Wandelende milt: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 9 oktober 2023 by M.G. Sulman

Een wandelende milt is een zeldzame aandoening waarbij de milt één of meerdere van de banden mist die normaal gesproken de milt op zijn normale positie in de linkerbovenbuik houden. Als iemand met deze aandoening wordt geboren, wordt dit aangeduid als aangeboren zwervende milt. De aandoening is niet erfelijk. Verworven wandelende milt kan optreden als gevolg van letsel of andere onderliggende aandoeningen die de banden die de milt op zijn plaats houden verzwakken. Symptomen van een wandelende milt kunnen onder andere vergroting van de milt (splenomegalie), buikpijn, darmobstructie, misselijkheid, braken, koorts en een bult in de buik of het bekken zijn. Sommige mensen met deze aandoening hebben echter geen symptomen.

Een foto van een vergrote milt, genomen met behulp van medische echografie / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een wandelende milt?

Een wandelende milt is een aandoening waarbij de milt niet stevig op zijn plaats zit in het omringende weefsel. Hierdoor kan de milt naar beneden zakken, soms zelfs tot in het bekkengebied.

Ligging van de milt

De milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt, achter de maag en vlakbij het middenrif. Dit orgaan is roodblauw van kleur en weegt zo’n 150 tot 200 gram.

Milt
Ligging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Schutterstock.com

Synoniemen

Een wandelende milt wordt medisch aangeduid met termen zoals “splenoptosis”, “splenoptose”, “ptosis van de milt,” “ptotische milt,” en “ectopische milt.” Dit betekent dat de milt zich op een abnormale locatie bevindt, omdat hij niet goed op zijn gebruikelijke positie is gefixeerd.

Andere benamingen die je soms tegenkomt, zijn:

  • Mobiliteit van de milt
  • Verplaatste milt
  • Zwerfmilt
  • Zwervende milt
  • Zwevende milt
  • Afdwalende milt

Symptomen van een wandelende milt

De symptomen van een wandelende milt kunnen bestaan uit::

  • Buikpijn: Vaak betreft het een zeurende, kramende pijn in de linkerbovenbuik.
  • Splenomegalie (een vergrote milt).
  • Darmobstructie: Een wandelende milt kan druk uitoefenen op de darmen en darmobstructie veroorzaken, met buikpijn en spijsverteringsproblemen tot gevolg.
  • Misselijkheid en braken: Dit kan optreden als gevolg van de druk die de milt uitoefent op de maag en darmen.
  • Koorts: Als gevolg van mogelijke complicaties, zoals torsie van de milt of gedraaide milt (waarbij de milt verdraait), kan koorts optreden.
  • Een voelbare massa in de buik of het bekken: Soms kan iemand met een wandelende milt een palpabele (voelbare) massa waarnemen in het buik- of bekkengebied.

Complicaties

Een wandelende milt maakt de milt vatbaar voor complicaties zoals een milttorsie, miltinfarct, pancreasnecrose en zelden vorming van pseudocysten.

Oorzaken van een wandelende milt

Hoewel het geen genetische ziekte is, wordt een wandelende milt vaak bij de geboorte aangetroffen.

Het kan ook bij volwassenen optreden als gevolg van verwondingen en aandoeningen die ervoor zorgen dat de ligamenten verzwakken, zoals bindweefselziekte of zwangerschap.

Onderzoek en diagnose

Diagnose van een wandelende milt kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek, zoals een MRI-scan, om de abnormale positie van de milt in beeld te brengen. In gevallen waarin een wandelende milt heeft geleid tot een miltinfarct, kan CT-angiografie worden gebruikt om aan te tonen dat de bloedtoevoer naar de milt sterk is verminderd.

Behandeling van een wandelende milt

Een wandelende milt moet worden behandeld door middel van laparoscopische chirurgie, vanwege de mogelijkheid van verstopte slagaders in de milt. De gebruikelijke behandeling is splenopexie. Dit is een chirurgische procedure waarbij de milt wordt gefixeerd of verankerd op zijn normale positie in de buikholte of een andere geschikte locatie in het lichaam.

Als een wandelende milt heeft geleid tot het afsterven van miltweefsel, wat bekendstaat als infarcering, wordt meestal besloten om de milt te verwijderen, wat wordt aangeduid als een splenectomie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een wandelende milt, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.