Cortisone-injectie in duim of vinger

Last Updated on 14 december 2023 by M.G. Sulman

Wist je dat zelfs je vingers of duim niet immuun zijn voor een cortisone-injectie? Het klinkt misschien als een uitdaging, maar het is eigenlijk een gangbare behandeling voor verschillende aandoeningen. Voordat we duiken in waarom je een cortisone-injectie in duim of vinger zou kunnen krijgen, gaan we eerst eens kijken naar de basics van dergelijke injecties. Wat zijn ze eigenlijk, hoe worden ze gegeven, en belangrijker nog, hoe vaak of hoe lang worden ze gebruikt?

Cortisone-injectie in duim of vinger / Bron: Freepik

Cortisone-injectie: hoe en waarom?

Wat zijn corticosteroïden?

Corticosteroïden, ook wel bekend als ‘stresshormonen’, worden geproduceerd door de bijnieren. Ze spelen een cruciale rol bij het reguleren van bloedsuikerniveaus en het onderdrukken van ontstekingsreacties in het lichaam.

Een cortisone-injectie kan op verschillende manieren worden toegediend, waaronder intra-articulaire injectie voor gewrichten, intramusculaire injectie voor spieren, epidurale injectie voor de wervelkolom, en intraveneuze injectie in de bloedbaan. Het effect van de injecties is niet onmiddellijk. Het duurt enkele dagen voordat ze hun maximale werkzaamheid bereiken. Na toediening blijven ze ook nog enkele maanden in het lichaam aanwezig.

Hoewel cortisone-injecties effectief zijn tegen pijn, is het wel zo dat ze niet onmiddellijk werken, behalve bij pijnverlichting. Ongeacht de reden voor de injectie, moet het behandelde gebied worden beschermd. Bij injecties in ledematen, zoals een cortisone-injectie in de vinger of duim, wordt vaak geadviseerd om het ledemaat enkele dagen rust te geven, vaak met behulp van een spalk.

Diagnostische werking

Bij twijfel over de exacte oorzaak en locatie van klachten kan een corticosteroïdinjectie of cortisone-injectie met verdoving duidelijkheid verschaffen. Dit helpt de arts de oorzaak van de klachten te bepalen. De verdovende injectie laat snel zien of het effect heeft, met een duur van enkele uren.

Therapeutische werking

Het therapeutische effect van corticosteroïden treedt ongeveer 2 dagen na de injectie op. De substantie remt ontstekingen en vermindert daarmee pijn. De duur van de effectiviteit is echter onvoorspelbaar. Sommige patiënten ervaren volledige verlichting na één injectie, terwijl anderen na enkele weken opnieuw klachten kunnen krijgen. Het wordt geadviseerd om minimaal 4 weken het effect van de eerste injectie af te wachten. Bij tijdelijke verbetering kan een tweede injectie overwogen worden.

Belangrijk om te weten

In de eerste dagen na de injectie kan de pijn mogelijk toenemen. Paracetamol kan worden ingenomen om hiermee om te gaan. Het merkbare resultaat wordt pas na enkele dagen of zelfs weken verwacht. Het wordt aangeraden om op te schrijven wanneer en hoelang uw klachten aanhouden, verminderen of verdwijnen na de injectie.

Bijwerkingen van corticosteroïden:

 1. Toename van pijn:

  • In de eerste dagen na de injectie kan er sprake zijn van toenemende pijn, soms zelfs aanzienlijk.
 2. Lokale reacties:

  • Mogelijke lokale reacties zijn zwelling en/of warmte rondom de injectieplaats.
 3. Roodheid van het gezicht:

  • Bijwerkingen kunnen onder meer het rood worden van het gezicht omvatten.
 4. Hormonale schommelingen:

  • Corticosteroïden kunnen hormonale schommelingen veroorzaken, wat kan leiden tot menstruatiestoornissen.
 5. Ontregelde glucosespiegel:

  • Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen een ontregelde glucosespiegel ervaren als bijwerking.
 6. Lokale huidafwijkingen:

  • Er bestaat een mogelijkheid van lokale huidafwijkingen als reactie op de injectie.
 7. Allergische reactie:

  • In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden als bijwerking van de corticosteroïden.

Wat wordt behandeld met een cortisone-injectie in de vinger of duim?

Een cortisone-injectie in de vinger of duim wordt vaak gebruikt om ontstekingen in het gewricht of pees te verminderen, wat kan helpen bij aandoeningen zoals tendinitis, artrose (bijvoorbeeld duimartrose) of triggerfinger. Het corticosteroïde medicijn in de injectie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan pijn en zwelling verminderen, waardoor de mobiliteit verbetert.

Cortisone-injectie bij duimartrose

Kan een cortisone-Injectie duimartrose genezen?

Cortisone-injecties genezen niet duimartrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit is gegaan. Ze richten zich eerder op de symptomen van ontsteking en bieden tijdelijke verlichting. Omdat de artrose nog steeds aanwezig is, is het waarschijnlijk dat de ontsteking terugkeert zodra de effecten van de steroïde-injectie zijn uitgewerkt.

Hoe lang duurt het effect?

De duur varieert van persoon tot persoon. Ongeveer de helft van de mensen ervaart minder dan drie maanden pijnverlichting, terwijl één op de zes mensen na zes maanden nog steeds baat heeft bij de injectie.

Hoe vaak kan ik een steroïde-injectie krijgen?

De effectiviteit van elke volgende injectie neemt doorgaans af. Een redelijke minimale periode van vier maanden tussen injecties wordt overwogen. Als frequente injecties nodig zijn, kan een operatie het overwegen waard zijn. Bespreek dit met je arts.

Is het de moeite waard om cortisone-injecties te nemen voor duimartrose?

In de meeste gevallen is het de moeite waard. Als je geluk hebt en de injectie langdurige verlichting biedt, kan het de noodzaak van een operatie mogelijk uitstellen. De individuele respons varieert echter. 

Triggerfinger: behandeling met corticosteroïden injectie

Triggerfinger is een aandoening van de buigpezen of de omhulling rondom de buigpezen, bekend als de buigpeesschede. Hierdoor kan de pees niet soepel door de peesschede bewegen. Het buigen en strekken van de vinger kan moeilijk zijn en gepaard gaan met een knapje (triggering) en pijn.

Het doel van niet-operatieve behandeling is het verlichten van pijn en het knappen. Een effectieve aanpak hiervoor is een corticosteroïden injectie. Corticosteroïden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de ontsteking verminderen die de pees belemmert. De injectie helpt bij het verminderen van de symptomen, zoals pijn en triggering.

De corticosteroïden worden rechtstreeks in de aangetaste pees of peesschede geïnjecteerd, waardoor de ontsteking op de specifieke locatie wordt aangepakt. Dit kan leiden tot aanzienlijke verlichting van de symptomen en een verbetering van de mobiliteit.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een cortisone-injectie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.