Blauw zweet: oorzaken van blauwe zweetvlekken

Last Updated on 15 maart 2024 by M.G. Sulman

Chromhidrose betekent ‘gekleurd zweet’ in het Grieks. Het is een zeldzame aandoening waarbij het zweet gekleurd is, meestal door specifieke zweetklieren op plaatsen zoals het gezicht, oksels, romp en tepelhoven. De kleur van het zweet kan geel, blauw, groen, bruin of zwart zijn, afhankelijk van factoren zoals oxidatie. Deze aandoening treedt vaak op na de puberteit en kan worden onderverdeeld in verschillende types, zoals apocriene chromhidrose, eccriene chromhidrose en pseudochromhidrose. Wat zijn de oorzaken van blauw zweet of een baluwe zweetkleur?

Oksel
Blauw zweet onder de oksel

Blauw zweet door infectieuze pseudochromhidrose

Wat is infectieuze pseudochromhidrose?

Infectieuze pseudochromhidrose of infectieuze pseudochromhidrosis is een zeldzame huidaandoening waarbij het zweet van normale huid van kleur verandert door pigmenten afkomstig van micro-organismen. Deze pigmenten ontstaan als gevolg van de competitie tussen verschillende micro-organismen, wat van invloed is op hun overleving, de mate van ziekteverwekkendheid  (pathogeniteit) en virulentie (de mate of het vermogen van een ziekteveroorzakend organisme om ziekte te veroorzaken).

Welke bacteriën zijn de boosdoeners?

Vier bacteriën worden geassocieerd met infectieuze pseudochromhidrose:

  1. Bacillus spp.: blauwe kleur
  2. Corynebacterium spp.: bruine/zwarte kleur
  3. Serratia marcescens: rode/roze kleur
  4. Pseudomonas aeruginosa: blauwgroene kleur

Infectieuze pseudochromhidrose wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen en aandoeningen die veranderingen in de fysiologie en/of microflora van de huid veroorzaken. De behandeling bestaat uit het aanpakken van mogelijke triggers en het voorschrijven van antibiotica of antiseptische therapieën.

Casus: blauw zweet bij een 24-jarige vrouw

In de medische literatuur staat een gevalsbeschrijving van blauwe infectieuze pseudochromhidrose veroorzaakt door pigmentproducerende Bacillus cereus.1Ingvaldsen CA, Leegaard TM, Kravdal G, Mørk C. Infectious Pseudochromhidrosis: A Case Report and Literature Review. Acta Derm Venereol. 2020 Jan 7;100(1):adv00005. doi: 10.2340/00015555-3338. PMID: 31612235; PMCID: PMC9128975. Een 24-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van huidaandoeningen, zoals cholinerge urticaria (vorm van urticaria die veelal ontstaat na het zweten, een heet bad of plotselinge stress) en hypohidrosis (verminderde zweetproductie), presenteerde zich met een ongebruikelijke blauwe verkleuring op haar handen, voeten en nek. Deze kleur was continu aanwezig maar werd intenser na lichamelijke activiteit. Haar echtgenoot ontwikkelde later een vergelijkbare verkleuring op zijn borst en schouders. Na onderzoek werden Bacillus cereus bacteriën geïdentificeerd als de mogelijke oorzaak van de verkleuring. Behandeling met antibiotica (erytromycine en clindamycine) resulteerde in volledige remissie van de symptomen bij beide patiënten. De oorzaak van de bacteriële groei bleef echter onduidelijk.

Casus: blauw zweet bij een 15-jarige jongen

In de literatuur komen we ook de casus tegen van een 15-jarige jongen die zich meldde bij de huisarts met zorgen over blauw zweet, dat optrad tijdens het schoonmaken van zijn huid met alcoholische doekjes, voornamelijk op zijn armen en oksels. Hij had een geschiedenis van huidproblemen, atopie en astma. De jongen gebruikte medicatie zoals dupilumab voor atopisch eczeem. Onderzoek toonde aan dat het blauwe zweet werd veroorzaakt door de aanwezigheid van Bacillus cereus op zijn huid. Behandeling met erytromycine en clindamycine hielp de symptomen te verminderen, maar de blauwe verkleuring keerde terug nadat hij stopte met de antibiotica.

De aanwezigheid van Bacillus cereus op de huid bevestigde de diagnose infectieuze pseudochromhidrose (IPCH). Mogelijk heeft het gebruik van dupilumab, een medicijn tegen atopisch  of constitutioneel eczeem, ermee te maken. Het middel wordt geassocieerd met veranderingen in de huidmicroflora en heeft mogelijk de kolonisatie van B. cereus bevorderd.

Dit benadrukt het belang van een uitgebreide anamnese en het onder de loep nemen van recente medicatie door de huisarts bij patiënten met gekleurd zweet om de juiste diagnose te stellen en een geschikte behandeling te bepalen.

Bacillus cereus is een soort bacterie die veel voorkomt in de natuur. Het is een staafvormige bacterie die endosporen kan vormen en zowel met zuurstof kan leven als zonder. / Bron: Wikimedia Commons

Blauw zweet tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van blauw zweet. Deze kleurverandering wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale veranderingen en een toename van zweten tijdens de zwangerschap. Het komt slechts zelden voor en het is meestal onschadelijk voor zowel moeder als baby.

Casus

Toen Keisha Sethi zwanger werd van haar eerste kind, verwachtte ze typische zwangerschapssymptomen zoals brandend maagzuur en ochtendmisselijkheid. Maar ze was verrast toen ze merkte dat alles wat ze aanraakte blauw kleurde.2Today. Woman’s sweat turned blue during pregnancy: ‘I thought I was becoming an Avatar’. https://www.today.com/parents/pregnancy/chromhidrosis-blue-sweat-pregnancy-rcna118649

Het vreemde symptoom begon in haar tweede trimester. Haar toiletbril, kleding en lakens kregen allemaal een helderblauwe kleur, wat haar behoorlijk zenuwachtig maakte.

Sethi deelde haar ervaring op sociale media en vroeg zich af of andere moeders iets soortgelijks hadden meegemaakt. Later werd ze gediagnosticeerd met chromhidrose, een aandoening waarbij gekleurd zweet wordt geproduceerd, meestal op het gezicht, de oksels en de borsten.

Bij Sethi verdwenen de symptomen binnen een week. Chromhidrose komt niet vaker voor bij zwangere vrouwen, maar het kan tijdens de zwangerschap prominenter worden vanwege toegenomen zweetproductie.

Sethi verwelkomde op 20 september 2023 haar dochter.

@fitnesswithkeisha

Mama’s has anyone experienced this? Does it affect baby in any way? – I did call the maternity helpline but they said they’ve not heard of it & weren’t really helpful😭 ⁣ ⁣ I feel like a squid 🦑 ⁣ ⁣ #weirdpregnancysymptoms #pregnancysymptoms #chromhidrosis #bluesweat #pregnancylife #pcospregnancy #fyp #foryou

♬ Who Told You (feat. Drake) – J Hus

Blauwe zweetvlekken door koper (tabletten)

In de literatuur komen we de volgende gevalsbeschrijving tegen.3Alpman, Nazife & Ak, Filiz. (2021). A Case of Eccrine Chromhidrosis Due to Multivitamin Use. Eurasian Journal of Family Medicine. 10. 33-35. 10.33880/ejfm.2021100106. Een 37-jarige vrouw meldde zich bij de huisartsenpraktijk met klachten over blauw zweet, dat vooral onder haar oksels en op haar borst verscheen gedurende tien dagen. Ze merkte ook op dat ze meer zweette, koorts had, last had van pijn bij het plassen en dat haar urine een sterke geur had. De vrouw was niet-roker en dronk geen alcohol.

Na een uitgesprek vraaggesprek met de arts bleek dat ze 30 dagen geleden was begonnen met het nemen van 10 mg montelukast per dag voor haar allergisch astma. Montelukast is een geneesmiddel voor de behandeling van astma en hooikoorts. Bij lichamelijk onderzoek vertoonde ze een normale polsslag, temperatuur en bloeddrukwaarden, maar er werd een lichtblauwe kleur waargenomen onder haar oksels, in de plooien van haar armen en op haar kleding. Het bleek dat ze gedurende drie dagen multivitaminecomplextabletten had ingenomen, die koper en bètacaroteen bevatten. De literatuur suggereert dat bètacaroteen een oranje kleur en koper een blauwe kleur in lichaamsvloeistoffen kan veroorzaken.

Urinetests toonden een urineweginfectie aan, die werd behandeld. De patiënt werd geadviseerd meer water te drinken en alleen medicijnen en supplementen te gebruiken indien nodig. Bij een follow-upafspraak twee weken later meldde ze dat de klachten van blauw zweet verdwenen waren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een blauw zweet. Of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.