Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman
Je gezondheid is van onschatbare waarde, maar je moet er wel goed voor zorgen. Jacques Brel zei dat ‘er niks zo slecht voor de gezondheid is als het leven zelf’, maar dat is een pessimistische manier om te zeggen dat het leven inherent onvoorspelbaar en onzeker is, wat kan leiden tot stress en andere gezondheidsproblemen. Onthoud echter dat het leven ook veel positieve aspecten heeft en dat er ja op allerlei manieren kunt proberen om gezond te blijven, zelfs in moeilijke tijden. Ofschoon er veel verschillende manieren zijn om je gezondheid op te vijzelen, zijn er ook enkele minder bekende strategieën die ook zoden aan de dijk zetten. In het onderhavige artikel zullen we een aantal wetenschappelijk onderbouwde alsmede enkele Bijbelse leefregels delen om een goede gezondheid te behouden en te bevorderen. In totaal zijn het er 12. Van het onderhouden van positieve sociale contacten tot de welbekende ‘Schijf van Vijf’ en het verbeteren van slaapgewoonten, deze tips zullen je helpen om een gezond, gelukkig en vitaal leven te leiden.
Inhoud
- 1 12 leefregels
- 2 Eet gezond en gevarieerd
- 3 Dagelijks bewegen
- 4 Goede nachtrust
- 5 Vermijd stress
- 6 Voldoende drinken
- 7 Maak tijd voor jezelf
- 8 Gezond sociaal netwerk
- 9 Slechte gewoonten vermijden
- 10 Leer van je fouten
- 11 Wees dankbaar
- 12 Geniet van het gewone
- 13 Schep vreugde in de Heere
- 14 Reacties en ervaringen
12 leefregels
Een gezonde leefstijl begint met het naleven van gezonde leefregels. Of je nu streeft naar een betere lichamelijke gezondheid, een betere mentale gezondheid of beide, het volgen van gezonde leefregels is de sleutel tot het bereiken van je doelen. In dit artikel bespreken we 12 belangrijke leefregels die je kunt volgen om je algehele gezondheid een boost te geven en een gezonde levensstijl te bereiken.
Eet gezond en gevarieerd
Hoewel het een veelgehoorde uitspraak is en inmiddels een platitude is geworden, is het een feit dat het eten van een gezonde en gevarieerde voeding essentieel is voor een goede gezondheid. Door verschillende voedingsmiddelen te eten krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is daarom ontzettend belangrijk om te zorgen voor een gebalanceerde voeding met voldoende groente, fruit, volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten.
Als je gevarieerd eet, dan maak je steeds andere keuzes binnen de vakken van de Schijf van Vijf. Wie is daar niet mee opgegroeid? Met deze tool kun je ervoor zorgen dat je gevarieerd eet en alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Door het afwisselen van voedingsmiddelen uit de verschillende vakken van de Schijf van Vijf, krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen, mineralen en vitaminen binnen.
Dagelijks bewegen
Bewegen is het nieuwe medicijn! Deze uitdrukking benadrukt het belang van beweging voor je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft genoegzaam aangetoond dat regelmatig bewegen veel gezondheidsvoordelen biedt, waaronder een betere conditie, gezondere bloeddrukwaarden, een betere nachtrust en een verminderd risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.
Als het gaat om de hoeveelheid beweging die je nodig hebt, wordt aanbevolen om elke dag minstens één uur matig intensieve inspanning te doen. Dit betekent dat je je hartslag op een matige manier opvoert en je ademhaling verhoogt, maar dat je nog steeds in staat bent om te praten tijdens de activiteit. Het is echter ook belangrijk om te weten dat hoe meer je beweegt, hoe beter het is voor je gezondheid. Vaker en/of intensiever bewegen, zal je nog meer gezondheidsvoordelen opleveren.
Teneinde je spieren en botten sterk te houden, is het aanbevolen om driemaal per week spierversterkende en botversterkende activiteiten uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je met gewichten in de weer gaat of Pilates doet of een andere workoutmethode, of dat je gaat springen op een trampoline. Op deze manier kun je de sterkte en de gezondheid van je spieren en botten verbeteren, wat weer bijdraagt aan je algehele gezondheid en welzijn.
Goede nachtrust
Niets is gezonder dan een goede nachtrust. Slapen is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine en het speelt een cruciale rol in je fysieke en mentale gezondheid.
Uit onderzoek van het CBS blijkt echter dat bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder slaapproblemen heeft. Dit is zorgwekkend, aangezien langdurig slaaptekort het risico op verschillende aandoeningen verhoogt, waaronder obesitas, ziekte van Alzheimer, depressie en hart- en vaatziekten.
Om een goede gezondheid te behouden, is het van kardinaal belang om voldoende slaap te krijgen. Het aanbevolen aantal uren slaap per nacht verschilt per leeftijd en persoon, maar over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Als je slaapproblemen hebt, kun je overwegen om bepaalde veranderingen aan te brengen in je slaaproutine, zoals het creëren van een donkere en stille slaapomgeving, het beperken van het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen gaan en het beoefenen van ontspanningstechnieken. Op deze manier kun je je slaap verbeteren en je gezondheid een boost opkikker geven.
Vermijd stress
Stilte en rust is een medicijn voor de ziel. Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven, maar een teveel aan stress is uitermate ongezond. Zorg voor voldoende ontspanning; de boog kan niet altijd gespannen staan. Dit kan door middel van ontspanningstechnieken of een wandeling in de natuur. Deze activiteiten helpen je om je geest te kalmeren, je energiebalans te herstellen en je emoties in evenwicht te houden. Door een overmaat aan stress te vermijden en de stilte en rust op te zoeken, kun je jezelf beschermen tegen de negatieve gevolgen ervan en je gezondheid versterken. Kortom, zoek de tijd om te ontspannen en stress te verminderen en maak het een prioriteit in je dagelijks leven.
Voldoende drinken
De bron van de eeuwige jeugd bestaat natuurlijk niet, maar je kunt vroegtijdige veroudering tegengaan door dagelijks voldoende te drinken. Je lichaam heeft water nodig om te functioneren, en daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken. Gemiddeld heeft het menselijk lichaam 30 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht nodig, wat neerkomt op 8-10 glazen water per dag, oftewel 2 liter. Je doet er goed aan om gedurende de gehele dag water te drinken, bijvoorbeeld steeds 250-500 milliliter in plaats van het in één keer achter elkaar op te drinken. Hierdoor houd je je lichaam gehydrateerd en blijft het naar behoren functioneren.
Dus zorg ervoor dat je over de dag voldoende water drinkt en geniet van de vele voordelen dat het met zich meebrengt!
Maak tijd voor jezelf
Neem tijd voor jezelf zodat je weer kunt opladen. Dit kan door bijvoorbeeld te lezen, mediteren op een Bijbeltekst, te sporten, of gewoon even helemaal niets te doen. Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf in te plannen en deze tijd serieus te nemen. Dit betekent dat je tijdens deze momenten niet opoffert voor je werk of anderen. Tijd nemen om op te laden helpt om je geest te kalmeren, je energiebalans te herstellen en je emoties in evenwicht te houden. Door tijd voor jezelf te maken, investeer je in jezelf en je gezondheid. Kortom, maak tijd vrij in je agenda en geniet van de tijd die je voor jezelf hebt gereserveerd.
Gezond sociaal netwerk
Je sociale omgeving heeft een grote impact op je geestelijke gezondheid en je emotionele welbevinden. Het hebben van een gezond en ondersteunend sociaal netwerk is erg goed voor je. Het biedt emotionele steun en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan ook zorgen voor meer zelfvertrouwen en gevoelens van eigenwaarde, doordat je je gesteund voelt door mensen om wie je geeft. Bovendien kan een gezond sociaal netwerk zorgen voor meer plezier en vreugde in het leven, doordat je leuke activiteiten kunt delen en nieuwe ervaringen kunt opdoen. Tenslotte kan een goed sociaal netwerk je ook helpen bij het bereiken van je doelen, doordat je ondersteuning en advies kunt krijgen van mensen die je vertrouwt en respecteert. Kortom, het hebben van een gezond sociaal netwerk kan bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leven.
Slechte gewoonten vermijden
Probeer slechte gewoonten, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, te vermijden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het is beter om een probleem te voorkomen dan achteraf de brokstukken op te ruimen. Slechte gewoonten, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, hebben een negatieve invloed op je gezondheid en welzijn. Het is daarom verstandig om deze gewoonten te vermijden.
Door bijvoorbeeld door te kiezen voor een gezonde snack in plaats van junkfood, ben je al een eind op weg. Of door een rokerige omgeving te vermijden, verhoog je je weerstand en verklein je de kans op ziekte. Door bewust te kiezen voor gezonde alternatieven, geef je jezelf in feite een groot cadeau.
En als je vindt dat het moeilijk is om deze slechte gewoonten te vermijden, zoek dan hulp of steun bij vrienden, familie of een praktijkondersteuner van de huisarts. Samen staan we immers sterk en met een beetje hulp is het makkelijker om slechte gewoonten te vermijden.
Leer van je fouten
Je kunt op allerlei manieren van je van fouten leren, en dit is belangrijk omdat fouten maken bij het leven hoort en onvermijdelijk is. Het stelt je in staat om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Enkele tips waarop je van fouten kunt leren:
- Analyseer de fout: Bepaal waar de fout is gemaakt en waarom het gebeurde. Hoe kon dit voorkomen worden?
- Reflecteer op de situatie: Wat heb je geleerd van de situatie? Wat zou je anders doen in vergelijkbare situaties in de toekomst?
- Accepteer de fout: Accepteer dat je een fout hebt gemaakt en maak jezelf niet constant verwijten. Dit zal je helpen om weer verder te gaan en te leren van de ervaring.
- Maak een verbeterplan: Bedenk hoe je de fout in de toekomst kunt voorkomen en maak een plan om dit te bereiken.
- Doe het de volgende keer beter: Implementeer de veranderingen die je hebt bedacht en gebruik je nieuw verworven kennis en vaardigheden om verder te groeien.
Waarom is het belangrijk om van fouten te leren? Omdat fouten maken je in staat stelt te groeien en je copingvaardigheden uit te breiden. Door te leren van fouten, kunnen je verbeteringen aanbrengen en groei je als persoon, zowel privé als op je werk. Bovendien ben je daardoor beter voorbereid op uitdagingen en beslissingen die je in de toekomst tegen zal komen.
Het zijn vaak wel dure lessen en meestal achteraf. Om die reden is het wellicht beter om eens te bekijken wat er vooraf geleerd kan worden om fouten te voorkomen.
Wees dankbaar
Er zijn verschillende manieren waarop je dankbaarheid kunt uiten. Dankbaarheid is een belangrijk aspect van het leven omdat het je in staat stelt te waarderen wat je hebt. Je kunt op verschillende manieren je dankbaarheid uiten:
- Houd een dankbaarheidsdagboek bij: Schrijf elke dag op waarvoor je dankbaar bent, hoe klein of groot het ook is.
- Zeg vaker “dank je wel”: Toon waardering voor anderen door hen te bedanken voor hun hulp en steun.
- Concentreer je op het positieve: In plaats van te blijven hangen bij problemen en uitdagingen, richt je op de positieve aspecten van je leven.
- Doe goede dingen voor anderen: Toon je dankbaarheid door goede dingen te doen voor anderen en het verschil te maken in iemands leven.
Wat zegt de Bijbel over dankbaarheid? Dankbaarheid leidt tot een gelukkig leven. Dat maakt de Bijbel duidelijk. Bijvoorbeeld, in 1 Thessalonicenzen 5:18 staat: “Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.” De Bijbel onderstreept ook het belang van dankbaarheid in moeilijke tijden, zoals beschreven in de Psalmen en het boek Handelingen. In het algemeen benadrukt de Bijbel dat we onze dankbaarheid moeten uiten vo
or alles wat God voor ons heeft gedaan en voor de zegeningen in ons leven.
Hoewel de uitdrukking ‘tel je zegeningen’ niet letterlijk in de Bijbel voorkomt, zijn er wel veel Bijbelverzen die oproepen tot dankbaarheid.
Geniet van het gewone
“Is het dan niet goed voor de mens dat hij eet en drinkt en zichzelf in zijn zwoegen het goede laat genieten? Ook dit heb ik gezien: het komt uit de hand van God. Wie eet en wie geniet er immers meer van dan ikzelf?” (Prediker 2:24-25)
Genieten van het gewone is een balsem voor de ziel. Geniet van de kleine dingen in het leven, aangezien. Door aandacht te schenken aan de gewone, alledaagse momenten, kun je je leven meer waarderen en zul je je gelukkiger voelen.
Schep vreugde in de Heere
In Psalm 37:4 staat: “Schep vreugde in de HEERE, dan zal Hij u geven wat uw hart verlangt.”
C.H. Spurgeon schreef hierover:
“Hier wordt het leven van een gelovige beschreven als het scheppen van vreugde in de Heere, en dit laat heel duidelijk zien dat het dienen van God ons leven vervult met vreugde. (…) Wij dienen God niet omdat wij ertoe gedwongen worden. Ons geloof is geen ketting waarmee wij vastgebonden zijn. Onze belijdenis is geen slavernij. Wij worden niet gedwongen om heilig te zijn en wij hoeven ook niet aangespoord te worden om onze plicht te doen. Nee, ons dienen van God is ons grootste geluk. Het is onze zaligheid. De woorden ‘vreugde’ en ‘God’ horen bij elkaar, net zoals een wortel bij een bloem hoort. Zij zijn net zo onafscheidelijk als de woorden ‘waarheid’ en ‘zekerheid’. Het zijn twee kostbare juwelen, die naast elkaar schitteren.”1Het Spurgeon Archief. Schep vreugde in de Heere. https://charlesspurgeon.nl/schep-vreugde-heere-2/ (ingezien op 14-2-2023)
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over deze leefregels, of tips geven: welke leefregel is voor jou belangrijk? Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.