Meidoorn: vol geneeskracht en eetbaar

Last Updated on 23 augustus 2023 by M.G. Sulman

Meidoorn (Crataegus) is een geslacht van struiken en bomen uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht omvat ongeveer 250 soorten die voorkomen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Meidoornstruiken zijn het meest bekend om hun witte of roze bloemen, die in de lente en vroege zomer bloeien, alsmede om hun rode bessen, die in de herfst rijp worden. De jonge, lichtgroene malse blaadjes kun je rauw eten. Zo van de struik of in salades. De volwassen bladeren zijn te stug om rauw te eten. De meidoornbessen zijn onder meer goed voor het hart. Meidoornvruchten kunnen rauw gegeten worden of worden gekookt en worden gebruikt in jam, marmelade, dranken en andere gerechten. De bessen hebben een fijne smaak. Ze zijn zoet en hebben een meelachtige structuur. 

Meidoornvruchten / Bron: Wikimedia Commons

Meidoorn

Meidoorn in vogelvlucht

Meidoorn (Crataegus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en komt voornamelijk voor in Europa en Noord-Amerika.

De meeste meidoorn soorten zijn struiken, al zijn er ook een aantal bomen.

Meidoornstruiken groeien het beste in een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats met goed gedraineerde grond. Ze kunnen tot 6 meter hoog worden en zijn geschikt voor gebruik als haagplant, solitair, of als klimplant. Een meidoornboom kan daarentegen wel tot 10 meter hoog worden. Ze worden vaak gebruikt als tuinboom of als straatboom in stadsgebieden.

Volksgeneeskunde

Meidoorn heeft een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde. De bessen en bladeren van de struik bevatten verschillende stoffen die worden gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere aandoeningen. Meidoorn wordt ook gebruikt als kruid in de keuken, bijvoorbeeld om jam, chutney of gelei te maken. In sommige gebieden worden meidoornbomen geplant om te dienen als windbrekers of als afscheidingen van landerijen.

Tekening van meidoorn / Bron: Wikimedia Commons

Is het eetbaar?

Bessen

De struik produceert kleine, ronde, oranje tot roodachtige bessen in de herfst. Meidoornbessen zijn niet giftig voor mensen. Ze kunnen wel een laxerende werking hebben.

De bessen worden vaak verwerkt in jam, gelei, sap of vruchtenwijn. Meidoornbessen bevatten vitamine C, kalium en antioxidanten. Het is wel belangrijk om te weten dat de doorns van de meidoornplant giftig zijn en dat het daarom aanbevolen wordt om de vruchten goed te wassen voordat je ze eet.

Malse blaadjes

De blaadjes van de meidoorn kunnen gegeten worden. Ze hebben een nootachtige smaak en kunnen rauw gegeten worden in salades of gekookt worden in bijvoorbeeld een omelet of soep. Meidoornblaadjes bevatten vezels, vitamines en mineralen en worden soms gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege hun gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige werking.

Houd er echter wel rekening mee dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor meidoorn en dat het eten van grote hoeveelheden van de blaadjes mogelijk ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken. Het is daarom altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je medicinale planten gaat gebruiken of als je twijfelt of het veilig is om bepaalde planten te eten.

Meidoornthee en -supplementen

Meidoorn kan ook worden gebruikt om thee te maken of als supplement in capsulevorm. Houd er echter rekening mee dat meidoorn in sommige gevallen bijwerkingen kan veroorzaken, zoals maagklachten en huidirritatie. Meidoornthee is heel gezond en staat vooral bekend om zijn geneeskrachtige werking op hart en bloedvaten.

Voedingsstoffen in meidoorn

Meidoorn is een plant die voornamelijk groeit in Europa en Noord-Amerika. De vruchten van de meidoorn zijn rijk aan voedingsstoffen en worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Vitaminen en mineralen

De vruchten van de meidoorn bevatten veel vitamine C, wat helpt bij het behoud van een gezonde huid en weerstand tegen ziekten. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine A en vitamine E. Meidoornvruchten bevatten ook kleine hoeveelheden mineralen, waaronder ijzer, calcium en zink.

Bioactieve stoffen

Meidoornvruchten bevatten ook een aantal bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden en triterpenoïden, die mogelijk verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Sommige studies suggereren bijvoorbeeld dat meidoorn kan helpen bij het verminderen van hoge bloeddruk en het verminderen van ontstekingen.

Meidoorn
Meidoorn zit vol geneeskracht / Bron: Wikimedia Commons

Meidoorn zit vol geneeskracht

De plant wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen.

Meidoorn bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, proanthocyanidinen, triterpenen en saponinen, die verantwoordelijk zijn voor zijn medicinale werking. Deze stoffen hebben verschillende gezondheidsbevorderende effecten, zoals:

Hartgezondheid

Meidoorn kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten te verwijden, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Angst en stress

Sommige onderzoeken suggereren dat meidoorn kan helpen bij het verminderen van angst en stress.

Slaapstoornissen

Meidoorn kan helpen om de slaap te verbeteren en kan worden gebruikt om slaapstoornissen te behandelen.

Diabetes

Sommige onderzoeken suggereren dat meidoorn kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en kan worden gebruikt om diabetes te behandelen.

In welke vorm kun je meidoorn toepassen?

Meidoorn wordt vaak gebruikt in de vorm van supplementen of extracten, maar het kan ook worden gebruikt in de vorm van thee of tinctuur. Als je overweegt meidoorn te gebruiken voor de behandeling van een medische aandoening, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geneeskrachtige werking van meidoorn, of tips geven over het eten of bereiden ervan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.