Magere melk werkt bloeddrukverlagend

Last Updated on 10 juli 2024 by M.G. Sulman

Hoge bloeddruk kun je verlagen door magere melk te drinken. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van een beroerte, coronaire hartziekte, hartfalen en nierschade. Hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening waarbij de kracht op de vaatwanden groter is dan normaal. Dit kan op een gegeven ogenblik tot beschadiging van de wanden van de bloedvaten leiden, een proces dat in de volksmond bekendstaat als aderverkalking. Als je vaten beschadigd raken en vernauwen, dan wordt het voor je hart moeilijker om bloed door de vaten te pompen. Hoe meer bloed je hart pompt en hoe smaller je bloedvaten, hoe hoger je bloeddruk.

melk
Magere melk verlaagt de bloeddruk

Magere melk en yoghurt zijn bloeddrukverlagend

Het dagelijks drinken van een glas magere melk kan de bloeddruk een beetje verlagen, zo blijkt uit onderzoek uit 2009.1The Telegraph. Skimmed milk cuts blood pressure research suggests. https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/5430542/Skimmed-milk-cuts-blood-pressure-research-suggests.html (ingezien op 16-2-2021) De studie wees uit dat mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die veel gezonde zuivelproducten aten, zoals magere melk en magere yoghurt, veel minder kans hadden om op latere leeftijd hoge bloeddruk te ontwikkelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland uitgevoerd en is niet de eerste die zuivel verbindt met een gezond hart. De resultaten zijn niet schokkend: magere melk verlaagt de bloeddruk een beetje, maar alle beetjes helpen. Des te lager je bloeddruk is, des te kleiner je kans op een hartaanval of een hersenbloeding.

Calcium, kalium en magnesium

Deskundigen denken dat mineralen zoals calcium, kalium en magnesium – die allemaal aanwezig zijn in melk – een vitale rol spelen bij de bescherming tegen hoge bloeddruk of hypertensie. In 2021 gaf volgens het CBS 12 procent van de Nederlanders aan een hoge bloeddruk te hebben. Hoge bloeddruk is geen ziekte. Een verhoogde bloeddruk geeft echter wel meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct. Die kans op hart- en vaatziekten wordt ook verhoogd door bijvoorbeeld roken of suikerziekte.  In 2019 kwamen er ongeveer 35.000 mensen in Nederland in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct.

Bloeddruk onder controle brengen

Leefstijlfactoren

Je bloeddruk wisselt onder invloed van houding, activiteit en spanning voortdurend. Er zijn drie tot vijf metingen nodig, verdeeld over enige maanden, om een goed beeld van je bloeddruk te krijgen. Normaal gesproken is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk gemiddeld lager dan 90. Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, gezond eten en drinken, matig alcoholgebruik en een verminderde zoutinname kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen, maar het kan ook zijn dat je medicijnen nodig hebt om je bloeddruk onder controle te krijgen en te houden.

Vetarme melk

De genoemde studie, welke is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, suggereert dat een verhoogde consumptie van vetarme melk ook een steentje kan bijdragen in het onder controle krijgen en houden van je bloeddruk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit in Nederland volgden 2.245 mannen en vrouwen van 55 jaar of ouder die geen hoge bloeddruk hadden aan het begin van het onderzoek, gedurende tien jaar. De resultaten toonden aan dat in de eerste twee jaren van de studie, het risico op hoge bloeddruk bijna 30 procent lager ligt bij hen die de meeste magere zuivelproducten consumeren.

Vetrijke producten hebben geen beschermend effect

Vetrijke producten, zoals boter en kaas, hebben geen beschermend effect, ofschoon ze het risico ook niet verhogen. De onderzoekers denken dat magere melk kan helpen om te voorkomen dat je hoge bloeddruk krijgt, niet volledig maar wel een beetje. Onderzoek toont aan dat een dieet dat rijk is aan groenten, fruit en vetarme zuivelproducten hoge bloeddruk aanzienlijk kan verminderen. Hoewel het onderliggende mechanisme nog moet worden verhelderd, wordt het gekoppeld aan eiwitten, bioactieve peptiden en mineralen zoals calcium, kalium of magnesium.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verlagen van bloeddrukwaarden, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.