Is psoriasis een vorm van reuma?

Last Updated on 3 juli 2024 by M.G. Sulman

Is psoriasis een vorm van reuma? Artritis psoriatica (PsA) is een reumatische aandoening gekenmerkt door gewrichts- en peesaanhechtingsontstekingen bij iemand met de huidziekte psoriasis. Naar schatting 30 procent van de patiënten met psoriasis lijdt ook aan deze reumatische ziekte. Artritis psoriatica is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. Kortom, psoriasis is een huidziekte, maar PsA is een vorm van reuma.

Artritis psoriatica
Artritis psoriatica / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen

De eerste verschijning van de huidziekte psoriasis kan pas vele jaren later worden gevolgd door het het begin van artritis psoriatica. De symptomen en tekenen van PsA zijn onder meer:

  • pijn in de onderrug
  • conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog)
  • verminderd bewegingsbereik
  • gezwollen gewrichten
  • putjes in de nagels
  • gewrichtspijn en ochtendstijfheid
  • pijn in de voeten
  • vermoeidheid
  • zwelling van de tenen en vingers (dactylitis)

Spondylarthropathie

Atritis psoriatica manifesteert zich vaak in de handen of voeten en soms – net als bij spondylitis (beter bekend als de ziekte van Bechterew) – ook in de SI-gewrichten. Het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) bevindt zich in het bekken. De overkoepelende naam voor deze beide ziekten is spondylarthropathie.

Behandeling

Mensen met artritis psoriatica kunnen een ontsteking krijgen van pezen, kraakbeen, ogen, longslijmvlies en, zelden, de aorta. De artritis van artritis psoriatica wordt onafhankelijk van de psoriasis behandeld, met lichaamsbeweging, ijstoepassingen, medicijnen en chirurgie.

Wat is het verschil tussen reumatoïde artritis (RA) en artritis psoriatica (PsA)?

Overeenkomsten

Zowel reumatoïde artritis (RA) als artritis psoriatica (PsA) zijn aandoeningen die de gewrichten beschadigen en zwelling, stijfheid en pijn veroorzaken. Beide zijn auto-immuunziekten, wat betekent dat je immuunsysteem per ongeluk gezonde delen van je lichaam aanvalt. Ze kunnen ook organen zoals huid, ogen en bloedvaten beschadigen.

Verschillen

Deze twee reumatische aandoeningen kunnen gemakkelijk door elkaar worden gehaald, maar er zijn verschillen tussen beide. Veel mensen met PsA hebben ook de huidziekte psoriasis. Sommige mensen hebben echter PsA zonder de huidaandoening.

Een ander verschil is dat PsA vaak verder gaat dan de botten en gewrichten en ook de pezen, nagels en ogen aantast. Het belangrijkste verschil is echter hoe de symptomen aanwezig zijn. De symptomen van RA zijn bijvoorbeeld typisch symmetrisch, wat betekent dat het de gewrichten aan beide zijden van het lichaam aantast. Dus als RA de polsen treft, dan zijn vaak beide polsen aangedaan. PsA daarentegen is asymmetrisch, wat betekent dat het bijvoorbeeld alleen pijn kan veroorzaken in de linkerknie of de rechterpols.

Video over artritis psoriatica

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.