Wratten verwijderen met stikstof (cryotherapie)

Last Updated on 4 juli 2023 by M.G. Sulman

Je huisarts kan vloeibare stikstof gebruiken om een wrat te bevriezen. Wratten verwijderen met stikstof wordt cryotherapie of cryochirurgie genoemd. Het aanbrengen van vloeibare stikstof op de wrat veroorzaakt een beetje ongemak en is hooguit licht pijnlijk. Het aanstippen met vloeibare stikstof geeft even een brandend gevoel en pijn, maar de ergste pijn verdwijnt binnen slechts enkele seconden na het loslaten van het wattenstaafje. Soms ontstaat er een blaar op de behandelde gebied. Om een wrat volledig te verwijderen, kunnen behandelingen met vloeibare stikstof elke 1 tot 3 weken nodig zijn, in totaal 2 tot 4 keer. Als er geen verbetering wordt opgemerkt, kan de arts een ander type behandeling aanbevelen. Je kan zelf ook wratten verwijderen met cryotherapie met HeltiQ WratWeg. De werkzame stof in WratWeg is gebaseerd op cryotherapie.

Wratten verwijderen door bevriezing (cryotherapie)
Cryotherapie ter verwijdering van een wrat op een teen / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn wratten?

Wratten zijn eeltachtige knobbeltjes die op de huid ontstaan door toedoen van humaan papillomavirussen. Het zijn vooral kinderen die last hebben van de wratten. Behandelen van gewone wratten is niet altijd nodig. Normaal gesproken verdwijnen wratten spontaan binnen 2 jaar in ongeveer tweederde van de gevallen. Er kan gekozen worden voor behandeling wanneer de wratten (mechanisch) hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen. De behandeling richt zich dan op het vernietigen van de opperhuid, waarin de virusdeeltjes zich ophouden. Het is niet mogelijk het humaan papillomavirus wat verantwoordelijk is voor de vorming van wratten rechtstreeks te doden of te inactiveren. De behandelingsmogelijkheid om wratten te bevriezen wordt hieronder besproken.

Wratten bevriezen met stikstof door huisarts

Standaardbehandeling voor wratten

Bevriezing met vloeibare stikstof is de standaardbehandeling voor wratten. Als je een afspraak maakt met de huisarts om een gewone wrat te verwijderen, zal deze behandeld worden met vloeibare stikstof. De stikstof zit in een dampend vaatje met vloeibare stikstof en met een grote wattip gaat de huisarts in het vaatje en vervolgens wordt deze op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat een blaar waarbij de wrat in het blaardak achterblijft. Na indrogen valt het blaardak met de wrat eraf. De huid geneest binnen 4-7 dagen. Bevriezing geeft ongeveer dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moeten daarop voorbereid worden, anders kan het een traumatische ervaring worden. Behandeling met stikstof helpt niet altijd voldoende en moet meestal herhaald worden.

Wat te doen na de behandeling?

Pijn of blaren

Je kunt tot drie dagen na de procedure wat last hebben van pijn of irritatie. Binnen twee weken moet het volledig hersteld zijn. Er is een kleine kans op een littekentje, maar deze vervaagt vaak na verloop van tijd. Je kunt ook een blaar krijgen op de plaats van de wrat. Als de blaar doorbreekt, is het verstandig om de blaar uit te spoelen met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Druppel vervolgens Betadine vanuit het flesje op de open blaar. Je kunt hiervoor desgewenst ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Daarna afdekken met een pleistertje om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen.

Contact met de huisarts opnemen

In de meeste gevallen zullen de blaar en wrat binnen enkele dagen verdwijnen. Als de blaar na enkele dagen nog steeds pijn doet of vocht bevat en indroogt, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe effectief is cryotherapie bij wratten?

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van cryotherapie voor de behandeling van wratten. Een studie uit 2002 ontdekte dat afplakken met ducttape effectiever was bij de behandeling van de gewone wrat dan cryotherapie.1Focht III DR, Spicer C, Fairchok MP. The Efficacy of Duct Tape vs Cryotherapy in the Treatment of Verruca Vulgaris (the Common Wart). Arch Pediatr Adolesc Med. 2002;156(10):971–974. doi:10.1001/archpedi.156.10.971 Volgens de studie behandelde cryotherapie met succes wratten bij 60 procent van de deelnemers. Het afplakken met ducttape was succesvol bij 85 procent van de deelnemers.

Zijn er complicaties na het aanstippen van wratten?

Infectie van het wondje

Cryotherapie ter verwijdering van wratten is over het algemeen veilig, maar heeft enkele risico’s. De grootste mogelijke complicatie is infectie van het wondje, meestal door bacteriën. Symptomen zijn onder meer:

  • zwelling
  • kloppende pijn
  • koorts
  • gele afscheiding
  • pus

Bacteriële infecties kunnen worden behandeld met lokale en/of orale antibiotica.

Andere mogelijek complicaties

Enkele andere mogelijke complicaties van cryotherapie zijn:

  • schade aan uw zenuwen, wat kan leiden tot tijdelijke gevoelloosheid
  • langzame genezing
  • zweervorming
  • littekentje
  • veranderde pigmentatie
  • huidletsels

Prognose

Wratten verwijderen met stikstof ofwel cryotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor niet-genitale wratten en het laat vaak geen littekentje achter. Het is de eerste keus behandeling van huisarts om wratten te verwijderen.

Zelf wratten bevriezen

Je kunt gewone wratten ook thuis zelf bevriezen, bijvoorbeeld met Wartner wrattenverwijderaar of HeltiQ WratWeg. Hoe werkt Wartner wrattenverwijderaar? Schuif het schuimpje over de applicatorhouder en druk deze vervolgens gedurende 3 seconden in de aerosol en haal deze er dan terug uit. Wacht nu 20 seconden alvorens je het schuimpje op de wrat aanbrengt, zodat de temperatuur verder kan dalen. Breng daarna het schuimpje op de wrat aan gedurende 20 seconden voor normale wratten. Indien de wrat niet verdwenen is na 1 behandeling, kan deze een tweede of derde keer herhaald worden (met steeds een paar weken ertussen).

Behandeling van wratten niet altijd nodig

Het niet behandelen van wratten heeft bijna altijd de voorkeur. Ongeveer 60% van de wratten bij kinderen verdwijnt spontaan, zonder pijn of achterlating van een litteken in een jaar. En circa 80% verdwijnt in drie jaar. Wratten verwijderen doet pijn. Dit komt doordat bevriezing dezelfde pijnsensatie geeft als een brandwondje. Vaak wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Het weghalen van wratten kan voor kinderen een zeer vervelende ervaring zijn. Kinderen moet je daarom voorbereiden op de behandeling.

Uitlepelen van een wrat (excochleatie)

Een alternatief is excochleatie, het het zogenaamd uitlepelen van de wrat met een speciaal instrument. Dit vindt plaats onder lokale verdoving. Alleen de injectie doet even pijn, maar de rest van de ingreep is pijnloos. De wondgenezing gaat over het algemeen wat sneller dan bij aanstippen. Welke methode de voorkeur heeft, kun je het beste overleggen met de huisarts.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verwijderen van wratten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.