Gekleurd zweet (chromhidrose): symptomen en behandeling

Last Updated on 15 maart 2024 by M.G. Sulman

Chromhidrose of chromhidrosis is een zeldzame aandoening waarbij je gekleurd zweet hebt. In de normale toestand is zweet kleurloos. Echte chromhidrose is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door de afscheiding van gekleurd zweet uit apocriene of eccriene zweetklieren. Je kunt geel, groen, blauw, bruin en zwart zweet hebben. Bij pseudochromhidrose (of: pseudochromhidrosis) raakt het zweet gekleurd na afscheiding uit de zweetklier. Pseudochromhidrose is het gevolg van contact tussen zweet en kleurstoffen, chemicaliën of chromogene bacteriën op de huid.

Oksel
Gekleurd zweet

Wat is gekleurd zweet?

Chromhidrose duidt op het verschijnsel van gekleurd zweet. Vaak gaat het om een gele of blauwe verkleuring van de kleding onder de oksels, of van de BH rond de tepels. Of je merkt geel of blauw zweet op in bed. Het kan als zeer belastend worden ervaren.

Benaming

De term ‘chromhidrose’ is afgeleid van het Griekse chroma’ (gekleurd) en ‘hidros’ betekent ‘zweet’. De term beschrijft dus het optreden van gekleurd zweet.

Vóórkomen

Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, treedt het meestal op na de puberteit.

Soorten

Er worden drie soorten chromhidrose onderscheiden: apocriene, eccriene en pseudochromhidrose.

Apocriene chromhidrose

Je lichaam heeft twee soorten zweetklieren: apocriene en eccriene. Apocriene zweetklieren scheiden voornamelijk vetten uit. Bij apocriene chromhidrose geven apocriene klieren gekleurd zweet af, vooral in het gezicht, de oren, de hoofdhuid en de romp.

Eccriene chromhidrose

Eccriene klieren scheiden een heldere, geurloze vloeistof af die dient om de lichaamstemperatuur te reguleren. Eccriene chromhidrose kan overal op het lichaam voorkomen, aangezien de eccriene klieren wijdverspreid zijn, behalve dan in gebieden zoals de lippen.

Pseudochromhidrose

Pseudochromhidrose treedt op wanneer zweet interageert met bepaalde stoffen. Het resultaat is dan gekleurd zweet.

Symptomen van chromhidrose

Zweten is heel natuurlijk. Het is de manier waarop het lichaam de temperatuur reguleert. Het zweet verdampt en daardoor koelt het lichaam af. Normaal gesproken is zweet een heldere, zoute vloeistof, maar voor mensen met chromhidrose kan zweet een bepaalde kleur hebben, zoals:

Complicaties

Chromhidrose vormt geen bedreiging voor je gezondheid. Je kan echter wel last krijgen van stress en schaamte, evenals angst en depressie vanwege de klachten.

Oorzaken van chromhidrose

Lipofuscine, een  geel tot bruin pigment, wordt vaak geassocieerd met chromhidrose. Lipofuscinen zijn geelbruine pigmentkorrels gemaakt van vetachtige resten.

Bepaalde activiteiten zoals warme douches en wrijving met de huid vergroten de kans op verkleurd zweet bij mensen met chromhidrose.

In sommige gevallen veroorzaakt het innemen van bepaalde stoffen verkleuring van het zweet, zoals:

  • kleurstoffen voor levensmiddelen
  • koper of andere zware metalen
  • in water oplosbare kleurstoffen
  • bepaalde medicijnen

In sommige gevallen veroorzaken pigmentproducerende bacteriën zweetverkleuring. In andere omstandigheden kunnen gezondheidsproblemen zoals infectie en leverproblemen ervoor zorgen dat zweet van kleur verandert..

Onderzoek en diagnose

Om chromhidrose te diagnosticeren, voert een arts een lichamelijk onderzoek uit en vraagt ​​hij naar wanneer en waar het gekleurde zweet verschijnt. De arts neemt je medische geschiedenis door om eventuele endogene oorzaken op het spoor te komen. Hij zal ook allerlei vragen stellen over je omgeving en levensstijl teneinde exogene oorzaken uit te sluiten. Soms zal aanvullend onderzoek verricht worden, zoals bloedonderzoek.

Behandeling van chromhidrose

Behandelinghangt af van het type chromhidrose dat je hebt.

Behandeling van apocriene chromhidrose

De behandeling van apocriene chromhidrose is ofwel gericht op het verminderen van de hoeveelheid zweet of op het opwekken van zweet en het legen van de klieren. De laatste benadering kan het zweten gedurende 48-72 uren per keer doen stoppen.

Behandelingen kan bestaan uit:

  • het één of twee keer per dag aanbrengen van capsaïcinecrème
  • het aanbrengen van aluminiumchloride aanbrengen
  • het krijgen van Botox-injecties krijgen, vooral gunstig voor gekleurd zweet in het gezicht en onder de oksels

Anno 2024 zijn de behandelingsopties beperkt en veelal niet bepaald effectief.

Behandeling van eccriene chromhidrose

Eccriene chromhidrose wordt vaak behandeld door het vermijden van contact met de kleurstof, de chemische stof of het zware metaal dat verantwoordelijk is voor de verkleuring.

Behandeling van pseudochromhidrose

Behandeling van pseudochromhidrose kan het gebruik van antimicrobiële medicijnen of het stoppen van andere medicijnen inhouden. Dit zal de natuurlijke populatie van bacteriën van de huid herstellen en opnieuw in evenwicht brengen.

Thermometer en medicijnen
Behandeling van pseudochromhidrose met medicatie / Bron: Wikimedia Commons

Prognose

Hoewel de aandoening langdurig is, ervaren sommige getroffenen met het ouder worden een afname van verkleurd zweet.

Preventie

Er zijn geen specifieke preventiemaatregelen voor chromhidrose, omdat de oorzaak van deze aandoening anno 2024 nog niet volledig begrepen wordt. Het is echter wel raadzaam om goed voor je huid te zorgen en voldoende hygiëne in acht te nemen, teneinde eventuele infecties te voorkomen. Ook is het aan te raden om geen parfums of andere chemische stoffen op de huid aan te brengen, aangezien deze de huid kunnen irriteren en de kleur van het zweet kunnen beïnvloeden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over gekleurd zweet, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.