), zoals Elavil, Norpramin en Pamelor.
  • Penicilline, een antibioticum dat artsen voorschrijven bij verschillende bacteriële infecties.

Hoewel je er niet meer van gaat zweten, kunnen de verbindingen worden uitgescheiden via zweetklieren over het hele lichaam. Hierdoor kan er een bepaald geurtje ontstaan wanneer het zweet zich vermengt met de bacteriën van je huid.

Pillen klein door CHAIWATPHOTOS
Stinkhanden door medicijnen / Bron: CHAIWATPHOTOS/Istock.com

Schimmelnagels

Stinkende je handen naar stinkvoeten? Als deze vieze geur zich vooral rond je nagels aanwezig lijkt te zijn, heb je misschien te maken met een schimmelnagel of onychomycose. Vaak ruikt het naar rotte kaas.

Nagelschimmel heeft meer kans om toe te slaan in de teennagels, maar het kan ook je vingernagels aantasten. Naast die vieze geur, kunnen door schimmel aangetaste nagels er dik, geel of witachtig, broos of kruimelig uitzien of anderszins vervormd zijn.

Bij hardnekkige schimmelinfecties kan de huisarts plaatselijke of orale antischimmelmiddelen voorschrijven.

Bepaalde gezondheidsproblemen

Diabetes of lever- of nierziekte

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je hele lichaam, inclusief de handen, een ongewone geur afgeeft. Een zoete, fruitige geur kan een teken zijn van niet-gediagnosticeerde of slecht beheerde diabetes, terwijl een bleekachtige geur erop kan wijzen dat je een leverziekte of nierziekte hebt.

Trimethylaminurie (TMAU)

Als je merkt dat je lichaam en handen een vieze, doordringende geur afgeven van rottende vis, dan zou je te maken kunnen hebben met trimethylaminurie (TMAU), ook wel bekend als het visgeursyndroom. Dit is een stofwisselingsstoornis die optreedt wanneer het lichaam niet in staat is trimethylamine af te breken, een stinkende chemische verbinding die wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer het trimethylamine zich in het lichaam ophoopt, kan het worden uitgestoten via het zweet, de urine of de adem van een persoon.

Bromhidrose

Als je handpalmen voortdurend worden geplaagd door stinkend zweet of klamheid, dan zou je bromhidrose kunnen hebben. Bromhidrose is een toestand waarbij er sprake is van een onaangename lichaamsgeur. Deze vieze geur is het gevolg van chemische processen na zweetafscheiding. Bromhidrose wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne, maar niet vaak genoeg wassen kan het probleem verergeren. Als het probleem vooral je handen lijkt te treffen, kan frequent je handen wassen met een antibacteriële zeep zinvol zijn.

Je kunt het zweten ook beheersen door een antitranspirant op je handpalmen te gebruiken. In meer ernstige gevallen kunnen behandelingen zoals iontoforese of Botox-injecties ook helpen.

Wat te doen aan stinkende handen?

Knoflook- en uiengeur verwijderen

Was je handen met water en zeep en wrijf je handen daarna even langs de kraan of het aluminium van de gootsteen.

Was je handen met zout.

Je handen wrijven met zout is de gemakkelijkste manier om de geur te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is je handen een beetje vochtig te maken, zodat de zoutdeeltjes aan je handpalmen en vingers blijven kleven. Zo verdwijnt de geur automatisch als je ze inwrijft met zout en daarna afspoelt met water.

Citroensap

Smeer je handen in met citroensap en was je handen daarna. De nare geurtjes zijn dan verdwenen.

Het enige wat je hoeft te doen is een citroen in tweeën te snijden en op je handen te wrijven. Of beter nog: citroensap maken en het gelijkmatig op je vingers en handpalmen aanbrengen. Het absorbeert alle soorten geuren en laat een lekkere geur achter.

Azijn en zuiveringszout

Als je in een mum van tijd van de vieze geur af wilt, vooral die van knoflook, vis en ui, maak dan een pasta van azijn en zuiveringszout en wrijf deze over je handen, voordat je het afspoelt met water. Niet schrikken: als je zuiveringszout en azijn bij elkaar doet, ontstaat er een schuimende chemische reactie.

Zuiveringszout van Arm and Hammer
Zuiveringszout van Arm and Hammer

Koffie

Net als zout kun je wat gemalen koffiebonen of koffieprut op je handen wrijven om van de geur af te komen. Dit kan de geur van elk scherp ruikend voedselproduct maskeren. Later kun je je handen wassen met water en zeep.

Tandpasta

Net zoals het werkt voor je tanden, kan tandpasta je handen ook ontdoen van vieze geurtjes. Was je handen met tandpasta. Dit heeft een schurende werking. Je handen worden niet alleen mooi schoon, ze ruiken ook nog eens heerlijk fris. Gebruik de standaard witte tandpasta.

Preventie

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om te voorkomen dat er vieze geurtjes aan je handen kleven, is door ze goed schoon te houden. Probeer het eten van zweterig voedsel, het gebruik van onhygiënische handgereedschappen en roken te vermijden. Als je merkt dat je handen stinken, zorg er dan voor dat je de juiste stappen onderneemt om ze schoon te maken. Het reinigen van stinkende handen is een eenvoudige maar belangrijke stap die kan helpen de geur van je handen te verminderen. Als je merkt dat je stinkende handen hebt, zorg er dan voor dat je de juiste stappen onderneemt om ze schoon te maken.

Handen wassen
Handen wassen / Bron: Pixabay

Uit de oude doos

Geen stinkende handen meer door het snijden van uien door het gebruik van een uiensnijder. Een advertentie uit het Nieuwsblad van het Zuiden d.d. 28 juni 1957:

Geen stinkende handen meer / Bron: Advertentie. “Nieuwsblad van het Zuiden”. Tilburg, 28-06-1957, p. 9. Geraadpleegd op Delpher op 10-04-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000640074:mpeg21:p00009

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het hebben van stinkende handen. Of tips geven over hoe je stinkhanden of stinkende vingers het beste kunt schoonmaken.. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.