Muggenbult op oog: bij baby, kind of volwassene

Last Updated on 2 maart 2023 by M.G. Sulman

Een muggenbult is vaak al een vervelende klacht, laat staan een muggenbult op het oog. Iedereen kan erdoor getroffen worden, zowel baby’s, kinderen als volwassenen. De mug zuigt bloed naar binnen en ondertussen spuit de mug een antistollingsmiddel, zodat ze het bloed rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Je immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Als gevolg hiervan ontstaat een zwelling, de beruchte rode bult en vooral veel jeuk. Soms kan een muggenbult op het oog leiden tot een infectie. Als de jeuk of pijn ernstig is, of als je oog erg gezwollen is en rood, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Muggenbeet / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een muggenbult op je oog?

De vrouwelijke mug injecteert tijdens de bloedmaaltijd haar speeksel in de wond dat de bloedstolling vertraagt. De mug kan dan ongestoord het bloed drinken. Het resultaat is een lokale ontstekingsreactie. Zo ontstaat die vervelende en jeukende muggenbult. Een muggenbult is in feite een (allergische) reactie op het speeksel van de mug. Een muggenbult op je oog kan zeer vervelend zijn, vooral als het gezwollen of pijnlijk is. In dat geval is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Hoe ontstaat een muggenbult op je oog?

Een muggenbult op het oog ontstaat wanneer een mug op je ooglid prikt. Tijdens de bloedmaaltijd spuit de vrouwelijke mug via haar speeksel stoffen in de huid die de bloedstolling remmen. Je lichaam reageert op deze stoffen als op een indringer met een allergische reactie. Hierdoor ontstaat er een rode, gezwollen en jeukende bult. In sommige gevallen kan de zwelling pijn en ongemak veroorzaken, vooral als het op het oog zit.

Symptomen

Een muggenbult herken je vaak wel. Maar als het om je ogen gaat, verwacht je niet direct dat je daar getroffen wordt door een muggenbult. De huid van je oogleden is wat kwetsbaarder. Dus er kan meer zwelling ontstaan dan elders op je lichaam bij een muggenbeet.

De symptomen van een muggenbult op het oog kunnen bestaan uit:

 • Rode, gezwollen en jeukende bult op het oog
 • Pijn of ongemak rondom het getroffen ooglid
 • Zwelling rondom het oog
 • Tranenvloed
 • Lichtgevoeligheid
 • Branderig gevoel

Soms kan een muggenbult op het oog  een secundaire infectie veroorzaken, wat zich kan uiten in een rood en pijnlijk oog, oogafscheiding en wazig zien. Als je hier last van krijgt, raadpleeg van een arts.

Behandeling en zelfzorg

Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen die je in acht kunt nemen om de symptomen van een muggenbult op het oog te verlichten:

Koelen

Plaats een koud kompres op het getroffen ooglid om zwelling en pijn tegen te gaan. Het Gebruik bij voorkeur een oogkompres. Deze heeft een wasbare hoes om de hygiene te waarborgen. Je kan ook steriel gaas in koud water drenken. Als je oog heel erg dik is kan een nat verband of (schoon) washandje soelaas bieden.

Hydrateren

Gebruik zo nodig vochtinbrengende oogdruppels om het oog te hydrateren en de jeuk tegen te gaan.

Antihistaminica

Gebruik een antihistaminicum ter verlichting van de klachten.

Reinigen

Was het aangetaste ooglid regelmatig met water en babyshampoo teneinde een secundaire infectie te voorkomen.

Het oog koelen

Soms kun je door een muggenbult op je oog(lid) het oog niet of lastig openen als gevolg van de zwelling die optreedt. Het ooglid koelen is een goede manier om de zwelling te verminderen. Doe dit bij voorkeur met een schoon en steriel kompres, zoals een koud washandje of een gaasje om infecties te voorkomen.  Houd het kompres ongeveer 15 tot 20 minuten op het oog. Vervang het kompres regelmatig zodat het koel blijft.

Niet krabben of wrijven bij een muggenbult op je ooglid

Probeer niet te krabben of te wrijven bij een muggenbult op het ooglid, aangezien dit de irritatie en zwelling kan verergeren. Bovendien kan krabben of wrijven een secundaire infectie veroorzaken. Dit vertraagt het genezingsproces.

Het is verstandiger om het aangetaste oog te koelen. Als de symptomen aanhouden of erger worden, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor onderzoek en behandeling.

Gebruik geen ammoniak of azijn

Het is ten zeerste afgeraden om ammoniak of azijn te gebruiken op een muggenbult op het ooglid. Ammoniak en azijn irriteren de huid en je oog, wat de situatie alleen maar erger maakt.

Azaron (hydrochloride)

Azaron (hydrochloride) is een lokale antihistaminicum dat helpt bij allergische reacties op muggenbeten. Wees wel voorzichtig met het aanbrengen van het product en vermijd contact met de ogen.

Muggenbeet op je oog, wanneer huisarts raadplegen?

Raadpleeg een arts als je een muggenbeet op of rondom je oog hebt, en:

 • Als de beet gezwollen en pijnlijk is.
 • Als er roodheid en/of uitslag rondom de beet is.
 • Als je koorts hebt of als er andere symptomen van ene bacteriële infectie aanwezig zijn, zoals zwelling, roodheid, warmte of pijn.
 • Als je problemen ondervindt met je zicht, zoals verminderend zicht of wazig zien.
 • Als de beet je oog rood maakt of het ooglid opzwelt.
 • Als de klachten niet binnen enkele dagen verbeteren.

Muggenbeet op ooglid baby, wat nu?

Als je baby een muggenbeet op het ooglid heeft, tref dan de volgende maatregelen:

 • Was de beet en het ooglid voorzichtig met water en zeep zodat je voorkomt dat bacteriën in het wondje terechtkomen.
 • Leg een koud kompres op de beet om de zwelling te verminderen.
 • Houd het aangetaste oog schoon en droog.
 • Overleg met een arts bij tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, warmte of pijn.
 • Overleg ook met een arts indien de zwelling niet vermindert of als er andere symptomen aanwezig zijn, zoals koorts of malaise.

Gebruik een milde en PH-neutrale babyzeep, bijvoorbeeld van Zwitsal, om de huid van de baby schoon te maken, waaronder het gebied rondom het muggenbeet op het ooglid. Je moet de huid zachtjes wassen zonder druk uit te oefenen en het oog vermijden om verdere irritatie of infectie te voorkomen.

Muggenbeten voorkomen

Neem de volgende maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

 • Draag lichtgekleurde, bedekkende kleding als je buiten bent, vooral in de avond en ’s nachts wanneer muggen het meest actief zijn vanwege het feit dat de lucht dan vochtiger is.
 • Gebruik insectenwerende sprays op je huid en kleding. Er zijn sprays verkrijgbaar die DEET, picaridin of IR3535 (ethylbutylacetylaminopropionaat) bevatten, die effectief zijn tegen muggen.
 • Maak je slaapkamer muggenvrij door ramen en deuren van insectenschermen te voorzien en eventueel verduisteringsgordijnen te gebruiken.
 • Tussen zonsondergang en zonsopgang kun je het beste zo veel mogelijk activiteiten buiten vermijden.
 • Gebruik ventilatoren. Muggen zijn namelijk geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen. Of plaats een elektrische muggenverdelger in je slaapkamer.
 • Beweeg niet te veel wanneer je buiten bent, omdat muggen aangetrokken worden door beweging en warmte.
 • Vermijd het drinken van alcohol als je buiten bent, aangezien dit de bloedcirculatie verhoogt en muggen aantrekt.

Waar hebben muggen een hekel aan?

Muggen blijven liever uit de buurt van bepaalde geuren en ze vermijden ook bepaalde omstandigheden. Zodra er buiten wind opsteekt, kom je ze al snel niet meer tegen. En ook bij koud weer zie je geen muggen. Muggen hebben ook een hekel aan tocht en aan bepaalde geuren, zoals:

 • Citroengeur
 • Lavendelolie
 • Tea tree olie
 • Eucalyptusolie
 • Geraniumolie
 • Deet

Prognose

Hoe snel een muggenbeet op je ooglid geneest hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de reactie, het type muggenbeet en de behandeling die wordt gebruikt. In het algemeen genezen muggenbeten op het ooglid binnen enkele dagen tot een week. Ook zonder behandeling. Maar dan moet er geen sprake zijn van een complicatie, zoals een secundaire infectie.

In sommige gevallen kan een muggenbeet op het ooglid echter leiden tot ontsteking, irritatie of infectie. In dergelijke gevallen is het aanbevolen om een arts te raadplegen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Wat zijn jouw ervaringen met ene muggenbult op het oog? Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.