Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de knie

Last Updated on 2 november 2023 by M.G. Sulman

Een cortisone-injectie bestaat uit corticosteroïden (een ander woord voor cortison) en een middel om te verdoven. Deze injecties worden gebruikt om gezwollen of pijnlijke gewrichten te behandelen, zoals na een verwonding of als je artrose hebt. De corticosteroïden wordt rechtstreeks in het pijnlijke gewricht geïnjecteerd. Dit wordt een intra-articulaire injectie genoemd. De gewrichten die het vaakst worden geïnjecteerd zijn de schouder, elleboog, knie, hand, pols of heup. Cortisone-injecties worden ook gebruikt om pijnlijke pezen en bursitis (slijmbeursontsteking) te behandelen. De injecties helpen meestal pijn en zwelling te verlichten en maken beweging gemakkelijker. De voordelen kunnen enkele maanden aanhouden. Dergelijke injecties zijn alleen op recept verkrijgbaar. Ze worden meestal gegeven door een speciaal opgeleide arts in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis.

Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de knie / Bron: Freepik

Cortisone-injectie in de knie

Een cortisone-injectie in de knie vermindert pijn en zwelling. Na een injectie kan je gewricht enkele maanden, soms wel een jaar, beter aanvoelen. Sommige mensen krijgen direct na de injectie meer pijn en zwelling in hun gewricht. Deze napijn verdwijnt meestal na een paar dagen

Wat zijn corticosteroïden?

Corticosteroïden is een ander woord voor cortison. Het is een natuurlijk steroïdhormoon dat in de lever snel wordt omgezet in het natuurlijke bijnierschorshormoon hydrocortison. Het is een krachtige ontstekingsremmer. Cortisone-injecties zijn injecties met medicijnen die pijn en zwelling in verschillende delen van het lichaam verlichten. Bijvoorbeeld in de knie. Cortison is een soort medicijn dat een corticosteroïde wordt genoemd. Artsen gebruiken deze medicijnen om ontstekingen (zwellingen) veroorzaakt door letsel en ziekte te behandelen. Mensen krijgen meestal cortisone-injecties in gewrichten, waaronder de heup, knie, schouder, wervelkolom, handen en voeten. De cortisone vermindert ontstekingen (zwellingen) in en rond het gewricht.

Wanneer krijg je een corticosteroïden-injectie in de knie?

Knieaandoeningen

Een prik in de knie kan bij de volgende klachten gezet worden:

  • artrose (wanneer het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en gewrichten pijnlijk en stijf worden)
  • tendinitis of peesontsteking in de knie
  • bursitis of slijmbeursontsteking van de knie
  • bij een ontstoken knie in geval van meniscus beschadiging of kniebandletsel

Deze aandoeningen kunnen slopende pijn en flinke bewegingsproblemen veroorzaken. Als leefstijlveranderingen, fysiotherapie en/of orale medicatie de symptomen niet verlichten, kun je een corticosteroïden-injectie in de knie krijgen om de pijn te verzachten en de bewegingsbeperking weg te nemen.

Knieartrose

In de medische literatuur wordt er echter beschreven dat bij knieartrose corticosteroïd-injecties een significant lager effect hebben op pijn, functie en stijfheid ten opzichte van fysiotherapie.1OLVG. Patiënt met pijnlijke knie: corticosteroïden injectie of fysiotherapie? https://www.olvg.nl/nieuws/patient-met-pijnlijke-knie-corticosteroiden-injectie-fysiotherapie (ingezien op 7-9-20220 Bij beginnende knieartrose zal de arts oefentherapie aanbevelen. Bij overgewicht zal hij adviseren om af te vallen, zo nodig met hulp van een diëtist. Het kwijtraken van de overtollige kilo’s zal de druk op de gewrichten van de knieën en heupen verminderen. Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, eventueel NSAID’s.

Is zo’n prik veilig en doet het pijn?

Is het veilig?

Injecties met corticosteroïden zijn een veilige, snelle en bewezen effectieve manier om gewrichtspijn en gewrichtsontsteking (zwelling) te verlichten.

De symptomen van de meeste patiënten verbeteren binnen een paar dagen. De pijnverlichting kan vaak enkele maanden aanhouden.

Is het pijnlijk?

Zoals elke injectie kan een injectie met corticosteroïden op dat moment een beetje ongemakkelijk zijn en vervelend aanvoelen. Elk ongemak is slechts tijdelijk. Je krijgt ook een plaatselijke verdoving om het behandelde gebied gevoelloos te maken. Dit betekent dat je zo min mogelijk pijn ervaart.

Bijwerkingen van een cortisone-injectie

Af en toe kan er binnen de eerste 24 uur na een injectie met cortisone een opflakkering van gewrichtspijn optreden. Dit wordt meestal opgelost door het nemen van eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Andere bijwerkingen zijn infectie, blauwe plekken en huidverkleuring, maar deze komen zeer zelden voor.

Kom je aan in gewicht?

Een kleine hoeveelheid cortisone wordt gebruikt en nauwkeurig in het gewricht geplaatst. Dit betekent dat de effecten op de rest van je lichaam minimaal zijn.

Video: Cortisone-injectie in de knie

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een cortisone-prik in de knie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.