Wandelende lever: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 11 oktober 2023 by M.G. Sulman

Wist je dat een ‘wandelende lever’ een zeldzame aandoening is waarbij de lever te veel beweegt vanwege problemen met hoe hij vastzit? Dankzij moderne medische beeldvorming wordt deze ongewone aandoening steeds vaker ontdekt.1 Bauones S, Hoang H, Roman C, Hery G, Delarue A, Petit P, Gorincour G. Wandering liver: ultrasound and magnetic resonance imaging diagnosis. J Pediatr Surg. 2012 Nov;47(11):e21-5. doi: 10.1016/j.jpedsurg.2012.07.007. PMID: 23164025. Het interessante is dat een ‘wandelende lever’ niet altijd symptomen veroorzaakt. Maar als dat wel het geval is, kan dit zich uiten als aanhoudende vage buikpijnklachten.

Lever
Lever / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een wandelende lever?

Een wandelende lever, ook wel bekend als zwevende lever of hepatoptose, is een aandoening waarbij de lever zich abnormaal beweegt en niet stevig op zijn plaats blijft vanwege problemen met de manier waarop deze aan de omliggende structuren is bevestigd.

Oorzaak van een wandelende lever

De lever bevindt zich normaal gesproken in het rechterbovenkwadrant van de buik en wordt op zijn plaats gehouden door de onderste holle ader (vena cava inferior), leveraders en leverligamenten. Als er om welke reden dan ook een probleem is met deze structuren, zowel aangeboren als later in het leven verworven, kan de lever onvoldoende stevig worden bevestigd en daardoor te veel bewegen. Dit wordt abnormale hepatische fixatie met leverhypermobiliteit genoemd. Er wordt gedacht dat het ventrale mesenterium, een embryonaal structuur, mogelijk de beweging en fixatie van de lever naar het rechterbovenste deel van de buik in de weg staat.

Een wandelende lever kan ook geassocieerd worden met een aandoening genaamd dolichocolon, waarbij de dikke darm langer is dan normaal en kronkelig van vorm, maar niet breder dan gebruikelijk. Dit kan mogelijk leiden tot problemen zoals darmobstructie, waarbij de normale doorgang van voedsel door de darmen plotseling wordt verstoord. Bovendien kan er volvulus optreden, wat betekent dat de darmen draaien en daardoor geen bloedtoevoer meer krijgen, wat een ernstige medische noodsituatie is.

Deze aandoening kan ook in verband worden gebracht met het Chilaiditi-syndroom, waarbij een deel van de dikke darm zich op een ongebruikelijke plek bevindt, namelijk tussen de lever en het rechter middenrif, wanneer je rechtop staat.

Symptomen van een wandelende lever

De symptomen van een wandelende lever is doorgaans niet-specifiek, variërend van incidentele tot terugkerende (ernstige) buikpijn. Je kan ook last hebben van chronische vage buikpijn.

Verdere symptomen van een wandelende lever kunnen onder andere zijn:

  • Misselijkheid en braken: Sommige mensen met een wandelende lever ervaren misselijkheid en braken als gevolg van de buikpijn of het ongemak..
  • Vermoeidheid: De aanhoudende buikklachten en mogelijke spijsverteringsproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte.
  • Spijsverteringsproblemen: Er kunnen spijsverteringsproblemen optreden, zoals obstipatie of diarree, als gevolg van de verstoorde anatomie en functie van de darmen in de buurt van de lever.
  • Opgeblazen gevoel: Een opgeblazen gevoel kan voorkomen vanwege de abnormale positie van de lever in de buikholte, wat druk kan uitoefenen op aangrenzende organen.

Onderzoek en diagnose

De arts informeert naar je klachten, neemt je medische geschiedenis in ogenschouw en verricht lichamelijk onderzoek. Daarna volgt beeldvormend onderzoek om de positie van je lever en omringende structuren in kaart te brengen.

Behandeling van een wandelende lever

Er bestaat geen algemene consensus over de behandeling van een wandelende lever. Als je geen klachten hebt, zal men vaak een afwachtende strategie met nauwgezette follow-up in acht nemen. Bij acute klachten, zoals darmobstructie, is een chirurgische behandeling noodzakelijk. Hierbij vindt fixatie van de lever plaats, wat bekend staat als ‘hepatopexie’. Deze aanpak gaat gepaard met een hoog recidiefpercentage en een verhoogd risico op leverruptuur (gescheurde lever) na trauma.2 Parolini, Filippo. (2016). Wandering liver. Surgery. 161. 10.1016/j.surg.2016.01.021.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een wandelende lever, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.