Dolichocolon: een bochtige en te lange dikke darm

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Een dolichocolon is een aandoening waarbij de dikke darm langer en kronkeliger is dan normaal. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit zowel de dunne darm, waar voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen worden opgenomen, als de dikke darm (colon), waar water en zouten uit de darminhoud worden gehaald voordat de resten als ontlasting (poep) worden uitgescheiden. In normale omstandigheden is de dikke darm ongeveer een meter lang. Bij een dolichocolon is de dikke darm echter langer en heeft deze meer bochten, vooral in het gebied dichter bij de endeldarm. Dit leidt ertoe dat de dikke darm meer tijd heeft om water en zouten aan de ontlasting te onttrekken. Hierdoor wordt de ontlasting harder en compacter. Dit kan obstipatie tot gevolg hebben. Wat zijn je ervaringen met dolichocolon, van welke klachten heb je last en hoe ga je ermee om? Laat het hieronder weten!

Röntgenfoto van dolichocolon bij een48-jarige vrouw / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een dolichocolon?

Dolichocolon is een abnormaal lange dikke darm. Het moet niet worden verward met een abnormaal brede dikke darm. Dit staat bekend als ‘megacolon’.

Dolichocolon kan het risico verhogen op ongebruikelijke draaiing van de darm, wat volvulus of darmtorsie wordt genoemd, evenals het verschijnsel waarbij de darm geïnterponeerd raakt tussen het middenrif en de lever, bekend als het syndroom van Chilaiditi.

De term ‘dolichocolon’ komt van het oude Griekse woord dolichos, en colon. Dolichos (δολιχος) is oud Grieks en betekent: lang. De dolichos wordt gezien als de voorloper van de huidige Olympische marathon. Colon is (een deel van) de dikke darm.

Dolichocolon / Bron: Wikimedia Commons

Bij wie komt het voor?

Het wordt vaker gezien bij ouderen, ofschoon het geen deel uitmaakt van normaal ouder worden. Het komt ook vaker voor bij (gehospitaliseerde) psychiatrische patiënten.

Symptomen van een dolichocolon

Niet iedereen met een dolichocolon ervaart symptomen, maar mogelijke symptomen die zich kunnen voordoen zijn onder meer:

  • Obstipatie: Verstopping of moeite met de stoelgang door de trage beweging van de ontlasting in de lange en bochtige dikke darm.
  • Buikpijn: Doorgaans een zeurende of krampachtige pijn in de onderbuik als gevolg van opgebouwde druk en gas in de darm.
  • Winderigheid: Een verhoogde gasproductie als gevolg van vertraagde darmbeweging.
  • Opgeblazen gevoel: Een gevoel van volheid en opgezetheid in de buik (dikke buik).
  • Misselijkheid: Dit kan voorkomen als gevolg van de ophoping van afvalstoffen en gassen in de darm.
  • Gewichtsverlies: In zeldzame gevallen kan een aanhoudende obstipatie leiden tot gewichtsverlies.

Oorzaak van een dolichocolon

De exacte oorzaak van een dolichocolon is anno 2024 onbekend. Vaak is het vanaf de geboorte reeds aanwezig. eEr zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Ten eerste kan erfelijkheid een rol spelen, waarbij genetische factoren van invloed zijn op de lengte en vorm van de dikke darm.  Daarnaast kan een sedentaire levensstijl (een levensstijl waarbij je weinig fysieke activiteit verricht en voornamelijk zittend de dag doorbrengt) en gebrek aan lichaamsbeweging de darmmotiliteit verminderen en de kans op een dolichocolon vergroten.

Voorts kunnen leeftijd en geslacht ook een rol spelen, aangezien ouderen en vrouwen vaker getroffen worden. Bovendien kunnen aandoeningen zoals prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of andere darmstoornissen het risico op een dolichocolon vergroten. Tot slot kunnen littekens of verklevingen in de buikholte, bijvoorbeeld als gevolg van eerdere operaties, de normale darmbeweging verstoren en een dolichocolon veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

Een dolichocolon kan worden vastgesteld door middel van een virtuele coloscopie. Dit onderzoek omvat een grondige CT-scan van de dikke darm door een arts. Het is cruciaal dat de dikke darm vóór het onderzoek volledig schoon en leeg is, zodat de arts de dikke darm goed kan beoordelen en de beelden kan analyseren. Kort voor het onderzoek moet je een röntgencontrastmiddel drinken. Tijdens het onderzoek wordt een dun slangetje via de anus in de endeldarm ingebracht, en het onderzoek duurt meestal 15 tot 25 minuten. Met behulp van röntgenopnames gemaakt door de CT-scan kan worden vastgesteld dat de dikke darm langer is dan normaal.

Daarnaast kan de arts ook een zogenaamde Pellet-passagetest aanvragen. Dit is een röntgenonderzoek waarmee de snelheid waarmee de ontlasting door de dikke darm beweegt, wordt onderzocht.

Behandeling van een dolichocolon

Het is op zichzelf geen ziekte en vereist als zodanig geen behandeling.

De behandeling van een dolichocolon richt zich vaak op het voorkomen van obstipatie en kan onder meer bestaan uit dieet- en levensstijlaanpassingen, zoals vezelrijk voedsel en voldoende vochtinname.

Medicatie voor symptoomverlichting kan soms ook nodig zijn en in zeldzame gevallen is een chirurgische ingreep nodig om de dikke darm te corrigeren.

Kort en goed

Behandeling van een dolichocolon:

🥗 Dieet- en levensstijlaanpassingen: Vezelrijk voedsel en voldoende vochtinname.

💊 Medicatie: Voor verlichting van symptomen.

🏥 Chirurgie (zeldzaam): Als corrigerende maatregel.

Dieet en gezonde spijsverteringstips voor dolichocolon!

Heb je te maken met dolichocolon (het lange darm syndroom) en ben je op zoek naar manieren om je spijsvertering te ondersteunen? Hieronder staan wat algemene voedingstips die je kunnen helpen:

1️⃣ Meer vezels: Eet voedingsmiddelen met vezels, zoals volle granen, groenten en fruit, om je spijsvertering een boost te geven. Vergeet niet dat je daarbij veel moet drinken om verstopping tegen te gaan.

2️⃣ Blijf gehydrateerd: Voldoende water drinken is minstens zo belangrijk als het eten van vezels voor een goede stoelgang. Ook omdat vezels veel vocht opnemen, is voldoende drinken daarbij heel belangrijk.

3️⃣ Regelmatige maaltijden: Houd een regelmatig eetpatroon aan om je spijsvertering te ondersteunen.

4️⃣ Matig cafeïne en alcohol: Sommige mensen ervaren verbetering van hun klachten door de consumptie van cafeïne en alcohol te verminderen. Of door er helemaal mee te stoppen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een dolichocolon, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.