Natuurlijke bloedverdunners: gember, kurmuma e.a.

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Bloedverdunners, ook wel anticoagulantia genoemd, zijn medicijnen die helpen om het bloed te verdunnen en te voorkomen dat het tot stolling komt. Dit is nodig om te voorkomen dat er bloedstolsels (trombosen) ontstaan in het bloedvatstelsel. Bloedstolsels kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval, beroerte of longembolie. Binnen de plantengeneeskunde zijn er verschillende planten en kruiden die worden gebruikt als bloedverdunners. Bijvoorbeeld gember, kurkuma, knoflook, kaneel en paardenbloem. Kruiden en andere natuurlijke middelen zijn uiteraard geen vervanging voor reguliere medische behandelingen. Overleg altijd met je behandelend arts of huisarts voordat je begint met het gebruik van kruiden of andere natuurlijke middelen.

Verse gember
Gember is een natuurlijke bloedverdunner / Bron: Pixabay

Medicinale bloedverdunners

Wat is het?

Er zijn verschillende soorten bloedverdunners, zoals warfarine, aspirine en acenocoumarol. Deze medicijnen werken door het afbreken van stollingsfactoren in het bloed, wat het bloed minder klonterig maakt en het bloed vrijer laat stromen.

Wie krijgt het voorschrijven?

Bloedverdunners worden vaak voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico op bloedstolsels, zoals mensen met hart- en vaatziekten, mensen met een mechanische hartklep of mensen die een bloedstolsel hebben gehad in het verleden. Ze kunnen ook worden voorgeschreven aan mensen die na een operatie een hoog risico hebben op bloedstolsels.

Zorgvuldigheid geboden

Het is belangrijk om te onthouden dat bloedverdunners niet zonder risico zijn en dat het nemen van deze medicijnen regelmatige bloedtests en aandacht voor de bloedstolling vereist. Het is daarom belangrijk om altijd te luisteren naar de instructies van je arts of verpleegkundige als je bloedverdunners gebruikt.

Natuurlijke bloedverdunners

Er zijn verschillende planten en kruiden die worden gebruikt in de traditionele geneeskunde als bloedverdunners. Hieronder volgt een lijst met enkele voorbeelden:

  1. Gember: Gember wordt al lange tijd gebruikt als bloedverdunner. Het bevat stoffen die de bloedstolling verminderen en de bloeddruk verlagen.
  2. Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een stof die de bloedstolling vermindert. Het kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen.
  3. Knoflook: Knoflook bevat stoffen die de bloedstolling verminderen en de bloeddruk verlagen.
  4. Kaneel: Kaneel bevat stoffen die de bloedstolling verminderen en de bloeddruk verlagen.
  5. Paardenbloem: Paardenbloem bevat stoffen die de bloedstolling verminderen en kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze planten en kruiden geen vervanging zijn voor medische behandelingen voor bloedverdunners en dat het altijd het beste is om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van planten en kruiden als bloedverdunners.

Gember, kurkuma, paardenbloem, knoflook en kaneel

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van gember, kurkuma, paardenbloem, knoflook of kaneel als bloedverdunner niet geschikt is als vervanging voor behandelingen die zijn voorgeschreven door een arts.

Gember als bloedverdunner

Gember is een specerij die veel wordt gebruikt bij het koken en heeft een aantal potentiële gezondheidsvoordelen. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat gember bloedverdunnende eigenschappen kan hebben, maar er is anno 2024 meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen en het potentiële nut ervan als bloedverdunner te bepalen.

Het is belangrijk op te merken dat gember geen vervanging is voor voorgeschreven bloedverdunners, zoals warfarine of aspirine, die worden gebruikt om bloedstolsels te voorkomen en het risico op hartaanvallen en beroertes te verminderen. Als e bloedverdunners gebruikt of een bloedstollingsstoornis heeft, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voordat je gember of een ander supplement aan je dieet toevoegt.

Kurkuma als bloedverdunner

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en in de Indiase keuken. Het is een populaire keuze vanwege zijn specifieke smaak en kleur, evenals de gezondheidsvoordelen die het kruid biedt. Er is enig bewijs dat Kurkuma kan helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten door het verminderen van de bloedstolsels en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.

Kurkuma
Kurkuma / Bron: Pixabay

Paardenbloem als bloedverdunner

Paardenbloem is een plant die vaak wordt gebruikt in de volksgeneeskunde vanwege zijn diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen. Er is beperkt bewijs dat paardenbloem kan helpen bij het verlagen van het bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Er is echter geen bewijs dat paardenbloem kan helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten door het verminderen van bloedstolsels of het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.

Knoflook als bloedverdunner

Knoflook is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de keuken. Knoflook wordt meestal in teentjes verkocht, die bestaan uit kleine segmenten met een papierachtige schil. De smaak van knoflook is pittig en kruidig en het wordt vaak gebruikt in allerlei soorten gerechten, zoals sauzen, marinades en stoofschotels.

Knoflook bevat stoffen die de bloedstolling kunnen verminderen en de bloeddruk kunnen verlagen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat knoflook alleen een kleine bijdrage kan leveren aan het beheersen van de bloeddruk en het verdunnen van het bloed. Het is raadzaam om knoflook te gebruiken als onderdeel van een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, samen met voldoende lichaamsbeweging.

Het is raadzaam om een arts te raadplegen voordat je knoflook gebruikt als bloedverdunner, omdat het interacties kan hebben met andere medicijnen die je wellicht gebruikt.

Kaneel als bloedverdunner

Kaneel is een kruid dat wordt gewonnen uit de bast van de kaneelboom. Het wordt meestal in poedervorm verkocht en heeft een zoete, pittige smaak. Kaneel wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gebak, koekjes en andere zoete gerechten, maar het kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals curry’s en stoofschotels.

Kaneel bevat stoffen die de bloedstolling kunnen verminderen en de bloeddruk kunnen verlagen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kaneel alleen een kleine bijdrage kan leveren aan het beheersen van de bloeddruk en het verdunnen van het bloed. Het is raadzaam om kaneel te gebruiken als onderdeel van een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, samen met voldoende lichaamsbeweging.

Het is verstandig om een arts te raadplegen voordat je kaneel gebruikt als bloedverdunner, omdat het interacties kan hebben met andere medicijnen die je wellicht gebruikt.

Kaneel / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over natuurlijke bloedverdunners, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.