Gescheurde tussenribspier: symptomen en behandeling

Last Updated on 23 februari 2023 by M.G. Sulman

Een gescheurde tussenribspier of tussenribspierruptuur, is een aandoening waarbij de spieren die tussen de ribben lopen, (gedeeltelijk) scheuren. Dit kan erg pijnlijk zijn. Het wordt vaak veroorzaakt door een trauma, zoals een val of een slag op de borst of rug. Maar het kan ook komen door overmatige inspanning, zoals bij (kracht)sport of tillen van zware voorwerpen. De aandoening kan iedereen treffen die een trauma oploopt of overmatige inspanning levert, maar het komt vaker voor bij sporters, vooral bij contactsporten zoals voetbal, hockey en rugby. Symptomen van een gescheurde tussenribspier zijn onder meer pijn in de borstkas die erger wordt bij hoesten, niezen of diep ademhalen, en soms ook blauwe plekken en zwelling. Een gescheurde tussenribspier kan meestal worden behandeld met pijnstillers en rust. Het duurt meestal enkele weken tot maanden voordat de spier volledig is genezen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn als de spier ernstig is beschadigd. Het is al met al zeer vervelend en invaliderend. 

Vrouw met een gescheurde tussenribspier bezoekt een arts / Bron: Freepik

Synoniemen

Een gescheurde tussenribspier staat ook bekend als een tussenribspierruptuur of een intercostale spierscheur.

Oorzaken van een gescheurde tussenribspier

Een gescheurde tussenribspier, ook wel een tussenribspierruptuur genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, waaronder:

Trauma

Een van de meest voorkomende oorzaken van een gescheurde tussenribspier is een direct trauma aan de borstkas, zoals een harde klap, val of ongeluk. Dit kan de spieren tussen de ribben beschadigen en leiden tot een scheur of ruptuur.

Overbelasting

Een andere oorzaak van een gescheurde tussenribspier is overbelasting, zoals bijvoorbeeld bij sporten of zwaar tillen. Dit kan spanning op de spieren tussen de ribben veroorzaken en leiden tot een scheur.

Ouderdom

Naarmate we ouder worden, vermindert de flexibiliteit en kracht van de spieren en neemt het risico op een gescheurde tussenribspier toe.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder met het ongeboren kind druk uitoefenen op de spieren tussen de ribben, waardoor ze kunnen scheuren of breken.

Botontkalking

Een aandoening genaamd osteoporose, waarbij de botten zwakker en brozer worden, kan het risico op een gescheurde tussenribspier verhogen omdat de ribben ook zwakker worden.

Symptomen tussenribspierruptuur

Symptomen van een gescheurde tussenribspier kunnen bestaan uit:

  • Pijn: De pijn bij een gescheurde tussenribspier is meestal scherp en intens en bevindt zich in de ribbenkast. De pijn kan verergeren bij beweging, ademhaling, hoesten, niezen of lachen.
  • Blauwe plekken: Soms kunnen er blauwe plekken en zwelling ontstaan op de plaats van de gescheurde spier.
  • Kortademigheid: In sommige gevallen kan een gescheurde tussenribspier kortademigheid veroorzaken, vooral als de pijn bij diepe ademhaling ernstig is.

Complicaties

Complicaties van een gescheurde tussenribspier zijn zeldzaam, maar kunnen zijn:

  • Langdurige pijn: Soms kan de pijn als gevolg van een gescheurde tussenribspier aanhouden, zelfs nadat de spier is genezen.
  • Ademhalingsproblemen: In zeldzame gevallen kan een gescheurde tussenribspier ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral als de pijn heftig is en je daardoor niet diep kan ademhalen.

Gradatie van ernst

Een gescheurde tussenribspier, ook wel intercostale spierscheur genoemd, worden geclassificeerd op basis van de ernst van de scheur. De gradaties van gescheurde tussenribspieren zijn als volgt:

  • Graad 1: Een kleine scheur in de spiervezels, wat resulteert in milde pijn en gevoeligheid in de getroffen spier. De pijn wordt meestal erger bij hoesten, niezen of diep ademhalen.
  • Graad 2: Een matige scheur in de spiervezels, wat leidt tot meer intense pijn en gevoeligheid in de aangedane spier. De pijn kan leiden tot moeite met ademhalen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
  • Graad 3: Een ernstige scheur in de spiervezels, die kan leiden tot ernstige pijn en onvermogen om normaal te ademen. Er kan ook sprake zijn van zwelling en verkleuring van het gebied. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de spierscheur te herstellen.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en vervolgonderzoek

Als je vermoedt dat je een gescheurde tussenribspier hebt, dan is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De arts stelt vragen over je klachten en zal daarna een lichamelijk onderzoek doen van de borstkas, waarbij hij/zij op zoek zal gaan naar tekenen van pijn, zwelling of blauwe plekken.

De arts kan ook een aantal tests uitvoeren, waaronder:

  • Beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s of een CT-scan kunnen worden uitgevoerd om de mate van schade aan de spieren en de ribben te beoordelen.
  • Bloedonderzoek om andere mogelijke oorzaken van de pijn uit te sluiten, zoals een longembolie of een hartaanval.
CT-scan
CT-scan / Bron: Pixabay

Differentiaaldiagnose

De arts kan differentiaaldiagnose uitvoeren om andere aandoeningen met soortgelijke symptomen uit te sluiten, zoals gebroken ribben, longontsteking, pleuritis of hartproblemen.

Behandeling van een gescheurde tussenribspier

Als de diagnose van een gescheurde tussenribspier is gesteld, dan zal de behandeling gericht zijn op pijnverlichting en het bevorderen van genezing. Dit kan onder meer middels pijnstillers, fysiotherapie en rust. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn indien de spier ernstig beschadigd is.

Hieronder staan enkele behandelingsopties:

  • Pijnstillers: Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen de pijn te verlichten.
  • Cold pack: Een cold pack kan helpen om de zwelling en ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Leg het gedurende 15-20 minuten op de pijnlijke plek, en herhaal dit elke 2-3 uur gedurende de eerste paar dagen na het letsel.
  • Rust: Neem rust en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken of de spier belasten zodat de gescheurde tussenribspier kan herstellen.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht, flexibiliteit en het verminderen van de pijn. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren rond de ribben te versterken.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen waarbij de spier ernstig is beschadigd, kan chirurgie nodig zijn om de spier te herstellen.

Zelfzorg

Naast de bovengenoemde behandelingsopties, zijn er ook enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt treffen om het genezingsproces te bevorderen, zoals:

  • Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken of de spier belasten.
  • Probeer diepe ademhalingsoefeningen om de longfunctie te behouden en te verbeteren.
  • Gebruik kussens om comfortabel te slapen en de pijn te verminderen.
  • Eet gezond en zorg voor voldoende eiwitten, vitamines en mineralen ter bevordering van het genezingsproces.
  • Vermijd roken en alcohol, omdat deze de genezing kunnen vertragen.

Voeding

Ofschoon er geen specifieke voedingsmiddelen of kruiden zijn die de genezing van een gescheurde tussenribspier kunnen versnellen, kan een gezond dieet en voldoende inname van voedingsstoffen bijdragen aan een beter herstel.

Beloop, prognose en herstel

Het beloop en de prognose van een gescheurde tussenribspier zijn afhankelijk van de ernst van de blessure en de behandeling die wordt gegeven. Over het algemeen is de prognose gunstig en zullen de meeste mensen volledig herstellen van een gescheurde tussenribspier.

In de eerste dagen na het letsel zal de pijn en zwelling het meest intens zijn. Na ongeveer een week zal de pijn beginnen af te nemen en kan de beweeglijkheid van de ribben geleidelijk aan terugkeren. Het kan echter tot enkele weken of zelfs maanden duren voordat de spier volledig is genezen en je deze weer volledig kunt belasten.

Het is van belang om tijdens het herstelproces de instructies van je huisarts op te volgen en rust te nemen om de spier de kans te geven om te genezen. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn om de spierkracht en flexibiliteit te herstellen en te verbeteren.

Over het algemeen kunnen de meeste mensen binnen 4-6 weken na het letsel hun normale activiteiten hervatten. Bij ernstige blessures kan het echter langer duren voordat je volledig bent hersteld. Dan zal je geduld moeten betrachten.

Hoewel de meeste mensen volledig herstellen van een gescheurde tussenribspier, kan er soms langdurige pijn blijven bestaan.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gescheurde tussenribspier, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.