Wratten verwijderen met ducttape

Last Updated on 19 maart 2023 by M.G. Sulman

Wratten verwijderen met ducttape werkt niet voor iedereen. Er is onderzoek dat lijkt aan te tonen dat ducttape beter werkt ter behandeling van wratten dan andere methoden, zoals bevriezing. Maar er is ook onderzoek dat concludeert dat het behandelen van een wrat met ducttape niet beter is dan een placebobehandeling. Beide studies die we bespreken hebben evenwel een relatief kleine steekproefomvang. Er is anno 2023 meer wetenschappelijk onderzoek nodig om te ontdekken of en waarom ducttape werkt om wratten te verwijderen. Ook is het daarbij belangrijk om te onderzoeken welke methode met ducttape het beste werkt. Je kan de ducttape simpelweg op de wrat aanbrengen en gedurende zes dagen laten zitten en dan een dag niet, maar je kan ook de wrat na zes dagen ducttape bewerken met puimsteen. Dit kan een wezenlijk verschil opleveren. Hoe dan ook, er zijn veel mensen die goede ervaringen hebben opgedaan met het verwijderen van wratjes door het afplakken van de wrat met ducttape. Aan de hand van een eenvoudig stappenplan laten we je zien hoe je het beste wratten kunt verwijderen met behulp van ducttape.

Ducttape
Wratten verwijderen met ducttape / Bron: Wikimedia Commons

Gewone wratten

Verruca vulgaris is de medisch benaming van de gewone wrat. Wratten komen vooral veel voor bij kinderen. Wratten zijn goedaardige gezwellen die worden veroorzaakt door de menselijke papillomavirussen. Ze kunnen voorkomen op elk huidoppervlak van het lichaam. Wratten komen vooral veel voor bij jongens en meisjes tussen de 12 en 16 jaar. Hoewel tweederde van alle wratten bij kinderen spontaan zal verdwijnen zonder behandeling binnen 2 jaar, gaan veel mensen vroeg of laat naar de huisarts om het herstel te bespoedigen.

Huidige voorkeursbehandeling van wratjes

Cryotherapie

De huidige voorkeursbehandeling voor wratten bij huisartsen in Nederland is cryotherapie met vloeibare stikstof. Bij deze methode wordt een wrat elke 2 tot 3 weken gedurende 10 tot 20 seconden met vloeibare stikstof bevroren. Hoe cryotherapie wratten precies vernietigt, wordt nog niet goed begrepen, maar de heersende theorie is dat bevriezing lokale irritatie veroorzaakt, waardoor je lichaam een immuunreactie tegen het virus op gang brengt.

Nadeel van het bevriezen van wratten

Een groot nadeel van cryotherapie is de angst en het ongemak die veel kinderen ervaren bij deze behandelvorm De pijn die gepaard gaat met cryotherapie heeft ertoe geleid dat sommigen het gebruik van lidocaïne-tape vóór de ingreep aanbevelen. Andere mogelijke complicaties van cryotherapie zijn blaarvorming, infectie en depigmentatie van de huid. Cryotherapie is ook ongemakkelijk omdat het herhaald moet worden wil het succesvol zijn. Wanneer de behandelingsfrequentie wordt verlengd van 3 naar 4 weken, neemt het genezingspercentage reeds af van 75% naar 40%.1Bunney MHNolan MWWilliams DA An assessment of methods of treating viral warts by comparative treatment trials based on a standard design. Br J Dermatol. 1976;94667- 679

Gewone wrat op een vinger
Gewone wrat (verruca vulgaris) op een wijsvinger / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek naar de toepassing van ducttape bij een wrat

Wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het werkt

In 2002 is wetenschappelijk onderzocht of het aanbrengen van ducttape even effectief is als cryotherapie (stikstofbehandeling of bevroiezing van de wrat) bij de behandeling van gewone wratten.2Focht III DR, Spicer C, Fairchok MP. The Efficacy of Duct Tape vs Cryotherapy in the Treatment of Verruca Vulgaris (the Common Wart). Arch Pediatr Adolesc Med. 2002;156(10):971–974. doi:10.1001/archpedi.156.10.971 Het ging om een prospectieve, gerandomiseerde gecontroleerde studie met twee behandelgroepen voor wratten bij in totaal 61 kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie van 3-22 jaar; 51 hunner voltooiden het onderzoek en waren beschikbaar voor analyse.

Wie namen er deel aan het onderzoek?

Het ging om patiënten van 3 tot 22 jaar die naar de polikliniek voor kinderen of adolescenten van het Madigan Army Medical Center kwamen voor de behandeling van gewone wratten, of van wie werd vastgesteld dat ze gewone wratten hadden tijdens een bezoek voor een andere medische klacht. Uitsluitingscriteria waren onder meer:

 • immunodeficiëntie
 • chronische huidziekten, zoals eczeem of psoriasis
 • allergie voor plakband
 • wratten in het gezicht, periunguale wratten (wratten rond de vinger- of teennagels), perianale wratten (wratten rond de anus) of wratten in het genitale gebied (wratten rond de penis of vulva)
 • eerdere cryotherapie voor dezelfde wrat

Hoewel er zich veel wratten op de vingers bevonden, werden periunguale wratten specifiek uitgesloten vanwege de bezorgdheid over nageldystrofie die gepaard gaat met cryotherapie.

Interventie

Patiënten werden gerandomiseerd met behulp van door de computer gegenereerde codes om ofwel cryotherapie te ondergaan (vloeibare stikstof toegediend aan elke wrat gedurende 10 seconden elke 2-3 weken) voor maximaal 6 behandelingen of behandeling met ducttape (rechtstreeks op de wrat aangebracht) voor maximaal 2 maanden. de omvang van de wratten waren gemeten bij aanvang en op het einde van het onderzoek.

Resultaten

Van de 51 patiënten die het onderzoek voltooiden, werden 26 (51%) behandeld met ducttape en 25 (49%) met cryotherapie. Bij 22 patiënten (85%) in de ducttapegroep versus 15 patiënten (60%) van de cryotherapiegroep verdwenen de wratten volledig. De meerderheid van de wratten die op beide behandelingen reageerden, deed dit binnen de eerste maand van de behandeling.

Conclusie

Behandeling van gewone wratten met ducttape was significant effectiever dan cryotherapie.

Ander onderzoek: het werkt net zo goed als een placebo

Uit een onderzoek uit 2007 naar het gebruik van zelfklevende pads om wratten te behandelen, bleek echter dat het toevoegen van ducttape aan ‘Dr Scholl’s Moleskin Plus’ geen verschil maakte voor de effectiviteit ervan.3Wenner R, Askari SK, Cham PMH, Kedrowski DA, Liu A, Warshaw EM. Duct Tape for the Treatment of Common Warts in Adults: A Double-blind Randomized Controlled Trial. Arch Dermatol. 2007;143(3):309–313. doi:10.1001/archderm.143.3.309 De 80 volwassen deelnemers droegen ofwel een pleister van moleskin met ducttape (aangebracht op de plakzijde), ofwel alleen een pleister van moleskin. Na 2 maanden waren de wratten verdwenen bij 21% van de deelnemers die de ducttape gebruikten en bij 22% van degenen die alleen de pleister gebruikten.

Hoe ducttape te gebruiken om wratten te verwijderen?

Behandelwijze

Gebruik op de volgende manier ducttape om wratten te verwijderen:

 • Het stukje ducttape net iets groter dan de wrat op maat knippen.
 • Breng dit stukje tape rechtstreeks (dus niets ertussen doen) aan op de wrat.
 • Verwijder eens in de zes dagen de ducttape.
 • Week de wrat eerst ongeveer 5 minuten in warm water: de wrat is nu zacht geworden.
 • Daarna de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat afschuren met een schuursponsje of puimsteen.
 • Zorg dat je het schuursponsje of puimsteen niet op andere delen van je lichaam gebruikt en niet in de omgeving van de wrat om verdere verspreiding van het virus dat wratten veroorzaakt te voorkomen.
 • Vervang de ducttape door een nieuw stuk nadat de behandelde plek 10 tot 12 uur is blootgesteld aan de lucht.
 • Het kan 4 tot 6 weken duren voordat de wrat volledig is verwijderd met deze methode.

Salicylzuur

Sommige artsen raden aan om salicylzuur te gebruiken als een vrij verkrijgbare plaatselijke behandeling voor wratten. Je kunt bij bijna elke drogisterij salicylzuur kopen. Als je een dergelijke behandeling gebruikt naast ducttape, kan de wrat sneller verdwijnen.

Hoe werkt ducttape?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). deze lastpak infecteert de cellen in de buitenste laag van de huid via kleine snijwonden en schrammen. Door een wrat met ducttape te bedekken, voorkom je dat het virus zich verder verspreidt doordat de wrat niet in contact kan komen met andere delen van uw huid. De precieze werking van deze behandelmethode is anno 2023 nog onbekend. Mogelijk veroorzaakt de lijm van de pleister een irritatie-reactie waardoor het afweersysteem het virus sneller kan herkennen en onschadelijk kan maken.

Wanneer moet je geen ducttape toepassen om wratten te verwijderen?

Contra-indicaties

Gebruik geen ducttape op een wrat die in je gezicht, bij je geslachtsdelen, het anale gebied of onder je oksels zit. Als je genitale wratten hebt, moet je deze door je huisarts laten onderzoeken. Genitale wratten is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn medicijnen die je op de genitale wratten kunt smeren. De huisarts schrijft dit voor.

Bijwerkingen

Ducttape kan bij verwijdering ervan roodheid, bloeding, huiduitslag en pijn veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, is deze methode geen goede keuze.

Uit de oude doos

Uit het Rotterdamsch nieuwsblad van 18 juni 1900:

Eksterogen en wratten / Bron: Binnenland. 16 Juni.. “Rotterdamsch nieuwsblad”. Rotterdam, 18-06-1900. Geraadpleegd op Delpher op 17-07-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBDDD02:000200799:mpeg21:p016

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verwijderen van wratten met ducttape, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.