Pseudochromhidrose (pseudochromhidrosis): symptomen en behandeling

Last Updated on 13 maart 2024 by M.G. Sulman

Cromhidrose of chromhidrosis komt van het Griekse woord voor ‘gekleurd zweet’. Het is een zeldzame aandoening waarbij er gekleurd zweet wordt geproduceerd, meestal door de apocriene klieren. In het geval van pseudochromhidrose of pseudochromhidrosis verandert het zweet zelf niet van kleur, maar ontstaat er op de huid een verkleuring door interactie met bijvoorbeeld textielverf of chromogene bacteriën zoals de Corynebacterie. Chromogene bacteriën zijn bacteriën die kleurstoffen produceren of afscheiden. Deze kleurstoffen kunnen de oorzaak zijn van verkleuringen op verschillende oppervlakken, zoals de menselijke huid. Met behulp van een Wood’s lamp kan dan een oranje-rode fluorescentie op de huid worden waargenomen. Deze lamp wordt gebruikt als diagnostisch hulpmiddel voor huidaandoeningen veroorzaakt door schimmels of bacteriën, doordat het ultraviolet licht kenmerkende eigenschappen van de huid beter zichtbaar maakt.

Corynebacterium minutissimum (Wood’s lamp) / Bron: Wikimedia Commons

Wat is pseudochromhidrose?

Pseudochromhidrose is het verschijnsel waarbij normaal kleurloos zweet van de huid van kleur verandert door de invloed van een extern stof op het huidoppervlak.

Wie krijgt het?

Pseudochromhidrosis wordt zelden gemeld en kan alle leeftijdsgroepen treffen, waarbij het zich soms gelijktijdig bij meerdere familieleden voordoet.

Oorzaken van pseudochromhidrosis

Pseudochromhidrose wordt veroorzaakt door interactie van zweet met:

  1. Chromogene bacteriën en schimmels, zoals:
    • Serratia marcescens (rozerood zweet)
    • Pseudomonas aeruginosa (groenblauw zweet)
    • Corynebacterium (zwartbruin zweet)
    • Bacillus cereus en andere Bacillus-soorten (blauw zweet)
    • Malassezia furfur (blauw zweet)
  2. Gekleurde chemicaliën of kleurstoffen op het huidoppervlak, zoals:
    • Aluminium in anti-transpiranten (gele vlekken op bleke kleding)
    • Zelfbruinende lotion (zweetbruine verkleuring)
    • Textielverf in kleding.1DermNet. Pseudochromhidrosis. https://dermnetnz.org/topics/pseudochromhidrosis

Symptomen van pseudochromhidrose

Voorkeursplekken

Pseudochromhidrose kan overal op het lichaam voorkomen, maar het gezicht, de hals en de handpalmen zijn voorkeursplekken.

Welke kleuren zweet komen voor?

Bij pseudochromhidrosis kunnen verschillende kleuren zweet voorkomen, afhankelijk van de interactie met specifieke chromogene stoffen, bacteriën of kleurstoffen. Enkele voorbeelden van kleuren die geassocieerd worden met bepaalde oorzaken zijn:

  • Rozerood: Geassocieerd met Serratia marcescens.
  • Groenblauw: In verband gebracht met Pseudomonas aeruginosa.
  • Zwartbruin: Verbonden met Corynebacterium.
  • Blauw: Kan veroorzaakt worden door Bacillus cereus en andere Bacillus-soorten, evenals Malassezia furfur.
    Geel (bij kleding): Komt voor wanneer aluminium in anti-transpiranten zich vermengt met zweet.
  • Bruin (bij zelfbruinende lotion): Ontstaat door de interactie van zweet met zelfbruinende lotion.
  • Verschillende kleuren (bij textielverf in kleding): Hangt af van de gebruikte kleurstoffen in de textielverf.

Niet permanent

Deze kleuren kunnen zichtbaar zijn op de huid of kleding en zijn niet permanent, aangezien ze vaak kunnen worden verwijderd met een vochtig doekje of alcoholdoekje.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van pseudochromhidrose kan worden gesteld door een combinatie van lichamelijk onderzoek, een vraaggesprek met de arts en aanvullende diagnostische methoden. Enkele ondersteunende diagnostische stappen en differentiële overwegingen zijn:

Ondersteunende diagnostische methoden:

  • Schimmel- en bacterieculturen: Teneinde chromogene bacteriën en schimmels te identificeren.
  • Huidbiopsie: Normale bevindingen kunnen de diagnose ondersteunen.
  • Wood’s lamp onderzoek: Een positief resultaat kan wijzen op porfyrineproducerende bacteriën.
  • Lever- en nierfunctietesten: Deze geven normale resultaten en kunnen helpen andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Differentiële diagnose van pseudochromhidrose:

  • Eccriene chromhidrose: Een aandoening waarbij de eccriene zweetklieren gekleurd zweet produceren.
  • Apocriene chromhidrose: Gekleurd zweet geproduceerd door de apocriene zweetklieren.
  • Hematohidrose: Een zeldzame aandoening waarbij bloed zich vermengt met zweet, resulterend in gekleurd zweet.

Diagnostische procedure:

  • Een grondige anamnese en het controleren op mogelijk contact van de huid met chemicaliën, kleurstoffen en gekleurde kleding.
  • Onderzoek naar mogelijke risicofactoren voor huidinfectie.

Door deze benadering kan de arts een gedegen diagnose stellen en andere mogelijke oorzaken van gekleurd zweet uitsluiten.

Behandeling van pseudochromhidrose

De behandeling van pseudochromhidrose is over het algemeen eenvoudig, omdat de aandoening een externe oorzaak heeft. Behandeling bestaat vaak uit:

  1. Antiseptische zeep: Het gebruik van antiseptische zeep om de huid te reinigen en mogelijke bacteriële of schimmelinfecties te verminderen.
  2. Antibiotica: Zowel lokale als/of orale antibiotica kunnen worden voorgeschreven. Voorbeelden zijn plaatselijk clindamycine en plaatselijk en/of oraal erytromycine. Deze behandeling duurt meestal 1 tot 2 weken, zelfs als kweekresultaten negatief zijn.
  3. Stoppen van predisponerende oorzaken: Als er predisponerende factoren, zoals het gebruik van lokale steroïden, zijn geïdentificeerd, moeten deze worden gestaakt.
  4. Vermijding van exogene stoffen: Als een externe chemische stof of kleurstof als de oorzaak wordt aangewezen, dan leidt het vermijden van blootstelling al snel tot verbetering van de klachten.

De behandeling is gericht op het elimineren van de onderliggende oorzaak en het herstellen van een normale zweetproductie. Houd je aan de aanbevelingen van de arts.

Prognose

Goed nieuws voor mensen met pseudochromhidrosis: de vooruitzichten zijn over het algemeen positief. Zodra de onderliggende oorzaak is geïdentificeerd en correct behandeld of verwijderd, verdwijnen de symptomen meestal. Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig op en vermijd mogelijke risicofactoren om een volledig herstel te bevorderen. Pseudochromhidrosis blijkt vaak goed behandelbaar te zijn, waardoor mensen met deze aandoening gerustgesteld kunnen zijn over hun prognose.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pseudochromhidrose, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.