Blauwe ballen: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 7 april 2023 by M.G. Sulman

Blauwe ballen bij een man, ook bekend als epididymale hypertensie, is een onschuldige fenomeen, waarbij je een pijnlijk, trekkend gevoel hebt bij je teelballen. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het gebied rond de teelballen en de prostaat. Blauwe ballen zijn gevaarlijk of slecht voor je, maar het is wel een vervelend fenomeen.  Het is een pijnlijk symptoom. Het wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in het gebied rond je teelballen en de prostaat tijdelijk vernauwd raken. 

Blauwe ballen is een vervelend gevoel / Bron: Freepik

Wat is blauwe ballen?

Blauwe ballen of epididymale hypertensie verwijst naar scrotale pijn of een gevoel van zwaarte na aanhoudende seksuele opwinding zonder orgasme en ejaculatie (zaadlozing). De symptomen van blauwe ballen zijn milde pijn, ongemak, trekkerig gevoel, gevoel van zwaarte en soms – zoals de naam al doet vermoeden – een vage blauwachtige kleur in je teelballen.

Synoniemen

De medische benaming van blauwe ballen is ‘epididymale hypertensie’ of ‘orchialgie bij seksuele opwinding’. Orchialgie betekent ‘pijnlijke teelbal / teelbalpijn’.

Oorzaak

Waardoor krijg je blauwe ballen?

Wanneer een man seksueel opgewonden is, is er een toename van de bloedtoevoer naar de penis en teelballen, zodat hij een erectie kan krijgen. Deze verhoogde bloeddruk in de genitaliën zorgt voor een erectie en het opzwellen van de testikels. Zodra je een zaadlozing hebt gehad, zal de bloedstroom weer normaliseren en zou je geen ongemak moeten voelen. Als je echter niet kunt ejaculeren, kan het zijn dat je last krijgt van zogeheten ‘blauwe ballen’. Dit als gevolg van een drukopbouw in de bijballen en een verhoogde bloedstroom in de teelballen.

Man met hand voor penis en teelballen
Blauwe ballen duidt op een trekkerig gevoel in je teelballen

Andere oorzaken van pijn of ongemak in het scrotum

Als je plotselinge, hevige pijn in je teelballen krijgt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Dit kan namelijk duiden op een gedraaide teelbal. Dit vindt plaats wanneer een teelbal in het scrotum draait, de bloedtoevoer afsnijdt en zwelling veroorzaakt. Tenzij de aandoening snel wordt behandeld, kan de teelbal sterven.

Andere oorzaken van pijn in het scrotum of balzakpijn, zijn teelbalontsteking, bijbalontsteking en trauma of letsel aan de ballen. Indien je aanhoudende pijn of ongemak in je teelballen of scrotum ervaart, maak dan een afspraak met je huisarts om de oorzaak ervan op te helderen.

Symptomen van epididymale hypertensie

Blauwe ballen kan de volgende klachten en symptomen geven:

 • gevoel van zwaarte in ballen, onderbuik en penis
 • een trekkerig gevoel in de teelballen
 • pijn in de teelballen
 • gevoel van ongemak
 • een vage blauwe tint van de teelballen

Behandeling van blauw ballen

Als je echt blauwe ballen hebt, verdwijnen de symptomen vanzelf. Dat kan soms enkele uren duren. Als je het ongemak niet kunt verdragen, zijn er een paar remedies die kunnen helpen:

 • Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol kunnen pijn verlichten die wordt veroorzaakt door blauwe ballen.
 • Lichaamsbeweging, vooral krachttraining, wordt door sommigen aanbevolen. Het idee is dat lichaamsbeweging bloed naar grote spiergroepen leidt in plaats van naar de geslachtsdelen.
 • Koude douches worden al generaties lang aanbevolen om seksuele opwinding te temperen. De kou kan ook zwelling verminderen, net als bij verwondingen. Het aanbrengen van een koud kompres op blauwe ballen kan een meer praktische benadering zijn.
 • Muziek luisteren of werken aan een complexe taak kunnen ook helpen.
 • Seks hebben met je vrouw. Dit moet altijd consensueel zijn.
 • Masturbatie is ook een strategie die in sommige wetenschappelijke artikelen wordt onderschreven.1Chalett JM, Nerenberg LT. “Blue balls”: a diagnostic consideration in testiculoscrotal pain in young adults: a case report and discussion. Pediatrics. 2000 Oct;106(4):843.

Tot slot

Blauwe ballen verwijst naar de pijn of zwaarte veroorzaakt door seksuele opwinding, waarbij een orgasme uitblijft. De meeste mannen ervaren het met enige regelmatig en het is een onschuldig en normaal fysiologisch verschijnsel.

Aanhoudende of terugkeren pijn in de testikels, vooral als het geen verband houdt met seksuele stimulatie, kan wijzen op een ernstiger probleem als het gepaard gaat met andere symptomen. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Video over blauwe ballen

Het fenomeen ‘blauwe ballen’ kort en krachtig uitgelegd:

Blauwe vulva

Het fenomeen ‘blauwe ballen’ treedt niet alleen bij mannen op. Vrouwen kunnen hetzelfde ervaren. Dit staat bekend als ‘blauwe vulva’. Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Tijdens opwinding stroomt de vulva vol met bloed en kan er spierspanning optreden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over blauwe ballen. Of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.