Zwarte pesto is gezond + recepten (light)

Last Updated on 20 januari 2023 by M.G. Sulman

Zwarte pesto is een variëteit van de traditionele Italiaanse saus genaamd pesto, gemaakt van basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Het verschil tussen de traditionele groene pesto en de zwarte pesto is dat in plaats van basilicum, zwarte pesto wordt gemaakt met zwarte olijven. Dit geeft de saus een unieke smaak en kleur. Zwarte pesto wordt vaak gebruikt als dip of als smaakmaker voor pasta’s en pizza’s.

Zwarte pesto wordt gemaakt van zwarte olijven / Bron: Freepik

Waar komt pesto vandaan?

Pesto is afkomstig uit de regio Ligurië in het noordwesten van Italië. De naam “pesto” komt van het woord “pestare” in het Italiaans, wat “fijnmalen” of “stampen” betekent. Traditioneel werd pesto gemaakt door de ingrediënten met een vijzel en stamper te vermalen, waardoor een grove textuur ontstond. De klassieke versie van pesto is gemaakt met basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. De zogeheten groene pesto. Deze ingrediënten worden fijngehakt en samengevoegd tot een saus, die vaak wordt gebruikt als dip of als smaakmaker voor pasta’s en pizza’s.

Je hebt ook rode pesto, waar tomaten aan zijn toegevoegd. Deze lijkt qua structuur wel iets meer op tapenade, aangezien de pesto is door de tomaten iets dikker is.

Zwarte pesto wereldwijd

Zwarte pesto is een variatie van de traditionele Italiaanse groene pesto, waarbij gebruik gemaakt wordt van zwarte olijven in plaats van basilicum. Hoewel de oorsprong van zwarte pesto in Italië ligt, is het tegenwoordig ook populair in andere delen van de wereld. In Europa wordt het vaak gebruikt als dip of als smaakmaker voor pasta’s en pizza’s, net als traditionele pesto. In de Verenigde Staten wordt het vaak gebruikt als saladedressing, in sandwiches of als dip voor chips of groenten. In andere landen, zoals in Latijns-Amerika, wordt het vaak gebruikt als saus voor vlees, vis of groenten.

Is zwarte pesto gezond of niet?

Zwarte pesto kan gezond zijn, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de ingrediënten die worden gebruikt. Net als bij traditionele pesto, bevat zwarte pesto veel gezonde ingrediënten zoals olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas. Olijfolie bevat gezonde vetten en antioxidanten die goed zijn voor hart en bloedvaten. Knoflook bevat allicine, een stof die helpt bij het verminderen van de bloeddruk. Parmezaanse kaas is een bron van calcium en eiwitten.

Indien de zwarte olijven die worden gebruikt in zwarte pesto zijn verwerkt of bewerkt, kan het product een hoog gehalte aan natrium bevatten, wat kan leiden tot hoge bloeddrukwaarden. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat zwarte pesto veel calorieën bevat. Het moet daarom met mate worden genuttigd.

Alles overziende: als je zwarte pesto maakt met verse, onbewerkte ingrediënten in matige hoeveelheden, kan het een gezonde toevoeging aan je dieet zijn.

Voedingswaarde en voedingsstoffen

De voedingswaarde en voedingsstoffen van zwarte pesto kunnen variëren afhankelijk van de precieze samenstelling en hoeveelheid ingrediënten die worden gebruikt. In het algemeen bevat zwarte pesto een combinatie van gezonde vetten, eiwitten, koolhydraten en vitaminen.

Een portie van 2 eetlepels (ongeveer 30 gram) van zwarte pesto gemaakt met olijfolie, knoflook, zwarte olijven, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en zout, bevat grofweg:

 • Calorieën: 130-140
 • Vetten: 14-15 gram
 • Eiwitten: 2-3 gram
 • Koolhydraten: 2-3 gram
 • Vezels: 1-2 gram
 • Natrium: 170-180 milligram

Zwarte pesto is ook een goede bron van vitamine E, vitamine K en calcium.

Houd er rekening mee dat als je andere ingrediënten zoals suiker, room of melk toevoegt, de voedingswaarde en voedingsstoffen veranderen.

Hoeveel vet zit er in zwarte pesto?

Variabel

De hoeveelheid vet in zwarte pesto kan variëren afhankelijk van de precieze samenstelling en hoeveelheid ingrediënten die worden gebruikt. In het algemeen bevat een portie van 2 eetlepels (ongeveer 30 gram) van zwarte pesto gemaakt met olijfolie, knoflook, zwarte olijven, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en zout, ongeveer 14-15 gram vet.

Zijn deze vetten gezond?

De meeste van de vetten in zwarte pesto zijn onverzadigde vetten, met name enkelvoudig onverzadigd vet en poly-onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden beschouwd als gezond omdat ze kunnen helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten  verminderen. Olijfolie, een van de belangrijkste ingrediënten in zwarte pesto, is een uitstekende bron van enkelvoudig onverzadigde vetten.

Voordelen en nadelen

Voordelen van zwarte pesto

 • Rijk aan voedingsstoffen: Zwarte pesto is een goede bron van vitamine E, vitamine K, calcium, eiwitten en gezonde vetten.
 • Veel toepassingen: Zwarte pesto heeft een unieke smaak en textuur, die het een lekkere en smaakvolle toevoeging maakt aan verschillende gerechten zoals pasta’s, pizza’s, salades en sandwiches.
 • Makkelijk te bereiden: Zwarte pesto is gemakkelijk te bereiden en vereist meestal alleen een paar ingrediënten en een keukenmachine of hakmolen.
 • Verschillende manieren van gebruik: Zwarte pesto kan worden gebruikt als dipsaus, als saus voor pasta’s, als saladedressing en als smaakmaker voor vlees, vis of groenten.

Nadelen van zwarte pesto

 • Hoog caloriegehalte: Zwarte pesto is calorierijk en je weet: ieder pondje gaat door het mondje.
 • Natriumgehalte: Als de zwarte olijven die worden gebruikt in zwarte pesto zijn verwerkt of bewerkt, kan het product een hoog gehalte aan natrium hebben. Dit kan van invloed zijn op je bloeddruk.
 • Allergieën: Zwarte pesto kan noten, kaas of andere ingrediënten bevatten die voor sommige mensen een allergie of intolerantie veroorzaken.
 • Kosten: Sommige van de ingrediënten die worden gebruikt om zwarte pesto te maken, zoals Parmezaanse kaas, kunnen relatief duur zijn.
Parmezaanse kaas ? Bron: Freepik

Hoe past zwarte pesto in een gezond eetpatroon?

Zwarte pesto wordt vaak gemaakt van zwarte olijven, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olie. Ofschoon deze ingrediënten gezonde voedingsstoffen bevatten, is de hoeveelheid olie en kaas in de pesto vaak hoog. Dit kan leiden tot een hogere calorie-inname als je er te veel van eet. Het is het best om zwarte pesto te gebruiken als een smaakmaker in plaats van een hoofdingrediënt en het te combineren met veel groenten en andere gezonde ingrediënten.

Als je je calorie-inname wilt beperken, dan kun je ook zwarte pesto maken met minder olie en kaas of met alternatieven zoals amandelen of cashewnoten in plaats van pijnboompitten, of met magere kaas zoals mozzarella of ricotta in plaats van Parmezaanse kaas. Per 100 gram:

 • Mozzarella 280,1 kcal
 • Ricotta 174 kcal
 • Parmezaanse kaas 431,4 kcal

Recepten

Zwarte pesto

Hier is een recept voor zwarte pesto dat je kunt maken:

Ingrediënten
 • 1 kop zwarte olijven, ontpit
 • 2 teentjes knoflook, gepeld
 • 1/4 kopje pijnboompitten
 • 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
 • 1/4 kopje olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
 • Doe de olijven, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine. Mix tot een grove puree.
 • Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de machine blijft draaien totdat alles goed gemengd is.
  Breng op smaak met zout en peper.
 • Gebruik de pesto als een saus voor pasta, dipsaus of als smaakmaker voor groenten.

Zwarte pesto op brood

Zwarte pesto is een geweldige manier om brood op te leuken. Je kunt zwarte pesto gebruiken als een smeersel op brood, of als een laag tussen twee sneetjes brood voor een sandwich. Hier zijn enkele suggesties voor het maken van een lekkere zwarte pesto sandwich:

 • Brood met zwarte pesto, mozzarella en tomaat: Smeer een dunne laag zwarte pesto op een snee brood, leg hierop een plakje mozzarella kaas en een plakje tomaat. Leg erbovenop een andere snee brood.
 • Brood met zwarte pesto, kip en rucola: Meng een dunne laag zwarte pesto door een gekookt kipfilet, beleg een snee brood met kipfilet en rucola, leg hierbovenop een andere snee brood.
 • Brood met zwarte pesto, geitenkaas en honing: Smeer een dunne laag zwarte pesto op een snee brood, leg hierop een plakje geitenkaas en druppel er een beetje honing overheen. Leg er een andere snee brood bovenop.
 • Brood met zwarte pesto, gerookte zalm en komkommer: Smeer een dunne laag zwarte pesto op een snee brood, leg hierop een plakje gerookte zalm en dunne plakjes komkommer. Leg hierop een ander sneetje brood.

Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en combineren met andere ingrediënten die je lekker vindt.

Is zwarte pesto uit een potje gezond?

Zwarte pesto uit een potje kan gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt en hoeveel hiervan wordt gebruikt. Kant-en-klare zwarte pesto’s worden vaak gemaakt met olijfolie, knoflook, zwarte olijven, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Deze ingrediënten bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten.

Echter, sommige kant-en-klare zwarte pesto’s kunnen hoge hoeveelheden zout, suiker of conserveringsmiddelen bevatten. Dit kan leiden tot een verhoogde calorie-inname als je te veel ervan eet. Het is daarom het beste om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor een product met weinig of geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen.

Houd er ook rekening mee dat zwarte pesto die je in de winkel of speciaalzaak koop vaak meer olie en kaas bevatten dan wanneer je het zelf zou maken. Dit kan leiden tot een hogere calorie-inname als je er te veel van eet. Het is daarom verstandig om zwarte pesto te gebruiken als een smaakmaker in plaats van een hoofdingrediënt en het te combineren met veel groenten en andere gezonde ingrediënten.

Zwarte pesto light

Er zijn verschillende manieren om zwarte pesto “light” te maken, zodat het past in een gezond eetpatroon. Hier zijn enkele suggesties:

 • Gebruik minder olie: In plaats van de gebruikelijke hoeveelheid olie, kun je minder olie gebruiken of zelfs water of bouillon toevoegen om de pesto een dunnere consistentie te geven zonder de smaak te verminderen.
 • Gebruik magere kaas: In plaats van Parmezaanse kaas, kun je magere kaas gebruiken zoals mozzarella of ricotta. Dit vermindert de hoeveelheid vet en calorieën in de pesto (zie boven).
 • Gebruik amandelen of cashewnoten in plaats van pijnboompitten: Dit kan een kleine vermindering in calorieën en vetgehalte geven. Per 110 gram bevatten amandelen 575,5 kcal, cashewnoten 590 kcal en pijnboompitten 673 kcal.
 • Verminder de hoeveelheid zout: Kan-en-klare zwarte pesto’s bevatten vaak een grote hoeveelheid zout. Maak daarom zelfgemaakte zwarte pesto of kies voor een kant-en-klare versie met minder zout.
 • Voeg extra groenten toe: voeg extra groenten zoals spinazie, broccoli of courgette toe aan de pesto. Dit voegt extra voedingsstoffen en substantie toe zonder de calorie-inname wezenlijk te verhogen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over zwarte pesto, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.