Trillende neus: oorzaken van trillende neusvleugels

Last Updated on 6 mei 2024 by M.G. Sulman

Heb je soms van die momenten waarop je neus gewoon niet lijkt te stoppen met trillen? Welnu, maak je geen zorgen, het kan eigenlijk best onschuldig zijn! Neustrillingen kunnen optreden door verschillende factoren, zoals bijwerkingen van medicijnen of als je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Maar als die trillingen echt ernstig zijn, of als je andere rare dingen opmerkt, is het wel slim om even langs je huisarts te gaan. Het kan namelijk wijzen op iets serieuzers, zoals zenuwschade of zelfs het syndroom van Gilles de la Tourette. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Neus
Een trillende neus of neusvleugels kennen meerdere mogelijke oorzaken / Bron: Pixabay

Wat is een trillende neus?

Trillingen zijn wanneer een deel van je lichaam zich een beetje onvoorspelbaar beweegt. En dat kan best raar aanvoelen. Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig.

Neustrillingen, of die kleine trekjes van je neusvleugels, gebeuren vrij vaak. Iedereen kan er last van krijgen, incidenteel of wat vaker. Ze zijn gewoon een soort gezichtskrampje, net als trillingen in je mond of ooglidtrillingen.

Meestal komen ze voor als je gestrest bent, omdat je lichaam dan soms meer gaat trillen om al die emoties eruit te gooien. Vanwege de opgebouwde spanning in je lichaam. Stress is een grote boosdoener voor neustrillingen, maar het is zeker niet de enige reden.

Oorzaken van trillende neusvleugels

Stress en angst

Stress en angst zijn vaak de grote triggers voor die vervelende neustrekkingen. Wanneer je gestrest of angstig bent, pompen je bijnieren hormonen zoals cortisol en adrenaline in je lichaam: je bent dan klaar om te vechten of te vluchten. Deze hormoongolf geeft een verhoogde neurologische activiteit en spiergereedheid, wat kan leiden tot neusspiertrekkingen.

In deze context zijn trillende neusvleugels een relatief onschuldig symptoom. Het geeft aan dat je lichaam reageert op die verhoogde stressniveaus. Maar gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan!

Praktische tip: Om spiertrekkingen die worden veroorzaakt door stress te verminderen, kun je overwegen om ontspanningstechnieken toe te passen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dit vermindert stress en door beter te ontspannen kunnen die vervelende trekjes verdwijnen.

Een tekort aan vitaminen en/of mineralen

Je lichaam heeft allerlei voedingsstoffen – in de vorm van vitaminen en mineralen – nodig om goed te kunnen functioneren. Deze kleine krachtpatsers zorgen ervoor dat je bloed goed circuleert en je zenuwen en spieren naar behoren functioneren. Het gaat onder meer om de volgende voedingsstoffen:

  • Vitamine B
  • IJzer
  • Kalium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamine E
  • Zink

Als je huisarts heeft vastgesteld dat je een tekort hebt aan een van deze vitamines of mineralen, dan kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Misschien moet je ook wat gezonder en gevarieerder eten. Zorg goed voor jezelf en luister altijd naar het advies van je arts!

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je spieren gaan trekken, in je gezicht of elders in je lichaam. Best vervelend, toch? Hier zijn een paar soorten medicijnen die erom bekend staan dat ze van spierspasmen en spierkrampen kunnen veroorzaken:

  • Diuretica (plaspillen)
  • Astmamedicatie
  • Statines (voor cholesterol)
  • Medicatie tegen hoge bloeddruk
  • Hormonen

Als je merkt dat je last krijgt van neustrekkingen of spierkrampen terwijl je een van deze medicijnen gebruikt, is het raadzaam om contact op te nemen met de arts die het medicijn heeft voorgeschreven. Samen kunnen jullie bespreken welke mogelijkheden er zijn om deze vervelende bijwerkingen te voorkomen.

Zenuwschade

Soms kunnen problemen met je zenuwstelsel, zoals schade aan een zenuw, ervoor zorgen dat je last krijgt van neustrekkingen. Zenuwschade door aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of door verwondingen kan leiden tot spierspasmen.

Als bij jou een zenuwaandoening is vastgesteld, maak je dan geen zorgen. Je dokter kan medicijnen en behandelingen aanbevelen om de symptomen te verbeteren en die vervelende spasmen tegen te gaan.

Gezichtstics

Soms kunnen neustrekkingen of spasmen een teken zijn van gezichtstics, die oncontroleerbare krampen in het gezicht veroorzaken. Deze aandoening kan iedereen treffen, maar komt vooral veel voor bij kinderen.

Naast neustrekkingen kunnen mensen met een gezichtsticstoornis ook last krijgen van onder andere:

  • Knipperende ogen
  • Wenkbrauwen optrekken
  • Tong klikken
  • Keelschrapen
  • Grimassen

Vaak hebben gezichtstics geen behandeling nodig en verdwijnen ze vanzelf. Maar als ze je leven danig verstoren, kan je dokter behandelingen aanbevelen, zoals:

  • Gedragstherapie
  • Medicatie
  • Botox-injecties
  • Stressverminderingsprogramma’s
  • Hersenstimulatie

Syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette (GTS) is een neuro-psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door tics. Het vangt vaak al aan in de kindertijd.

Veelvoorkomende symptomen van GTS zijn:

  • Snelle oogbewegingen
  • De neus optrekken
  • Schokken van het hoofd
  • Schouder(s) ophalen
  • Snuiven
  • kuchen
  • Vloeken
  • Het herhalen van woorden of zinnen

Er zijn geen medicijnen zijn die Tourette kunnen genezen. Wel kan de arts medicijnen voorschrijven om ernstige tics te verminderen. Deze medicijnen, meestal antipsychotica, kunnen echter veel bijwerkingen met zich meebrengen. Daarom is het vaak beter om eerst cognitieve gedragstherapie te proberen. Deze therapie kan je helpen om te leren omgaan met de tics en de invloed ervan op je leven te verminderen.

Vermoeidheid

Somtijds kan spiervermoeidheid ervoor zorgen dat je neusvleugels beginnen te trillen, vooral na lange periodes van concentratie of langdurig beeldschermwerk. Net als alle andere spieren kunnen de spieren rondom de neus en het gezicht vermoeid raken. Dan kunnen ze onwillekeurige spasmen vertonen.

Praktische tip: Zorg voor voldoende slaap door steeds op dezelfde tijd naar bed te gaan en een rustgevende slaapomgeving te creëren. Beperk je schermtijd voor het slapengaan en neem tijdens het werken regelmatig pauzes om je gezichtsspieren te laten rusten. Goede zelfzorg doet wonderen!

Risicofactoren voor neustrillingen

Risicofactoren voor het krijgen van trillende neusvleugels zijn:

Stressvolle levensstijl

Als je constant onder stress staat en niet toekomt aan ontspanning, loop je meer kans op lichamelijke symptomen zoals neustrekkingen.

Gebrek aan slaap

Regelmatig slaaptekort kan je lichaam, inclusief de spieren rond je neus, overbelasten, waardoor de kans op trillingen van de neus toeneemt.

Slecht dieet

Een eenzijdig dieet dat niet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat, kan leiden tot tekorten. Dit kan weer zorgen voor allerlei klachten, waaronder spiertrekkingen.

Overmatig cafeïne- of alcoholgebruik

De stoffen cafeïne en alcohol kunnen invloed hebben op je zenuwstelsel en spierfunctie, hetgeen spiertrekkingen in de hand kan werken. Door het drinken van grote hoeveelheden cafeïne of alcohol kun je last krijgen van neustrillingen.

Alcohol beïnvloedt de werking van de hersenen en de zenuwen / Bron: Pixabay

Onderliggende medische aandoeningen

Als je een geschiedenis hebt van neurologische aandoeningen of spieraandoeningen, loop je mogelijk een groter risico op onwillekeurige spierbewegingen, waaronder neustrekkingen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een trillende neus, of tips geven over hoe je om kunt gaan met trillende neusvleugels. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.