Welke kleur slijm ophoesten bij COPD?

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een chronische ziekte. Het wordt gekenmerkt door ontsteking van de luchtwegen, luchtwegvernauwing en afbraak van longweefsel. Veel voorkomende symptomen van COPD zijn toenemende kortademigheid, het ophoesten van slijm, frequente luchtweginfecties en een aanhoudende piepende ademhaling. De symptomen zullen geleidelijk erger worden en dagelijkse activiteiten steeds moeilijker maken, hoewel behandeling de voortgang van de ziekte kan vertragen. Soms kunnen er perioden zijn waarin je symptomen plotseling erger worden. Dit staat bekend als een opflakkering of exacerbatie. Het is gebruikelijk om een paar opflakkeringen per jaar te hebben, vooral in de winter.

Hoestende man
Welke kleur slijm ophoesten bij COPD? / Bron: Sutterstock.com

Slijmproductie en het ophoesten van slijmen bij COPD

Mensen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Er is een toename van ontstekingscellen en cellen die slijm produceren, zogeheten slijmbekercellen.1UMC Utrecht. COPD. https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/copd (ingezien op 4-9-2022) Deze slijmbekercellen verdringen de trilhaarcellen in de long die zorgen voor het afvoeren van slijm. Trilharen komen onder meer in de longen voor, waar ze zorgen voor het schoonhouden van de longen. Minder trilharen heeft tot gevolg dat je minder goed het slijm uit de longen kunt afvoeren. Een gezonde luchtweg zorgt voor een spontane verwijdering van deze slijmen, maar bij COPD lukt dit minder goed. Je moet dan veel hoesten om de slijmen te verwijderen. Het slijm bij COPD is meestal helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in het opgehoeste slijm kan wijzen op infectie of andere aandoening.2Ziekenhuis Oost-Limburg. COPD. https://www.zol.be/pneumologie/patienteninformatie/copd (ingezien op 4-9-2022) In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Welke kleur slijm bij COPD?

De sputumkleur is een marker van neutrofiele ontsteking en bacteriële infectie. De Bronkotest®  is een gestandaardiseerde methode voor het classificeren van sputumkleur waarbij 1-2 wit tot lichtgeel zijn en 3, 4 en 5 steeds etteriger worden. Groenere kleuren duiden op de aanwezigheid van bacteriële infectie. Bij mensen met COPD heeft de aanwezigheid van groen sputum een ​​positief voorspellende waarde voor bacteriële infectie van 80% en de afwezigheid van groen sputum een ​​negatief voorspellende waarde van 93%.3Channa, S., Gale, N., Lai, E. et al. Colour vision deficiency and sputum colour charts in COPD patients: an exploratory mixed-method study. npj Prim. Care Respir. Med. 31, 13 (2021). https://doi.org/10.1038/s41533-021-00225-z Neem bij gekleurde fluimen contact op met je huisarts.

Bronkotest® card / Bron: npj Primary Care Respiratory Medicine (npj Prim. Care Respir. Med.) ISSN 2055-1010 (online)

Prognose

COPD veroorzaakt onomkeerbare schade aan je longen. Toch kun je COPD-symptomen beheersen en verdere schade voorkomen met de juiste behandeling. Ook is een gezond leven, waaronder regelmatige lichamelijke inspanning, een gebalanceerd dieet en gebruik van ademtechnieken, belangrijk om de ziekte onder controle te houden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het ophoesten van slijm bij COPD, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.