Bult op de elleboog: oorzaken van een knobbel

Last Updated on 28 februari 2024 by M.G. Sulman

Een bult op de elleboog kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een blessure of een slijmbeursontsteking. Het kan gaan om een kleine bult of een grote bult. Afhankelijk van de oorzaak kan het gepaard gaan met andere symptomen. Bij plaatselijke warmte, pijn, zwelling en/of een beperkt bewegingsbereik van de elleboog, is het van belang om een arts te raadplegen. 

Bult op de elleboog door een slijmbeursontsteking / Bron: Wikimedia Commons

Veelvoorkomende oorzaken van een bult op de elleboog

De volgende aandoeningen komen relatief vaak voor en kunnen een bult, zwelling of knobbel bij de elleboog veroorzaken.

Slijmbeursontsteking in de elleboog

Een slijmbeurs is een soort kussentje wat op of tussen de botdelen van je  gewrichten zit. Het is gevuld met vocht. Het beschermt de punt van je elleboog tegen stoten en leunen. Een slijmbeursontsteking in de elleboog wordt ‘bursitis olecrani’ genoemd. Hierbij is de punt van je elleboog gezwollen. Dit komt vaak door veelvuldig op de elleboog te leunen of tegen de elleboog stoten. Doch ook bij ziekten als reumatoïde artritis of jicht komt slijmbeursontsteking voor.

Artrose

De elleboog bestaat uit drie botten:

 • het bovenarmbot
 • de ellepijp
 • het spaakbeen

Elk vormt met de andere twee een afzonderlijk gewricht. Hierin bevindt zich een klein laagje kraakbeen. Dit zorg ervoor dat je gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Het gladde kraakbeen in een gewricht is dan aangetast. Het wordt minder glad en verend. Soms verdwijnt het zelfs helemaal.

Bij artrose kun je last hebben van onder meer de volgende klachten:
 • pijn aan het gewricht
 • stijfheid van het gewricht, meestal na rust óf na belasting
 • verminderde functie van het gewricht
 • vervorming van het bot direct onder het kraakbeen
 • zichtbare en tevens voelbare knobbelvorming aan de rand van het gewricht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische, progressieve ziekte die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Het is een ziekte waarbij je gewrichten zijn ontstoken. Je handen, polsen, enkels en/of voeten zijn pijnlijk, dik of stijf. Je hebt moeite met buigen of strekken. RA beïnvloedt zowel kleinere gewrichten in het lichaam als grotere. Wanneer er sprake is van de betrokkenheid van kleinere gewrichten, ontwikkelt deze zich gewoonlijk in de elleboog.

Je hebt bij RA in de elleboog vooral last van de volgende klachten:

 • gezwollen, warm, stijf en pijnlijk gevoel in de elleboog
 • moeite met bewegen en het uitvoeren van dagelijkse handelingen
 • er kunnen bij de elleboog zwellingen ontstaan die reumaknobbels of nodulus rheumaticus worden genoemd

Jicht

Jicht is een vorm van reuma. Het wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Het kan ernstige gewrichtspijn veroorzaken. Het kan verschillende gewrichten treffen, meestal één gewricht tegelijk. Bij 75 procent is de eerste jichtaanval in de grote teen. Deze is dan dik, rood, pijnlijk en warm. Bij jicht kunnen ook ophopingen van urinezuurkristallen in de huid ontstaan. Dit zijn zogeheten jichtknobbels of jicht tophi. Je kan deze herkennen als kleine hard aanvoelende knobbeltjes onder de huid. Deze knobbeltjes komen het meest voor op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp en op de hiel.

Elleboogfractuur

Een gebroken elleboog of elleboogfractuur is een fractuur van het ellebooggewricht of van de aangrenzende structuren. De belangrijkste symptomen zijn:

 • pijn ter hoogte van de elleboog
 • pijn aan de elleboog wordt minder als je je arm ondersteunt
 • bewegingsbeperking  in de elleboog, mede door de pijn
 • zwelling (een bult) ter hoogte van de elleboog
 • blauwe plek ter hoogte van de elleboog
Een breuk aan het uiteinde van het spaakbeen, de radiuskop, is een veel voorkomende breuk (radiusfractuur) / Bron: Wikimedia Commons

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis (DH) of ziekte van Dühring is een blaasjesvormende huidaandoening. Er ontstaan blaasjes en bultjes die dikwijls in groepjes op de ellebogen of op de knieën zitten.  Het wordt ook wel ‘coeliakie van de huid’ genoemd. Door het eten van gluten ontstaan deze huidklachten.

Dermatitis herpetiformis (DH), ook ‘ziekte van Dühring’ genoemd / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van een knobbel op de elleboog

Slijmbeursontsteking behandelen

Bij een slijmbeursontsteking in de elleboog is het belangrijk om niet op de elleboog te drukken of te leunen. Dan gaan de klachten vaak in een paar weken vanzelf over. Soms helpen ontstekingsremmende medicijnen. Indien bacteriën de oorzaak van de ontsteking zijn (septische bursitis), dan is behandeling nodig. Je wordt geopereerd als een bacterie de ontsteking veroorzaakt.

Artrose behandelen

Artrose is anno 2024 niet te genezen en neemt vaak langzaam toe. Je kunt wel iets doen om je klachten te verminderen. De arts kan gewrichtsfusie of -vervanging aanbevelen als medicijnen, oefeningen en andere therapieën onvoldoende soelaas bieden.

Reumatoïde artritis behandelen

Voor de behandeling van reumatoïde artritis kom je bij een specialist, een reumatoloog. Een tijdige behandeling met antireumamedicijnen kan het ziekteproces van RA aanzienlijk afremmen en soms zelfs helemaal tot rust brengen.

Wat te doen bij jicht?

Bij een jichtaanval kan de arts prednisolon en NSAID’s voorschrijven. Een andere mogelijkheid is colchicine. Het getroffen gewricht hoog leggen en koelen kan verlichting bieden.

Gebroken elleboog behandelen

Je wordt behandeld met een gips of drukverband. Dit hangt af van waar de breuk zich bevindt. Indien de stand van de elleboog niet goed is, wordt deze gereponeerd (goed gezet). Dit gebeurt onder narcose op de operatiekamer. Je gaat vervolgens gaat naar huis met een draagdoek (mitella). Op deze manier krijgt de elleboog rust.

Behandeling van dermatitis herpetiformis

De beste behandeling is dapson. Dit is een antibioticum. Het doodt bacteriën. Het wordt onder meer gebruikt bij de ziekte van Dühring. Het houden van een strikt glutenvrij dieet wordt ook aanbevolen.

Dapson wordt gebruikt bij lepra en de ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis) / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een elleboogbult of -knobbel. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.