Last Updated on 19 maart 2023 by M.G. Sulman

Appelazijn is een beproefd middeltje om wratten mee te verwijderen. Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, van buikpijn tot gifsumak en diabetes. Appelazijn, ook bekend als appelciderazijn, is een natuurlijk middel dat ontstaat wanneer een fermentatieproces plaatsvindt in het sap van appels. Het gebruik van appelazijn om wratten te behandelen, is al zo oud als de nacht. Azijn is een zuur (azijnzuur), dus het kan bij contact bepaalde soorten bacteriën en virussen doden. Appelazijn verbrandt en vernietigt langzaam de geïnfecteerde huid, waardoor de wrat eraf valt, vergelijkbaar met hoe salicylzuur werkt. De irritatie van de zuren stimuleert je immuunsysteem om het virus te bestrijden dat de wrat heeft veroorzaakt.

Troebele appelazijn
Wratten verwijderen met appelazijn / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn wratten?

Wratten zijn harde, eeltige, bloemkoolachtige verhevenheden van de huid die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), hetgeen een snelle groei van cellen op de buitenste laag van de huid stimuleert. Er bestaan maar liefst meer dan 100 verschillende soorten HPV.

Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook andere plekken verschijnen. Wratten zijn een veelvoorkomend verschijnselen, vooral onder kinderen. Geschat wordt dat ongeveer 25% van de bevolking ooit een keer in hun leven wratjes heeft gehad. De meeste wratten zijn onschadelijk, maar ze zijn erg besmettelijk.

Van alle wratten komt iets meer dan 50% voor bij mensen die jonger zijn dan 19 jaar. Bij volwassenen komen wratjes amper meer voor. Dot komt doordat zij afweerstoffen hebben opgebouwd tegen het virus.

Behandeling van wratten

Je huisarts kan een wrat verwijderen middels chemische peeling, chirurgie (curettage), bevriezing en laserchirurgie. Deze behandelingen kunnen vervelend en pijnlijk zijn. Er zijn veel natuurlijke middeltjes voor wratten, die minder pijnlijk zijn en bijna niets kosten. Deze huismiddeltjes vereisen eenvoudige middelen zoals appelazijn, knoflook, aloë vera, etc. Probeer deze middelen echter niet voor genitale wratten of wratten op je gezicht of andere kwetsbare plekken.

Wratten op een vinger
Wratten op een vinger

Wratten verwijderen met appelazijn

Volksgeneeskunde

Azijn wordt al sinds mensenheugenis als volksgeneesmiddel gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Binnen de ayurvedische geneeskunde is azijn erg populair, onder meer ter behandeling van gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, jicht en huidproblemen. De behandeling van wratten met appelazijn heeft ook de tand des tijds doorstaan.

Appelazijn (Freepik)
Appelazijn / Bron: Freepik

Werking van appelciderazijn

Azijn is in wezen een verdunde oplossing van azijnzuur (systematische naam ethaanzuur), dat sommige soorten bacteriën en virussen kan doden. Wanneer je appelazijn aanbrengt op een wratje, dan brandt en vernietigt het langzaam de geïnfecteerde huid, waardoor de wrat er uiteindelijk afvalt. Bovendien kan de irritatie veroorzaakt door de zuren je immuunsysteem stimuleren om het virus te bestrijden dat de wrat heeft veroorzaakt.

Hoe wratjes behandelen met appelazijn?

Appelazijn aanbrengen op de wrat

Het enige wat je nodig is water, appelazijn, een watje en een pleistertje. Meng appelazijn en water in de verhouding 2:1, dus twee delen azijn op een deel water. Dompel nu een watje in de oplossing en breng het watje direct op de wrat aan. Bedek het met een pleister en laat het ene nacht op de wrat zitten. Verwijder de volgende ochtend de pleister en het watje en gooi deze weg. Herhaal dit procedé elke nacht totdat de wrat eraf valt.

Voet- of handbad

Een andere manier is om je handen of voeten onder te dompelen in een appelazijn-wateroplossing. Maak in een teiltje een voetbad van half water, half azijn. Ga hier vervolgens 15 tot 20 minuten in zitten met je voeten of handen. Doe dit dagelijks totdat de wrat eraf valt.

Niet onverdund op de huid aanbrengen

Als azijn rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, kan het een lichte irritatie of een branderig gevoel veroorzaken. Als je hevige pijn voelt of de branderigheid wordt na verloop van tijd erger, verwijder dan onmiddellijk het watje en spoel het gebied goed met water. Breng appelazijn nooit onverdund op de huid aan. Gebruik ook geen appelazijn om een ​​genitale wrat te behandelen. Ga naar je huisarts bij dit type wrat.

Video over het verwijderen van wratten met appelciderazijn

In drie stappen zelf wratten verwijderen met behulp van appelazijn. Eenvoudig en doeltreffend. De video is in het Engels, maar wel gemakkelijk te volgen.

Is appelazijn ter behandeling van wratjes effectief?

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is anno 2023 geen wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat appelazijn een effectieve behandeling is voor wratten. Het bewijs dat deze natuurlijke remedie ondersteunt, is meestal anekdotisch; mensen hebben er goede ervaringen mee opgedaan en delen dat via sociale media en mond-op-mond.

Vernietiging van de wrat

Het idee achter deze behandeling is dat het zuur het wrattenweefsel op dezelfde manier vernietigt als salicylzuur. Bij hoge concentraties kan salicylzuur effectiever zijn dan een placebo ter behandeling van wratten.1Steele K, Shirodaria P, O’Hare M, Merrett JD, Irwin WG, Simpson DI, Pfister H. Monochloroacetic acid and 60% salicylic acid as a treatment for simple plantar warts: effectiveness and mode of action. Br J Dermatol. 1988 Apr;118(4):537-43. doi: 10.1111/j.1365-2133.1988.tb02464.x. PMID: 3377974.

Over het algemeen kan azijn worden gebruikt om bepaalde soorten bacteriën te doden. Volgens onderzoek kan azijn effectief zijn tegen veel voorkomende bacteriën, waaronder Escherichia coli (E. Coli) en Salmonella.2Rutala WA, Barbee SL, Aguiar NC, Sobsey MD, Weber DJ. Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens. Infect Control Hosp Epidemiol. 2000 Jan;21(1):33-8. doi: 10.1086/501694. PMID: 10656352. Wetenschappers hebben dit echter niet getest met appelazijn en ten aanzien van het virus dat wratten veroorzaakt.

Bijwerkingen

Er kunnen ook enkele bijwerkingen optreden bij het gebruik van zure producten op de huid. Dus wees voorzichtig met het gebruik van appelazijn op de huid. Breng het nooit onverdund op de huid aan.

In de literatuur wordt een geval beschreven van chemische brandwonden als gevolg van het aanbrengen en het langere tijd laten inwerken van appelazijn.3Bunick CG, Lott JP, Warren CB, Galan A, Bolognia J, King BA. Chemical burn from topical apple cider vinegar. J Am Acad Dermatol. 2012 Oct;67(4):e143-4. doi: 10.1016/j.jaad.2011.11.934. PMID: 22980269. Uitkijken dus! Breng het ook niet rond de ogen aan. Appelazijn is doorgaans veilig om te gebruiken, maar kan ernstige brandwonden veroorzaken als je huid of ogen lange tijd met de azijn in aanraking komen.

Andere manieren om wratten te behandelen (video)

Dermatoloog drs. Leenarts legt uit op welke manieren een wrat zoal behandeld kan worden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verwijderen van huidwratjes met appelazijn. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *