Last Updated on 2 juni 2024 by M.G. Sulman
De hamburgerziekte is een infectie met E. coli O157. Ook bekend als STEC O157. Het is een ernstige door voedsel overgedragen ziekte die voornamelijk via besmet rundvlees wordt verspreid. Deze infectieziekte staat bekend onder de naam ‘hamburgerziekte’, omdat in de VS slecht doorbakken hamburgers de oorzaak waren voor vele besmettingen met deze bacterie.1Voedingscentrum. EHEC. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ehec.aspx Symptomen zijn bloederige diarree, misselijkheid, maagkrampen, koorts en braken. Behandeling bestaat uit symptoombestrijding, voldoende drinken en in de meeste gevallen geen antibiotica. Je kunt beter een infetcie voorkomen door goed doorbakken vlees, goede hygiëne, vermijding van ongepasteuriseerde producten en het grondig wassen van rauwe groenten en fruit.
Inhoud
Wat is hamburgerziekte?
Hamburgerziekte is een vorm van voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de E. coli O157 bacterie. Deze bacterie bevindt zich vaak in de darmen van koeien en kan via besmet rundvlees, vooral gehakt, in het menselijke lichaam terechtkomen.
Symptomen van de hamburgerziekte
De symptomen beginnen meestal 3-4 dagen na besmetting en kunnen zijn:
- Diarree (vaak bloederig)
- Misselijkheid
- Maagkrampen
- Koorts
- Braken
Bij jonge kinderen kan de infectie leiden tot hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Dit kan leiden tot ernstige bloedarmoede en nierfalen.
Risicogroepen
Jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op ernstige complicaties.
Verspreiding van de E. coli O157 bacterie
De bacterie kan zich verspreiden via:
- Onvoldoende verhit rundvlees
- Besmet water of voedsel
- Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten
- Vuile oppervlakken en ongewassen handen
Onderzoek en diagnose
Een ontlastingstest kan bevestigen of je besmet bent met de E. coli O157 bacterie. Bij symptomen van de ziekte is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Behandeling van de hamburgerziekte
De meeste mensen herstellen vanzelf binnen 10 dagen. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Antibiotica worden meestal niet aanbevolen omdat ze de afgifte van toxines kunnen verergeren.
Preventie
- Houd gehakt vlees gekoeld tot het gaar wordt bereid.
- Zorg ervoor dat gehakt vlees goed doorbakken is (tot een interne temperatuur van 71°C).
- Gebruik aparte borden voor rauw en gekookt vlees.
- Drink alleen gepasteuriseerde sappen en melk.
- Was rauw voedsel grondig en desinfecteer kookoppervlakken.
- Handhaaf goede persoonlijke hygiëne, vooral na contact met dieren of besmette personen.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de hamburgerziekte, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.