Hoofdpijn door hooikoorts: wat helpt?

Last Updated on 13 maart 2024 by M.G. Sulman

Vele mensen hebben frequent last van hoofdpijn. Ofschoon hoofdpijn meestal gene teken is van een ernstige of levensbedreigende ziekte, kan het wel degelijk van invloed zijn op de kwaliteit van leven. Ook hooikoorts kan soms leiden tot hoofdpijn. Hoofdpijn door hooikoorts komt relatief vaak voor en kan het gevolg zijn van sinusitis (bijholteontsteking) in en rond de neusholtes. Als je last hebt van hooikoorts kunnen de bijholtes gevuld raken met slijm. In dit slijm kunnen bacteriën, virussen of schimmels aanwezig zijn. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Een dergelijke ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, zogeheten bijholtehoofdpijn.

Hoofdpijn
Hoofdpijn door hooikoorts / Bron: Pixabay

Wat is hooikoorts?

De medische naam van hooikoorts is allergische rinitis. Het gaat hier om een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De allergische klachten aan de luchtwegen zijn een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht.

Symptomen

Symptomen zijn onder meer niezen, een verstopte neus, jeukende ogen, tranende ogen, benauwdheid en moeheid. Duizeligheid, keelpijn en hoofdpijn kunnen ook voorkomen, evenals oorklachten zoals oorpijn, jeukende oren, zwelling van het oor en geblokkeerde oren.

Vóórkomen

Hooikoorts is de meest voorkomende allergie in Nederland. Ongeveer 20 procent van de volwassenen wordt erdoor getroffen. Ook het aantal kinderen met een pollenallergie neemt elk jaar toe.

Hoofdpijn
Hooikoortshoofdpijn / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Hoofdpijn door hooikoorts

Hooikoortshoofdpijn is meestal het gevolg van pijn in het gebied van de neusbijholten en aldaar gelokaliseerde ontsteking. Het kan zich manifesteren als intense druk in het hoofd of achter de ogen.

Bijholtehoofdpijn door hooikoorts

De bijholten zijn de met lucht gevulde ruimtes in je schedel, die door nauwe doorgangen met de neus zijn verbonden. Deze passages zorgen ervoor dat slijm en andere vloeistoffen kunnen wegvloeien. Je hebt in totaal vier bijholten:

 • links en rechts van je neus
 • in het bot van je bovenkaak (de kaakholte)
 • links en rechts van je neus
 • in het bot van je voorhoofd (de voorhoofdsholte)
Soorten sinussen of bijholten
Soorten sinussen of bijholten / Bron: Wikimedia Commons

Bij een allergie kan de functie van deze bijholten echter verstoord zijn. Wanneer het lichaam een ​​allergische reactie op stuifmeel heeft, komt er histamine vrij. Deze signaleren een ontsteking waar het allergeen het lichaam ontmoet. Dit zijn meestal de luchtwegen. Als gevolg hiervan stuurt het immuunsysteem antilichamen daarheen.

De slijmvliezen van de neusbijholten maken dan meer en taaier slijm aan. Het resultaat is een verstopte neus net als bij een verkoudheid. Dit slijm kan niet gemakkelijk wegvloeien, wat leidt tot verhoogde druk in de bijholten. In dat geval kan er ernstige hoofdpijn optreden.

Migraine door hooikoorts

Hooikoorts kan ook leiden tot ernstige migraineaanvallen bij migrainepatiënten. Zintuiglijke prikkels zoals fel licht, sterke geuren en geluiden kunnen allemaal een migraineaanval uitlokken. Maar hooikoorts kan dus ook de boosdoener zijn. Het kan ook de klachten bij migraine verergeren. Je kunt last krijgen van sterkere en frequentere migraineaanvallen in het hooikoortsseizoen.

Hoe dat precies komt, wordt anno 2024 nog onderzocht. De histamine die vrijkomt bij een allergieaanval kan de oorzaak c.q. uitlokkende factor zijn.

Wat helpt tegen allergische hoofdpijn?

Huismiddeltjes tegen hooikoortshoofdpijn

Welke huismiddeltjes helpen tegen hoofdpijn als gevolg van hooikoorts?

Pepermuntolie

Tegen hoofdpijn veroorzaakt door een bijholteontsteking kan het inademen van hete stoom of het inademen van pepermuntolie helpen. Beide hebben een slijmoplossend effect. Je kunt een ​​paar druppels pepermuntolie in een kom met heet water doen en de dampen inademen. Kijk wel goed uit dat je je niet verbrand.

Neusdouche

Een neusdouche is een effectief hulpmiddel bij het spoelen van de neus. Een neusdouche kan slijm en stuifmeel wegspoelen. Dit vermindert de druk in het hoofd.

Veel water drinken

Ongeacht wat voor soort hoofdpijn je hebt, het is belangrijk om veel water te drinken. Het drinken van meer water zorgt voor een verbetering van de klachten. Het heeft echter geen effect op de frequentie en duur van de hoofdpijn.1Huisarts Wet 2012;55(6):246-9 Hoe dan ook, door voldoende te drinken voorkom je dat je uitdroogt en uitdrogingshoofdpijn ontwikkelt. Het helpt ook om het slijm uit de bijholten vloeibaar te maken, waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Veel water drinken ondersteunt ook de doorbloeding. Dit is goed voor de bloedsomloop en vermindert tevens het risico op het ontwikkelen van een migraineaanval.

Water drinken
Voldoende water drinken (bij hoofdpijn) / Bron: Pixabay

Geneesmiddelen voor hoofdpijn door hooikoorts

Welke geneesmiddelen helpen bij hoofdpijn door hooikoorts?

Paracetamol

Pijnstillers kunnen hoofdpijn verlichten. Bij hoofdpijn wordt vaak paracetamol aangeraden. Het gebruik van paracetamol is veilig.

Neussprays

Je kunt xylometazoline spray of druppels gebruiken ter vermindering van slijmvlieszwelling in de neus-keelholte. Het vermindert ook de klachten van een verstopte neus.

Een neusspray op basis van corticosteroïden helpt goed tegen hooikoorts en andere allergieën. Ze werken ontstekingsremmend en verminderen de overgevoeligheidsreacties van je lichaam op de pollen. Ze zijn bijzonder  doeltreffend wanneer je langdurig last hebt van hooikoorts.

Antihistaminica

Antihistaminica kunnen ook zeer nuttig zijn bij hooikoorts. Maar let op, want mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn en een droge mond. Ook kun je je in het begin wat suf of slaperig voelen. Dit wordt minder als je het een paar dagen hebt gebruikt.

Thermometer en medicijnen
Medicijnen bij hooikoortsklachten / Bron: Wikimedia Commons

10 tips!

Hieronder staan tien tips om hoofdpijn veroorzaakt door hooikoorts te verminderen:

 • Binnen blijven: Probeer binnen te blijven op dagen met veel pollen en houd je ramen en deuren gesloten.
 • Ramen en deuren gesloten houden: Houd overdag ramen en deuren gesloten.
 • Luchtreiniger gebruiken: Gebruik een luchtreiniger met een HEPA-filter. Deze zuiveren alle lucht in de ruimte 3,5 keer per uur.
 • Pollenvrije slaapkamer: Houd je slaapkamer vrij van pollen door regelmatig te stofzuigen, beddengoed vaak te wassen en een luchtreiniger te gebruiken.
 • Polleninformatie checken: Houd de berichtgeving over hoeveel en welke pollen in de lucht zitten in de gaten en plan activiteiten buitenshuis op dagen met een lage pollenconcentratie.
 • Beschermende kleding dragen: Draag een zonnebril en een hoed om je ogen en gezicht te beschermen tegen pollen als je buiten bent.
 • Pollenfilter in de auto: Installeer een pollenfilter in je auto om te voorkomen dat stuifmeel je auto binnenkort en je symptomen verergeren.
 • Douchen voor het slapengaan: Neem een douche voor het slapengaan om stuifmeel van je huid en haar te verwijderen en zo te voorkomen dat het zich in je slaapkamer verspreidt.
 • Medicatie gebruiken: Gebruik hooikoortssymptomen, zoals antihistaminica en/of neussprays.
 • Natuurlijke remedies: Probeer natuurlijke remedies zoals het spoelen van je neus met een zoutoplossing of het drinken van kruidenthee met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals kamille.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hoofdpijn door hooikoorts, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.