Blauwe vulva: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 17 april 2023 by M.G. Sulman

Blauwe vulva bij vrouwen is het equivalent van blauwe ballen bij mannen. Blauwe ballen ontstaat door adervernauwing en bloedophoping rond de penis. Als een man opgewonden raakt, loopt er bloed naar zijn geslachtsdelen. Dat zorgt voor een erectie. Als er geen zaadlozing komt, dan kan dat zorgen voor een pijnlijke opstopping in de bloedsomloop.. Hoewel vrouwen geen ballen hebben, hebben ze wel geslachtsorganen die even vervelend kunnen aanvoelen als ze niet de hele seksuele cyclus doorlopen. Veel vrouwen melden lichamelijk ongemak wanneer ze wel seksueel opgewonden zijn, maar er geen orgasme volgt.

shutterstock_234591922 (ruigsantos) vrouw met hand voor vagina blaas
Blauwe vulva / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Wat is een blauwe vulva?

Net zoals hoe bloed naar een penis stroomt wanneer een man een erectie krijgt, krijgen vrouwen een soortgelijke rush wanneer ze opgewonden raken. Als ze uiteindelijk geen orgasme krijgen, kan er daarbinnen een strak, krampend en trekkend gevoel ontstaan, wat vergelijkbaar is met wat mannen onder dezelfde omstandigheden in hun teelballen voelen. Dit gevoel kan tot 20 minuten na de seksuele opwinding zonder orgasme of ontlading aanhouden, maar verdwijnt meestal vanzelf.

Dit fenomeen staat belend als ‘blauwe vulva’. Het staat ook wel bekend als ‘blauwe baarmoeder’.  Vrouwen kunnen dit ervaren wanneer de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen toeneemt vanwege seksuele opwinding. Deze verhoogde bloedstroom wordt vasocongestie genoemd, of het nu een mannelijk of vrouwelijk lichaam is. De clitoris en de penis zijn homoloog. Ze ontstaan uit dezelfde embryonale structuur. Het zijn parallelle structuren in mannelijke en vrouwelijke lichamen. Zowel de penis als de clitoris bevatten erectiel weefsel dat bij opwinding opzwelt met bloed.

Deze extra bloedstroom maakt de ballen of vulva niet echt blauw, maar het kan beide lichaamsdelen een blauwachtige tint geven. Vandaar de naam van dit fenomeen.

Oorzaak

Wanneer je seksueel opgewonden bent, verwijden de slagaders zich om meer bloed in de geslachtsdelen toe te laten. Aders vernauwen zich zodat het bloed in je geslachtsdelen blijft, terwijl het lichaam zich voorbereidt op hebt hebben van geslachtsgemeenschap. De penis vormt een erectie en de balzak en ballen trekken zich in en worden harder. De schaamlippen, vagina en clitoris zwellen op en worden vochtig. Er is ook een verhoging van de genitale bloeddruk.

Zodra je een climax hebt bereikt, keert het bloed terug naar het lichaam en neemt de seksuele opwinding af. Maar als er geen orgasme optreedt, blijft die bloeddruk in de geslachtsdelen. Hierdoor kan er tijdelijk een onaangenaam gevoel ontstaat totdat die staat van opwinding verdwijnt.

Beschouw een orgasme als een verlenging van opwinding: als je eenmaal een climax hebt bereikt, volgt er een ontspanningsfase. Als er geen orgasme is, zal het bloed uiteindelijk ook je geslachtsdelen verlaten, maar dat kan dan gepaard gaan met een ongemakkelijk gevoel.

Symptomen van een blauwe vulva

Verschijnselen

Vrouwen die blauwe vulva ervaren, kunnen de volgende tekenen en symptomen in het vulvaire gebied hebben:

  • een gevoel van zwaarte
  • een trekkend gevoel
  • pijnlijke vulva
  • gevoel van ongemak
  • een vage blauwe tint

Beschrijving

De meeste vrouwen die het ervaren, beschrijven een blauwe vulva als een zwaar gevoel rond de clitoris en schaamlippen. Het lost over het algemeen op wanneer de bloedstroom naar de regio normaliseert, na een orgasme ofwel wanneer de seksuele opwinding afneemt. Andere termen die worden gebruikt om het te beschrijven, zijn een gevoel van ongemak, een vervelend gevoel en zelfs pijnlijk. Een vrouw kan ene gevoel van zwaarte krijgen rond de geslachtsdelen. Of een dof trekkend gevoel.

Hoe vaak komt blauwe vulva voor en wie krijgt het?

Het fenomeen ‘blauwe vulva’ is geen zeldzaam verschijnsel. Veel vrouwen, vooral van boven de 40 jaar, doen er langer over of hebben moeite om een ​​orgasme te krijgen. Ze ervaren een fysiek ongemak in hun baarmoeder of een gevoel van frustratie, of beide.

Iedere vrouw kan een blauwe vulva ervaren. Het is niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep.

Behandeling

Een blauwe vulva is ene normaal fysiologisch verschijnsel. Net als blauwe ballen. Over het algemeen hoef je niet gealarmeerd te zijn als het gebeurt. Het kan enige tijd duren voordat de vervelende sensatie weggaat, maar er zijn manieren om de symptomen te verlichten.

Een voor de hand liggende manier om dat zware gevoel te verlichten, is door een orgasme te krijgen. Door geslachtsgemeenschap of door masturbatie. Een andere manier om het ongemak te verlichten, is door een koude douche te nemen en je vagina rust te geven. Als dit niet mogelijk is, richt dan je gedachten dan op een niet-seksueel onderwerp, en het gevoel zal verdwijnen.

Tot slot

Ondanks de alarmerende naamgeving ‘blauwe vulva’, is het net als blauwe ballen geen echte medische aandoening. Het is slechts een ongemakkelijk gevoel dat sommige mensen ervaren tijdens seksuele opwinding. Het is een normaal fysiologisch verschijnsel of fenomeen zonder schadelijke gevolgen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een blauwe vulva. Of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.