Geel zweet: oorzaken van gele zweetkleur

Last Updated on 19 maart 2024 by M.G. Sulman

Dat je zweet af en toe een gekleurde tint krijgt is eigenlijk best normaal. Het treft zowel mannen als vrouwen, en er zijn verschillende mogelijke redenen voor. Een ervan is dat de zweetklieren zelf een gekleurde stof, zoals lipofuscine, kunnen afscheiden, wat vaak een gele verkleuring veroorzaakt. Soms zijn bacteriën verantwoordelijk voor verkleuring, doch geel is niet echt een typische kleur voor bacteriën. Soms kunnen medicijnen ervoor zorgen dat zweet van kleur verandert. Bijvoorbeeld, het laxeermiddel bisacodyl kan ervoor zorgen dat mensen geel zweet produceren. Ook kunnen bepaalde anti-transpiranten ervoor zorgen dat zweet een gele kleur krijgt.

Oksel
Geel zweet kent meerdere mogelijke oorzaken

Oorzaken van geel zweet

Mogelijke oorzaken van geel zweet zijn onder andere:

 • Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals het laxeermiddel bisacodyl, kunnen leiden tot de productie van geel zweet.
 • Anti-transpiranten: Bepaalde anti-transpiranten kunnen ook zweet een gele kleur geven.
 • Voeding: Consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, met name die rijk zijn aan carotenoïden zoals wortels, kan de kleur van zweet beïnvloeden.
 • Ziekten: Sommige zeldzame aandoeningen, zoals pseudochromhidrosis, kunnen leiden tot gekleurd zweet.
 • Cosmetica: Gebruik van bepaalde cosmetische producten of kleurstoffen op de huid kan ook de kleur van zweet beïnvloeden.
 • Zweetklierfunctie: Afwijkingen in de werking van de zweetklieren kunnen leiden tot abnormale kleuring van zweet.

Zweetklieren kunnen lipofuscine afscheiden als onderdeel van het zweet. Lipofuscine is een geelbruin pigment dat zich in de huid kan ophopen en kan worden afgescheiden door de zweetklieren. Deze afscheiding van lipofuscine kan leiden tot een gele verkleuring van het zweet, hoewel dit niet altijd het geval is en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals de individuele fysiologie en gezondheidstoestand.

Pseudochromhidrose

Ooit gehoord van chromhidrose? Dat is een superzeldzame aandoening waarbij het zweet verschillende kleuren kan hebben, van blauw tot geel en zelfs rood! Het werd voor het eerst beschreven in 1709, en sindsdien hebben experts het in verschillende categorieën onderverdeeld. Eén daarvan is pseudochromhidrose, waarbij het zweet eerst kleurloos lijkt maar later van tint verandert. Het is misschien geen groot medisch probleem, maar het kan wel behoorlijk wat stress en schaamte veroorzaken. Hieronder delen we een specifieke casus van een 20-jarige vrouw met pseudochromhidrose.1Nair PA, Kota RK, Surti NK, Diwan NG, Gandhi SS. Yellow pseudochromhidrosis in a young female. Indian Dermatol Online J. 2017 Jan-Feb;8(1):42-44. doi: 10.4103/2229-5178.198778. PMID: 28217472; PMCID: PMC5297270.

Casus van een vrouw met gele zweetkleur

Hieronder is een samenvatting van de casus:

Een 20-jarige vrouw ging naar de arts met klachten over een gele verkleuring van haar huid op het gezicht, onderarmen, handpalmen en voetzolen, veroorzaakt door geel gekleurd zweet. Ze merkte ook gele vlekken op haar kleding op, vooral bij inspanning.

Er was geen geschiedenis van medicijngebruik, inname van caroteenrijk voedsel, zoals wortels of zoete aardappelen, of blootstelling aan gele kleurstoffen of chemicaliën. Ze gebruikte geen cosmetica en had geen psychiatrische aandoeningen. Haar familie had vertoonde geen soortgelijke klachten.

Bij lichamelijk onderzoek was de huid gelig op de handpalmen, onderarmen, de ruimte tussen haar tenen en het gezicht. Bij het onderzoek met de Wood’s lamp vertoonde het gezicht en de handpalmen een gele fluorescentie. Het zweet vertoonde een gele kleur bij het deppen met een witte doek en haar kleding vertoonde ook gelige verkleuring.

Laboratoriumtests waren normaal en huidtesten waren negatief voor schimmels en bacteriën. Een huidbiopsie toonde geen lipofuscinekorrels (dit zijn ophopingen van een geelbruine pigmentatie in de huidcellen, vaak geassocieerd met veroudering en andere pathologische processen) waardoor chromhidrose werd uitgesloten en pseudochromhidrose werd vastgesteld.

De behandeling met orale erytromycine (een antibioticum) en antiseptische zeep gedurende 15 dagen leidde tot een goede respons.

Dit is een zeldzaam geval van pseudochromhidrose, waarbij een gelige verkleuring van de huid werd waargenomen zonder een specifieke aanwijsbare oorzaak. Gelukkig reageerde de aandoening goed op behandeling met orale antibiotica en het gebruik van antiseptische zeep.

Hoe verwijder je bestaande zweetplekken uit je overhemd?

Om bestaande zweetvlekken te verwijderen, kun je azijn, biotex of bleek gebruiken. Was je overhemden iets warmer dan normaal, maar volg altijd het wasvoorschrift.

Hoe voorkom je gele oksels?

 • Gebruik minder deodorant om gele oksels te voorkomen. Minder deodorantgebruik leidt tot minder hevige vlekken en verminderd zweten na verloop van tijd.
 • Kies voor een deodorant zonder aluminium of gebruik een roller-deodorant. Overmatig gebruik van deodorant moet worden vermeden.

Alternatieven voor deodorant

 • Overweeg om helemaal geen deodorant te gebruiken. Na verloop van tijd zal je zweet minder ruiken en de geelheid van de oksels verminderen.
 • Draag een ondershirt onder je overhemd. Dit absorbeert vocht, waardoor je overhemd langer fris blijft en minder vaak gewassen hoeft te worden.

Kies de juiste stof voor je overhemd

 • Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen ademen beter dan synthetische stoffen, waardoor ze geschikter zijn om minder te transpireren.
 • Katoen heeft een uitstekend vocht-opnamevermogen, waardoor het ideaal is om zweet te verminderen.
 • Linnen is ook een goede keuze, vooral bij warm weer vanwege de eigenschappen van deze stof. Linnen is beter in staat om water af te voeren. Dit betekent dat linnen beter vocht (zweet) van de huid opneemt en snel laat opdrogen.

Experimenteer met verschillende materialen om te ontdekken welke het beste bij je lichaam passen en helpen bij het verminderen van transpiratie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over geel zweet, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.