Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de heup

Last Updated on 25 maart 2023 by M.G. Sulman

Pijn en ontsteking in het (de) heupgewricht(en) zijn de belangrijkste redenen dat een arts een cortisone-injectie voorschrijft. Zo’n injectie bevat twee werkzame stoffen. De eerste is cortisone of corticosteroïden. Dit zijn hormonen die worden geproduceerd door de bijnierschors of synthetische analogen van deze natuurlijke hormonen. Het is een krachtige ontstekingsremmer. De tweede is een verdovingsmiddel dat pijn vermindert.

Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de heup / Bron: Freepik

Cortisone-injectie in de heup

Het heupgewricht is een groot gewricht waar het been samenkomt met het bekken. Als dit gewricht is getroffen door artrose, verwonding of mechanische stress ervaart, kun je heuppijn, bilpijn, beenpijn of lage rugpijn ervaren. Bij patiënten met deze symptomen kan een injectie in het heupgewricht worden overwogen. De injectie kan helpen de pijn te verlichten en de directe oorzaak van pijn te diagnosticeren.

Wanneer is een prik in de heup zinvol?

Aandoeningen

Waarom krijg je een heupinjectie? Heupgewrichtinjecties verlichten pijn als gevolg van gewrichtsaandoeningen zoals artrose. Heupartrose is één van de meest voorkomende oorzaken van heup- of liespijn. Andere oorzaken van heuppijn zijn onder meer impingement van de heup. Bij deze heupklacht is er sprake van een gevoel van inklemming in de heup. Of er is sprake van een Iliopsoas syndroom. Dit ontstaat wanneer de slijmbeurs (bursitis) en/of de pees (tendinitis) ontstoken raakt. Hierbij ervaar je pijn aan de voorzijde van het heupgewricht en in de liesregio, alsmede pijn bij het strekken en buigen van de heup en knie. Er kan ook een pijnlijke (knap) in de heup te voelen zijn.

Een cortisone-injectie in de heup kan bij bovenvermelde klachten nuttig zijn. De arts kan dit bepalen.

Diagnose

Naast het verlichten van pijn, wordt soms een cortisone-injectie gebruikt om de oorzaak van pijn te diagnosticeren. Als de injectie geen verlichting van de pijn geeft, weet de arts dat de pijn ergens anders vandaan komt dan de heup.

Bezorgdheid over corticosteroïden-injecties in de heup

Er zijn enkele zorgen dat corticosteroïden ervoor kan zorgen dat het kraakbeen in je heupgewricht na verloop van tijd afbreekt. Om deze reden zal de arts het aantal injecties die je krijgt, beperken. Bijvoorbeeld niet vaker dan drie tot vier keer per jaar.

Behandeling

Op de dag van het onderzoek meld je je bij de afdeling Radiologie van het ziekenhuis. De laborant die de röntgendoorlichting uitvoert, komt je ophalen. De meest gebruikte methoden om corticosteroïden in het heupgewricht te krijgen is:

  • een injectie onder echogeleide; of
  • onder doorlichting met röntgen.

Zonder deze beeldvormende hulpmiddelen is een injectie niet mogelijk. Dit komt doordat het heupgewricht van buiten af niet te zien is. Dit gewricht zit namelijk diep in de lies verstopt.

De laborant desinfecteert de huid ter plaatse van je heupgewricht. Daarna maakt hij of zij een aantal foto’s van het gewricht. De arts kan aan de hand daarvan exact de plaats van de injectie bepalen.

Vervolgens spuit de arts het ontstekingsremmende medicijn in samen met plaatselijke verdoving. De behandeling duurt grofweg 5 minuten.

Na de behandeling

Op de dag van de injectie of de dagen daarna ervaar je soms meer pijn. Bij dergelijke napijn kun je paracetamol gebruiken.

Binnen enkele weken zal de pijn afnemen.

Tot 3 dagen na de injectie mag je niet sporten of zwaar belastende activiteiten uitvoeren. In de dagen na de injectie mag je wel lopen en fietsen.

Hoe lang het ontstekingsremmende medicijn werkzaam is, verschilt van persoon tot persoon. Vaak gaat het om weken tot maanden,

Bijwerkingen

Door corticosteroïden kun je opvliegers krijgen. Je gezicht en hals worden dan ineens rood en je gaat zweten. Dit vindt 1-2 dagen na de injectie plaats. Deze roodheid duurt hooguit enkele dagen. Het verdwijnt vanzelf.

Bij vrouwen na de overgang komt het sporadisch voor dat er na een injectie met corticosteroïden wat vaginaal bloedverlies optreedt. Ook dit gaat vanzelf over.

Als je diabetes hebt, kan je bloedsuikerspiegel de eerste dagen na de injectie verhoogd zijn. Daarna stabiliseert het zich weer.

Het toedienen van een injectie in de slijmbeurs kan een enkele keer leiden tot een plaatselijke infectie. Je krijgt dan koorts. Neem in dat geval contact op met de arts die de prik heeft gegeven.

Heuppijn opgelost met een corticosteroïden-injectie (video)

Het verhaal van Lian:

“Ik had veel pijn vanuit de lies/heup met uitstraling tot onder aan de kuit. Bijna geen buig en strekmogelijkheid 5%. Krachtverlies en slikte heel veel pijnstillers. Bij de huisarts foto’s laten maken en doorverwijzing naar neuroloog met vermoeden van een hernia. Helaas kon ik pas 3 weken later terecht, ondanks de pijn die ik leed. Telefonisch overleg met een andere arts gehad en bij hem kon ik dezelfde dag nog terecht. Na uitgebreid onderzoek gaf hij aan dat er ontsteking in de heup zat en hij raadde de injectie aan. Direct hierna al verlichting en beter beweegbaar.

We zijn nu 3 weken verder en geen pijnstilling meer nodig, 99% pijnvrij. Die 1% is als ik bijvoorbeeld verkeerd ga zitten in de auto en is niet te vergelijken met voor de injectie. Dankbaar voor het snelle handelen, de juiste diagnose en de behandeling. Inmiddels bij de neuroloog geweest en hij bevestigde dat er sprake was van een hernia.”1Dokter Mulder. Heuppijn Opgelost Met Corticosteroïden Injectie. https://www.youtube.com/watch?v=Xgk7XtMv9qs (ingezien op 9-9-2022

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een cortisone-injectie in de heup. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.