Bloeddruk verlagen met knoflook / knoflooksupplementen (onderzoek)

Last Updated on 25 december 2023 by M.G. Sulman

Je bloeddruk kun je verlagen met knoflook en knoflooksupplementen. Knoflooksupplementen zijn effectief gebleken bij het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk, vergelijkbaar met eerstelijns standaard bloeddrukmiddelen. Kyolic-Japanse knoflook, een natuurlijk gerijpte knoflook, is volgens wetenschappelijk onderzoek ook veelbelovend gebleken bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid door de vaatwandstijfheid, verhoogde cholesterolwaarden en de ‘plakkerigheid’ van het bloed te verminderen.1Ried K. (2020). Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Experimental and therapeutic medicine, 19(2), 1472–1478. https://doi.org/10.3892/etm.2019.8374 Bovendien verhogen de prebiotische eigenschappen in knoflook de microbiële rijkdom en diversiteit van de darm en hoe groter de microbiële rijkdom in de darmen, hoe gezonder je bent.

Knoflook
Bloeddruk verlagen met knoflook / Bron: Pixabay

Wat is het effect van knoflook op de bloeddruk?

Bloedrukverlagend effect

Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie die sinds de oudheid wordt gebruikt als een natuurlijk bloeddrukverlagend middel. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Sommige onderzoeken melden zelfs dat het net zo effectief is als standaard bloeddrukverlagende medicijnen, terwijl het veel minder bijwerkingen heeft.2Ried K. (2020). Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Experimental and therapeutic medicine, 19(2), 1472–1478. https://doi.org/10.3892/etm.2019.8374

Wetenschappelijk onderzoek naar knoflooksupplementen

Een review van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken meldt dat knoflooksupplementen de systolische en diastolische bloeddruk (de boven- en onderdruk) met respectievelijk 6,7 en 4,8 mmHg kunnen verlagen, zonder ernstige bijwerkingen.3Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK, Zhang YQ, Wang J. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61. doi: 10.1016/j.phymed.2014.12.013. Epub 2015 Feb 4. PMID: 25837272. De bloeddrukverlagende effecten van knoflook zijn het sterkst bij mensen met een verhoogde bloeddruk, vergeleken met mensen met een bloeddruk binnen het normale bereik.4Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S. doi: 10.3945/jn.114.202192. Epub 2016 Jan 13. PMID: 26764326.

shutterstock_312824303 (kurhan) arts bloeddruk meting patient klein
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen / Bron: Kurhan/Shutterstock.com

Bloedruk verlagen met knoflook: werking

Allicine

Allicine is de belangrijkste actieve stof in knoflook. Men veronderstelt dat vooral deze stof verantwoordelijk is voor de bloeddrukverlagende eigenschappen van knoflook. Onderzoek suggereert dat allicine de productie van angiotensine II kan voorkomen, een stof die verantwoordelijk is voor het verhogen van de bloeddruk door ervoor te zorgen dat je bloedvaten zich vernauwen. Door de productie van angiotensine II te voorkomen, kan het bloed gemakkelijker door je aderen stromen, wat op zijn beurt de bloeddruk verlaagt.

Allicine lijkt ook de productie of beschikbaarheid van waterstofsulfide en stikstofmonoxide te verhogen, twee verbindingen die cruciaal zijn voor het reguleren van de bloeddruk.

Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen

Bovendien zijn deskundigen van mening dat de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van knoflook ook kunnen bijdragen aan het vermogen van knoflook om stijging van de bloeddruk te verminderen of te voorkomen.

Vitamine B12

Er is wetenschappelijk bewijs dat de vitamine B12-status een belangrijke rol speelt bij de reactie van bloeddruk op knoflook.5Ried K. (2020). Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Experimental and therapeutic medicine, 19(2), 1472–1478. https://doi.org/10.3892/etm.2019.8374 Een vitamine B12-tekort vermindert de responsiviteit van bloeddruk op knoflooksupplementen.

Bijwerkingen van (knoflook)supplementen

Geen tot hooguit milde klachten

Knoflook kent weinig tot geen bijwerkingen. De meeste onderzoeken stellen dat knoflooksupplementen erg veilig zijn. De meest gemelde bijwerkingen zijn onder meer een knoflookadem, een knoflooksmaak in de mond of een knoflook lichaamsgeur. De krachtige zwavelachtige bestanddelen in knoflook kunnen er ook voor zorgen dat je zweet een onaangename geur krijgt.

Maagklachten, gasvorming, reflux of buikpijn komen soms ook voor, maar de klachten blijven over het algemeen gering.

Andere bijwerkingen

Andere bijwerkingen kunnen zijn: overgevoeligheid, hoofdpijn, droge mond, hoesten, opvliegers, mondzweren en slaperigheid, maar deze worden als zeldzaam beschouwd.6Wai-Jo J. Chan, Andrew J. McLachlan, Edward J. Luca, Joanna E. Harnett, Garlic (Allium sativum L.) in the management of hypertension and dyslipidemia – A systematic review, Journal of Herbal Medicine, Volume 19, 2020, 100292, ISSN 2210-8033,https://doi.org/10.1016/j.hermed.2019.100292.

Vooral bij grote inname van knoflook

Bijwerkingen lijken het meest voor te komen bij het eten van grote hoeveelheden knoflook, en minder vaak wanneer knoflooksupplementen worden gebruikt.

Grote inname van knoflook, hetzij via een dieet of via supplementen, kan het bloed verdunnen en het risico op bloedingen verhogen in combinatie met voorgeschreven bloedverdunners. Als je momenteel medicijnen gebruikt, overleg dan eerst met je huisarts voordat je je knoflookinname drastisch verhoogt of knoflooksupplementen gaat slikken.

Kun je knoflook eten als je een hoge bloeddruk hebt?

Knoflook is een veilige en effectieve natuurlijke bloeddrukverlagend ‘medicijn’. Het kan in verschillende vormen worden geconsumeerd, waaronder rauwe knoflook, knoflookolie, knoflookextracten en knoflooksupplementen.

Gesneden, rauwe knoflook / Bron: Martin Sulman

Video: bloeddruk verlagen zonder medicijnen? 6 tips!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verlagen van je bloeddrukwaarden met knoflook of knoflooksupplementen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.