Psoriasis pustulosa: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Psoriasis pustulosa treft minder dan 3% van de mensen met psoriasis. Kenmerkend voor deze bijzondere vorm van psoriasis zijn de gele en witte puistjes. De puskopjes zijn steriel en dus niet besmettelijk. Deze vorm van psoriasis komt vooral voor in de handpalmen en aan de vingers, maar ook aan de voetzolen en tenen. Behandeling kan deze huidaandoening onder controle krijgen. 

Psoriasis pustulosa / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van psoriasis pustulosa

Symptomen van psoriasis pustulosa zijn puistjes: wit of geel, met pus gevulde, pijnlijke bultjes. Deze pustels zijn steriel. Steriel betekent: helemaal schoon, zonder bacteriën. De puistjes bevatten wel ontstekingscellen, vooral neutrofiele granulocyten). De pustels zijn omgeven kunnen door een ontstoken of rode/verkleurde huid.

Mensen met ‘gewone psoriasis’ of andere vormen van psoriasis kunnen ook pustuleuze psoriasis ontwikkelen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten psoriasis pustulosa, afhankelijk van waar de symptomen optreden:

Gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis

Gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis (GPP) treft grote delen van het lichaam. Een gegeneraliseerde vorm wordt ook wel pustuleuze psoriasis van Von Zumbusch genoemd. Deze vorm kan zich plotseling ontwikkelen en snel erger worden. Vaak gaat het gepaard met koorts, koude rillingen, ernstige jeuk, elektrolytische stoornissen, verandering in hartslag, vermoeidheid en spierzwakte. Het gaat hier om een medisch noodgeval; het dodelijk zijn.

Gelokaliseerde pustuleuze psoriasis

Pustuleuze psoriasis palmoplantaris

Pustuleuze psoriasis palmoplantaris is een gelokaliseerde vorm, die zich hoofdzakelijk op de handpalmen en de voetzolen manifesteert.  Deze vorm van psoriasis leidt dikwijls tot motorische problemen: lopen, voorwerpen vastpakken.

Acrodermatitis continua van Hallopeau

Een andere vorm van gelokaliseerde psoriasis pustulosa is acrodermatitis continua van Hallopeau. Deze wordt gekenmerkt door terugkerende pustels aan de vingertoppen en soms aan de tenen. Met name aan de nagels. Dit type is zeer zeldzaam en kan optreden na een verwonding aan de huid of infectie.

Oorzaken van psoriasis pustulosa

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Het is een chronische ontstekingsziekte waarin de immuniteit een hoofdrol speelt. Bij psoriasis is de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld. De teveel aangemaakte huidlagen worden niet afgestoten, maar hopen zich op. Hierdoor ontslaan er plaques.

De precieze oorzaak hiervan is anno 2024 niet bekend, maar genetische factoren spelen een rol. Deze ziekte erft multifactoriëel over. Dat betekent: door meerdere factoren bepaald. Zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Voorbeelden van omgevingsfactoren die bij het ontstaan van psoriasis zijn betrokken, zijn infecties en stress

Psoriasis pustulosa lijkt erfelijk te zijn en kan in families voorkomen.

Uitlokkende factoren

Verschillende factoren kunnen psoriasis pustulosa triggeren, waaronder:

  • bepaalde medicijnen, zoals antimicrobiële middelen of systemische corticosteroïden
  • medicijnen starten of stoppen
  • blootstelling aan te veel ultraviolet (UV) licht
  • infecties, bijvoorbeeld streptokokken of stafylokokken
  • zwangerschap
  • stress

Onderzoek en diagnose

Een dermatoloog kan psoriasis pustulosa meestal identificeren aan de hand van het type laesies dat op de huid verschijnt. Bepaalde tests kunnen de diagnose bevestigen.

Een volledige bloedtelling kan uitgevoerd worden om te controleren op tekenen van verhoogde ontsteking en afwijkingen in je witte bloedcellen. Als je psoriasis pustulosa hebt, kunnen de bloedtestresultaten een verminderd aantal lymfocyten, een specifiek type witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, aantonen. De arts kan ook een monster van een pustel nemen en onderzoeken.

Behandeling van psoriasis pustulosa

De behandeling van psoriasis pustulosa berust op dezelfde behandelingen als die van gewone psoriasis. Naast zalven, kunnen medicijnen via orale of injecteerbare weg gegeven worden.

Bij een levensbedreigende gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis zal vaak een ziekenhuisopname nodig zijn.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis pustulosa of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.