Verbena of ijzerhard: gezond en vol geneeskracht

Last Updated on 31 augustus 2023 by M.G. Sulman

Verbena is een geslacht van planten uit de vlinderbloemfamilie (Verbenaceae). Het geslacht omvat meer dan 250 soorten, waarvan enkele soorten worden gebruikt als sierplanten in tuinen. Verbena’s zijn vaste planten met kleine, aanhangende bloemen die meestal in clusters groeien aan de stengels. Ze komen voor in een breed scala aan kleuren, waaronder roze, paars, blauw, wit en rood. Verbena’s komen vooral voor in tropische en subtropische gebieden, maar sommige soorten komen ook voor in gematigde klimaten. Ze kunnen in het wild groeien in graslanden, op heuvels en in berkenbossen. In tuinen worden verbena’s vaak gekweekt als borderplanten of in bloembakken en hangmanden. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en bloeien overvloedig gedurende de zomermaanden.

Verbena of ijzerkruid / Bron: Wikimedia Commons

Wat is verbena of ijzerhard?

Verbena is een plant die behoort tot de IJzerhardfamilie (Verbenaceae). De plant heeft lange, smalle bladeren en kleine, klokvormige bloemen die meestal wit, roze, paars of blauw van kleur zijn. Er bestaan verschillende soorten verbena, waaronder de tuinverbena, de citroenverbena en de wilde verbena.

Romeinen

De Romeinen gebruikten verbena voor verschillende doeleinden, waaronder als geneesmiddel, kruid en drank. Verbena, ook wel vervain genoemd, is een plant die behoort tot de ijzerhardfamilie. De bladeren van deze plant hebben een fris, kruidig aroma en een aangename smaak.

Verbena officinalis plate 531 in: Otto Wilhelm Thomé: Flora von Deutschland, Österreich u.d. Schweiz, Gera (1885) / Bron: Wikimedia Commons

Inhoudsstoffen

Verbena bevat een aantal stoffen die in de plant voorkomen, waaronder:

Flavonoïden

Dit zijn plantaardige stoffen die vaak voorkomen in fruit, groenten en kruiden. Ze worden geassocieerd met diverse gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.

Tanninen

Tanninen zijn stoffen die voorkomen in planten en die een astringerende werking hebben, wat betekent dat ze de bloedvaten kunnen vernauwen. Ze worden ook gebruikt als conserveermiddel.

Etherische oliën

Etherische oliën zijn oliën die voorkomen in planten en die een sterk aroma hebben. Ze kunnen worden gebruikt om te aromatiseren of als natuurlijke remedies.

Gezond en vol geneeskracht

In vogelvlucht

Verbena wordt traditioneel gebruikt als kruid om een aantal gezondheidsproblemen te behandelen, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen. Het wordt ook gebruikt om de huid te verzorgen en om te helpen bij het ontspannen en het verminderen van stress.

Het is belangrijk om te onthouden dat verbena geen vervanging is voor gekwalificeerde medische zorg en dat het altijd het beste is om een arts te raadplegen als je gezondheidsproblemen ervaart.

De bladeren en bloemen van verbena worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Verbena bevat verschillende stoffen, zoals flavonoïden, terpenen, saponinen en tannines, die mogelijk gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Hieronder volgen enkele gezondheidsvoordelen van verbena die zijn ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

Kan helpen bij het verminderen van stress

Verbena bevat stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit kan mogelijk helpen om beter te slapen en een betere gemoedstoestand te hebben.

Kan helpen bij het verminderen van koorts

Verbena kan helpen bij het verminderen van koorts door de bloeddruk te verlagen en de spijsvertering te verbeteren.

Kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn

Verbena kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn door de bloedcirculatie te verbeteren en spierspanning te verminderen.

Kan helpen bij het verminderen van ontstekingen

Verbena bevat stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Kan helpen bij het verminderen van spierpijn

Verbena kan helpen bij het verminderen van spierpijn door spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Let op!

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gezondheidsvoordelen van verbena zijn gebaseerd op traditioneel gebruik en beperkt wetenschappelijk onderzoek. Meer onderzoek is nodig om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen en om te begrijpen hoe verbena precies werkt. Gebruik verbena daarom altijd met voorzichtigheid en raadpleeg een arts als je twijfelt of verbena geschikt is voor je.

Verbena bereiden

Verbenathee

Er zijn verschillende manieren om thee van verbena te maken. Een van de eenvoudigste manieren is door een paar bladeren van de verbenaplant in kokend water te laten trekken. Laat de bladeren een paar minuten in het kokende water trekken voordat je ze verwijdert en de thee serveert. Je kunt ook kant-en-klare verbena-theezakjes kopen bij de supermarkt of een theewinkel. Deze zakjes bevatten al gedroogde verbena-bladeren die klaar zijn om in kokend water te laten trekken.

Aan dranken of water toevoegen

Er zijn ook andere manieren om verbena te gebruiken in dranken. Bijvoorbeeld, verbena kan worden gebruikt om een smaak aan water, limonade of cocktails toe te voegen. Je kunt ook een paar verbena-bladeren in een kan water doen en deze in de koelkast laten staan om een frisse, kruidige limonade te maken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over verbena, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.