Confettihuid: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 19 april 2023 by M.G. Sulman

Confettihuid, ook bekend als hypomelanosis guttata, is een veelvoorkomende verworven huidaandoening. Verworven betekent dat het pas tijdens het leven ontstaat en dat het dus niet aangeboren is. Het presenteert zich met plaatselijke ontkleuringen van de huid, welke voornamelijk voorkomen op aan de zon blootgestelde delen van de huid. Dit suggereert dat blootstelling aan de zon een rol kan spelen bij het ontstaan ervan. Deze huidaandoening treeft vaker vrouwen dan mannen.

Arts
Wat zijn de symptomen van een confettihuid en wat is de oorzaak?

Wat is confettihuid?

Confettihuid is een veel voorkomende verworven vorm van leukoderma. Leukoderma duidt op een witte verkleuring van de huid, berustend op depigmentatie. Confettihuid presenteert zich dan ook als kleine platte bleke of witte vlekjes op de aan de zon blootgestelde huid.

Synoniemen

De medische term voor deze onschuldige huidaandoening is hypomelanosis guttata. Het staat ook wel bekend als diopathische guttata hypomelanosis (IGH).

Wie krijgt het?

Confettihuid treft zowel mannen als vrouwen, maar het komt vaker voor bij vrouwen.

Het komt vooral voor met het voortschrijden der jaren en treft <50% in het vierde decennium (31-40 jaar), 50-80% van de mensen ouder dan 40 jaar en >90% in het negende decennium (81-90 jaar). Het kan ook voorkomen bij kinderen en tieners, maar niet zo vaak. Familiaire gevallen komen veel voor.

Deze huidaandoening wordt vooral bij mensen met een lichte huid gezien.

Symptomen van confettihuid

Witte vlekjes op de huid

Op de huid ontstaan allerlei gladde, bleke (gehypopigmenteerde) of witte (gedepigmenteerde) vlekjes met een diameter van 2-5 mm (bereik tot 1,5 cm)De laesies kunnen zowel rond zijn als hoekig.

Voorkeursplekken

Vaak manifesteren de ontkleuringen zich op de (onder)benen. Later kan het zich uitbreiden naar andere delen van de huid, zoals armen en romp. Het komt zelden op het gezicht voor.

De vlekjes vloeien niet samen

De vlekjes verspreiden zich onregelmatig op de huid, conflueren niet tot één grote witte vlek.

In de zomer vallen de vlekjes meer op

De vlekjes vallen in de zomer vaak meer op. Dit komt doordat de ontkleuringen niet goed meekleuren met de rest van de huid.

Asymptomatisch

De vlekjes gaan niet gepaard met pijn of jeuk.

Niet besmettelijk

Confettihuid is geheel onschuldig en niet besmettelijk.

Oorzaak van hypomelanosis guttata

Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van hypomelanosis guttata, zoals:

  • huidveroudering
  • chronische blootstelling aan de zon
  • genetische factoren
  • auto-immuunfactoren
  • trauma

Onderzoek en diagnose

Diagnose à vue

De arts kan vaak direct zien dat het om confettihuid gaat. Bij twijfel kan er een huidbiopsie worden verricht. Hierbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking weggenomen, wat vervolgens door een patholoog onder de microscoop wordt onderzocht. Op grond van deze bevindingen kan de diagnose worden bevestigd.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose die moet worden overwogen, zijn onder meer pityriasis alba (pityriasis simplex, impetigo furfuracea), zomergist (pityriasis versicolor), gehypopigmenteerde platte wratten en vitiligo.

Behandeling van een confettihuid

Camouflage

Vanuit medisch oogpunt is behandeling van confettihuid niet nodig. Als de vlekken als cosmetisch storend worden ervaren, is de gemakkelijkste behandeling cosmetische camouflage of het aanbrengen van een beetje foundation of concealer op het gebied.

Behandeling met zalven of anderszins

Topische retinoïden (synthetische derivaten van vitamine A oftwel retinol), calcineurineremmers, cryotherapie, chemische peelings en oppervlakkige dermabrasie kunnen effectief zijn bij de behandeling van confettihuid.

Prognose

De vlekken repigmenteren niet spontaan. Met het ouder worden kunnen de laesies langzaam groter worden en in aantal toenemen.

Preventie

Focus op goede bescherming tegen de zon door middel van zonnebrandcrème, fysieke beschermingsmiddelen zoals het dragen van wijde kleding met lange mouwen en een breed gerande hoed of pet. Dit beschermt goed tegen de zon. Verder is het verstandig om de zon te vermijden tijdens piekuren en schaduw opzoeken. Tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst.

Draag een hoed met een brede rand in de felle zon en zoek regelmatig de schaduw op
Draag een hoed met een brede rand in de felle zon en zoek regelmatig de schaduw op / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een confettihuid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.