Prik in de rug met ontstekingsremmende medicijnen: epidurale injectie

Last Updated on 18 oktober 2023 by M.G. Sulman

Bij een epidurale corticosteroïdeninjectie krijg je een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïd) ingespoten. Dit is ter vermidnering van pijnklachten. De ontstekingsremmende medicijnen worden geplaatst in de epidurale ruimte.  Deze ruimte ligt buiten het harde hersenvlies. Het bevat onder meer lymfevaten, zenuwwortels, verbindend weefsel, vetweefsel en kleine bloedvaten. De zenuwwortels komen uit het ruggenmerg via de epidurale ruimte. Deze kunnen geïrriteerd raken door allerlei oorzaken. Het gevolg is zwelling, pijn en tintelingen. Door middel van een rik in de rug met ontstekingsremmende medicijnen kan plaatselijk de ontsteking en zwelling weggenomen worden. Zodoende wordt de pijn verzacht en kun je beter bewegen en functioneren. 

Prik in de rug / Bron: Freepik

Prik in de rug met ontstekingsremmende medicijnen

Een prik in de rug met ontstekingsremmende medicijnen, een zogeheten epidurale injectie, is een veel voorkomende behandelingsoptie bij veel oorzaken van pijn in de onderrug en de benen. Het wordt al tientallen jaren toegepast. De injectie kan verlichting geven bij bijvoorbeeld een hernia, bij vernauwing van het wervelkanaal en bij lage rugpijn.

Een epidurale injectie kan op verschillende plekken worden gegeven. Afhankelijk van je pijnklachten krijg je een injectie ter hoogte van:

 • De nek (cervicaal)
 • De borstkas (thoracaal)
 • De rug (lumbaal)

Dit artikel richt zich op de prik in de rug.

Naamgeving: ‘epidurale injectie’

De injectie wordt een epidurale injectie of epiduraalinjectie genoemd omdat het lokale anesthetica (verdovingsmiddel) en ontstekingsremmende medicijnen rechtstreeks in de epidurale ruimte injecteert, die het ruggenmerg en de zenuwwortels omringt.

Wanneer krijg je zo’n prik in de rug?

Indicaties

Het kan veilig worden gebruikt worden bij lage rugpijn of beenpijn als gevolg van:

 • hernia
 • stenose (vernauwing van het wervelkanaal van de rug)
 • pijnklachten door ongeval of slijtage wervelkolom (medische term: spondylose of spondylartrose)
 • pijnklachten in beide benen

Doelen

Doeleinden van een epidurale injectie zijn:

 • het beheersen van de pijn door ontsteking in en rond zenuwwortels te verminderen
 • de mobiliteit en functie in de onderrug en benen verbeteren
 • je in staat stellen om deel te nemen aan fysiotherapie of een revalidatieprogramma

Een epidurale injectie met ontstekingsremmende medicijnen kan worden aanbevolen na een reeks niet-chirurgische behandelingen, zoals medicatie en fysiotherapie, die onvoldoende soelaas boden en voordat een operatie wordt overwogen.

Wat zijn corticosteroïden?

Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het bijnierschorshormoon. Ze worden vooral gebruikt bij ontstekingen in het lichaam. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmende medicijnen.

Wat gebeurt er tijdens een epidurale injectie?

Een cortisone-injectie in de rug is een eenvoudige procedure. Tijdens de behandeling zit je op de rand van de behandeltafel. De huid wordt plaatselijk verdoofd. Met een speciale naald wordt de epidurale ruimte opgezocht. Daarna wordt via de naald een injectie met een ontstekingsremmend middel in de epidurale ruimte gespoten. Dit kan eventjes vervelend aanvoelen. Je kan dan pijn of druk ervaren in de ledematen. Dit komt door de druk die de vloeistof uitoefent of de zenuwen.

Ook wordt er soms lidocaine in de epidurale ruimte achtergelaten. Dit is een verdovingsmiddel. Op de plaats van de injectie wordt een pleister geplakt die je een paar uren moet laten zitten. De behandeling duurt vaak niet meer dan 5 minuten.

Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt om een ​​epidurale injectie toe te dienen, afhankelijk van de onderliggende aandoening, je wensen en behoeften en de voorkeur en ervaring van de arts.

Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen te beoordelen.

Wat gebeurt er na een epidurale injectie met corticosteroïden?

Zodra de procedure is voltooid, kun je weer naar huis. Meestal kun je reeds de volgende dag je normale activiteiten hervatten. Het medicijn begint meestal binnen 1 tot 3 dagen goed te werken. In sommige gevallen heb je mogelijk een week nodig om de voordelen ervan te ervaren.

Veel mensen ervaren enkele maanden verbetering door afname van pijn en verbeterde mobiliteit. Als de injectie effectief is, kan deze worden herhaald. Als je bijwerkingen hebt, neem dan contact op met je (huis)arts.

Werkzaamheid

Onderzoek laat positieve resultaten zien van deze injecties bij grofweg 70% tot 90% van de patiënten in de vorm van pijnverlichting, variërend van één week tot één jaar. Als een goede eerste respons wordt waargenomen, kan een tweede injectie worden overwogen. De werkzaamheid begint af te nemen vanaf de eerste injectie. Gewoonlijk worden er maximaal 3 injecties gegeven in een periode van 12 maanden.

Voordelen

De meeste behandelaars zullen het erover eens zijn dat een epidurale injectie gunstig kan zijn tijdens een acute episode van rugpijn en/of beenpijn. De belangrijkste nadelen van de injecties zijn dat ze niet altijd effectief zijn, en wanneer ze effectief zijn, is de pijnverlichting meestal tijdelijk, variërend van een week tot een jaar. Als de eerste injectie effectief is, kunnen doorgaans maximaal 3 injecties per jaar worden gegeven.

Bij toediening in de lumbale epidurale ruimte kunnen ontstekingsremmende medicijnen de volgende voordelen hebben:

 • Vermindering van zenuwpijn en ontsteking. Corticosteroïden verminderen de productie van ontstekingsstoffen en verminderen de gevoeligheid van zenuwvezels voor pijn, waardoor minder pijnsignalen worden gegenereerd.
 • Vermindering van de inname van orale (via de mond toegediende) medicatie. Pijnverlichting door deze injecties kan de noodzaak van orale medicatie helpen beperken of zelfs geheel elimineren. Dat is goed nieuws, aangezien sommige medicijnen bijwerkingen kunnen hebben bij langdurig gebruik.
 • Doorgaan of opnieuw deelnemen aan fysiotherapie. Deze injectie kan voldoende pijnverlichting bieden om je door te laten gaan met een revalidatieprogramma of fysiotherapie.
 • Uitstel van een operatie. Pijnverlichting die wordt ervaren door lumbale epidurale corticosteroïden-injecties kan helpen de operatie uit te stellen, en als fysiotherapie effectief is, kan het de noodzaak van chirurgische ingrepen wegnemen.
Fysiotherapie hervatten na een prik in de rug / Bron: Freepik

Risico’s van een epidurale injectie

De risico’s bij elke procedure waarbij een naald betrokken is, zijn onder meer bloedingen, infectie en zenuwschade. Als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, is het risico daarop buitengewoon laag. Het weegt meestal niet op tegen het potentiële voordeel van de procedure.

Bijwerkingen van een prik in de rug

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • lichte pijn op de injectieplaats
 • doof gevoel in de benen of schaamstreek
 • krachtsvermindering in de benen
 • drukkend gevoel in het hoofd
 • hoofdpijn
 • een vrouw kan opvliegers ervaren en/of gedurende een korte tijd een verstoorde menstruatie
 • verhoogde bloedsuikerspiegel

Deze bijwerkingen zijn meestal zelflimiterend en verdwijnen binnen één tot drie dagen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een prik in de rug met ontstekingsremmende medicijnen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.