Door de knie zakken: oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Door de knie zakken is een verontrustend symptoom, dat al dan niet pijnlijk kan zijn. Als je herhaaldleijk door je knie zakt, bij lopen of bij opstaan, dan kan dat flink van invloed zijn op het dagelijks leven. Deze klacht kan optreden als gevolg van verschillende onderliggende oorzaken. In dit artikel zullen we de diverse factoren onderzoeken die kunnen leiden tot herhaalde kniezwakte.

Door de knie zakken is een zeer vervelende klacht

Door de knie zakken

Natuurlijke beweging en stabiliteit van je knieën zijn van cruciaal belang voor je dagelijks leven, maar wat als deze essentiële gewrichten herhaaldelijk falen en je met enige regelmaat “door de knieën zakt”?

Er zijn verschillende oorzaken van het symptoom “door de knie zakken”. Eén van deze oorzaken is een gescheurde voorste kruisband, wat vaak voorkomt bij bepaalde sporten en leidt tot verlies van stabiliteit in de knie.

Het patellofemoraal pijnsyndroom kan ook leiden tot door de knie zakken, waarbij pijn aan de knieschijf optreedt bij activiteiten zoals lopen, fietsen en traplopen.

Daarnaast kunnen te korte strekspieren, vooral bij jongeren in de groei, ook klachten van door de knie zakken veroorzaken, meestal van tijdelijke aard en behandelbaar met fysiotherapie.

Synoniemen

Synoniemen voor “door de knie zakken” zijn onder andere:

  • Knieën bezwijken
  • Knieën falen
  • Knie-instabiliteit ervaren
  • Knieën knikken
  • Door de knieën gaan

Oorzaken: waarom zal ik telkens door mijn knie?

Patellafemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is de medische benaming voor pijnklachten rond de knieschijf (patella). Vaak doet het zich voor bij tieners en voornamelijk bij meisjes/vrouwen. Het wordt gekenmerkt door pijn rond de knieschijf, vooral bij activiteiten zoals lopen, fietsen en traplopen. Ook heb je vaak het gevoel van “door de knie zakken”. De precieze oorzaak van dit syndroom is niet altijd duidelijk, maar het kan gerelateerd zijn aan verschillende factoren, waaronder:

Beenstand en houding

Vaak komt het voor bij mensen met een milde vorm van “X-benen”. Dit zijn benen waarbij de knieën naar binnen gegroeid zijn.

Hypermobiliteit

Mensen met hypermobiliteit kunnen hun gewrichten verder bewegen dan gebruikelijk. Zo kunnen ze vaak hun knieën en ellebogen overstrekken.

Overgewicht

Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de kniegewrichten en dit bijdragen aan het ontstaan van pijnklachten.

Verminderde spierkracht

Verminderde spierkracht rond de knieën vermindert de stabiliteit van het kniegewricht. Dit kan knieklachten veroorzaken.

Overbelasting van de knie

Herhaalde overbelasting van de knieën, vooral bij sportactiviteiten of andere activiteiten waarbij je veel kniebewegingen maakt, kan bijdragen aan het ontstaan van het patellofemorale pijnsyndroom.

Verkeerde belasting van de knie

Een onjuiste verdeling van de belasting over de knieën, bijvoorbeeld tijdens sporten of dagelijkse activiteiten, kan het syndroom veroorzaken of verergeren.

Instabiliteit van de knie

Instabiliteit van de knie kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, blessures of onderliggende problemen. Knie-instabiliteit kan leiden tot het onverwachts buigen of bezwijken van de knieën.

Instabiliteit van de knie is vaak het gevolg van een kapotte of niet goed werkende kruisband(en). De kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen niet naar voren of naar achteren schuiven ten opzichte van elkaar. Door een kapotte of niet goed functionerende kruisband ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merk je doordat je minder op je knie kan vertrouwen en er zelfs doorheen kan zakken. Een enkele keer gaat dit gepaard met pijnklachten.

Ontwrichte knieschijf

Een ontwrichte knieschijf is een ernstige verwonding waarbij de knie volledig uit de gewrichtspositie kan schieten, wat resulteert in een gebrek aan stabiliteit en het bezwijken van de knie.

Kruisbandletsel

Letsel aan de voorste kruisband van de knie kan ook leiden tot knie-instabiliteit en kan ervoor zorgen dat je tijdens activiteiten door je knie zakt. Denk bijvoorbeeld aan een gescheurde voorste kruisband. Symptomen van een gescheurde voorste kruisband zijn kniezwelling, pijn, beperkte beweging, knie-instabiliteit, mogelijk krakend geluid, moeilijkheden bij activiteiten en spierzwakte.

Te korte strekspieren

Het door je knie zakken kan soms worden veroorzaakt door te korte strekspieren in het bovenbeen. Deze spieren, zoals de quadriceps, zijn verantwoordelijk voor het strekken van de knie. Wanneer ze te kort of te zwak zijn, kan dit leiden tot onstabiele knieën en episodes waarbij je door de knieën zakt. Het versterken van deze spieren met behulp van oefeningen kan zinvol zijn.

Oefeningen en behandeling

Het is niet altijd mogelijk om een specifieke oorzaak te vinden, vooral wanneer doorzakken van de knie sporadisch optreedt. Bij jongeren kan dit vaak te maken hebben met groei, maar bij volwassenen is dat niet het geval. Het behouden van sterke spieren in het bovenbeen en rond de knie is van groot belang. Sterkere spieren dragen bij aan een stabielere knie en verminderen de kans op pijnklachten en doorzakken aanzienlijk.

Om doorzakken van de knie te behandelen, zijn er effectieve oefeningen beschikbaar, zoals fietsen en het uitvoeren van eenvoudige beenstrekoefeningen terwijl je op een stoel zit met een rechte rug. Herhaaldelijk buigen en strekken van de knie, alsof je wilt gaan zitten, kan ook de spieren versterken. Het is belangrijk om deze oefeningen geleidelijk op te bouwen, en vaak is al binnen enkele dagen van oefeningen een verschil merkbaar.

Als doorzakken van de knie gepaard gaat met pijn en/of zwelling, kan er mogelijk een onderliggend probleem zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut voor overleg. In sommige gevallen kan een verwijzing naar een orthopeed nodig zijn voor verder onderzoek en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het door de knie zakken, of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.