Is psoriasis een schimmel?

Last Updated on 2 mei 2023 by M.G. Sulman

Is psoriasis een schimmel? Nee, psoriasis is geen schimmel, maar een niet-besmettelijke huidziekte met schilfers, roodheid en jeuk. Wel loopt iemand met deze chronische huidziekte mogelijk een groter risico om andere medische aandoeningen te ontwikkelen. Je loopt bijvoorbeeld meer risico op candida, een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Een gist die vaak bij mensen wordt aangetroffen is de Candida albicans.

Psoriasis op de elleboog
Psoriasis op de elleboog / Bron: Wikimedia Commons

Candida albicans

De gist Candida albicans is een normale huidbewoner, maar hij komt ook voor in de mond, de darm en de vagina. Met de daar aanwezige bacteriën vormt Cancida albicans een zeker evenwicht. Soms kan deze gist draden gaan vormen en een schimmelinfectie veroorzaken. Dit kan gebeuren onder invloed van medicatie (antibiotica verstoren het stabiele ecosysteem in de darm of de vaginale flora), bij zwakte van het immuunsysteem, etc.

Candida-infectie

Een Candida-infectie kan op verschillende manieren voorkomen. Het kan verschijnen als spruw (in de mond), een vaginale schimmelinfectie of invasieve candidiasis. Onderzoek suggereert dat mensen met psoriasis meer kans hebben om Candida op de huid te krijgen. Dit kan leiden tot infectie en kan de symptomen van psoriasis verergeren.

Auto-immuunziekte

Psoriasis is een genetisch bepaalde auto-immuunziekte. De meeste mensen krijgen de diagnose van deze chronische aandoening tussen de 12 en 30 jaar. Psoriasis zorgt ervoor dat huidcellen zich te snel delen. Dit resulteert in zilver/witachtige schubben die zich op de huid ontwikkelen. Dit kan gepaard gaan met jeuk en pijn.

Wat is de link tussen Candida en psoriasis?

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende onderzoeken suggereren dat mensen met psoriasis meer kans hebben om een Candida-infectie te krijgen. Men vermoedt dat stoffen die ‘superantigenen’ worden genoemd en toxines (gifstoffen) van Candida-soorten de symptomen van psoriasis kunnen verergeren.

Meer kans op een candida-infectie

Een studie in het International Journal of Dermatology wijst uit dat mensen met psoriasis aanzienlijk meer kans lopen om een candida-infectie te krijgen dan mensen zonder psoriasis.1Taheri Sarvtin M, Shokohi T, Hajheydari Z, Yazdani J, Hedayati MT. Evaluation of candidal colonization and specific humoral responses against Candida albicans in patients with psoriasis. Int J Dermatol. 2014 Dec;53(12):e555-60. doi: 10.1111/ijd.12562. PMID: 25427068.

Een eerdere studie die werd gepubliceerd in MycosesTrusted Source ontdekte dat mensen met psoriasis significant meer Candida in hun speeksel en ontlasting hadden dan mensen zonder psoriasis.2Waldman A, Gilhar A, Duek L, Berdicevsky I. Incidence of Candida in psoriasis–a study on the fungal flora of psoriatic patients. Mycoses. 2001 May;44(3-4):77-81. doi: 10.1046/j.1439-0507.2001.00608.x. PMID: 11413927.

Verergering van de klachten

Beide onderzoeken suggereren dat mensen met psoriasis meer kans hebben op Candida in hun lichaam. Dit kan verergering van de psoriasissymptomen veroorzaken. De studie in Mycoses suggereert dat artsen zouden moeten overwegen om antischimmelmedicijnen voor te schrijven bij de behandeling van psoriasis.

Het onderzoek in ‘Journal of Dermatology’

Achtergrond

De studie in het International Journal of Dermatology werd de candida-kolonisatie en specifieke humorale reacties tegen Candida albicans bij patiënten met psoriasis onderzocht.3Taheri Sarvtin M, Shokohi T, Hajheydari Z, Yazdani J, Hedayati MT. Evaluation of candidal colonization and specific humoral responses against Candida albicans in patients with psoriasis. Int J Dermatol. 2014 Dec;53(12):e555-60. doi: 10.1111/ijd.12562. PMID: 25427068.

Methode

In totaal namen 100 patiënten met psoriasis vulgaris (de algemene en meest voorkomende variant van psoriais) en 50 gezonde controlepersonen deel aan het onderzoek. Huid en mond werden onderzocht om verschillende soorten candida te identificeren. Bloedonderzoek werd gebruikt om immunoglobuline M- (IgM), IgA- en IgG-antilichamen tegen C. albicans te detecteren bij psoriasispatiënten en gezonde individuen.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek / Bron: Science photo/Shutterstock.com

Resultaten

Candida-soorten werden geïsoleerd uit de huid van 15% van de patiënten en 4% van de deelnemers uit de controlegroep en uit orale specimens van 60% van de patiënten en 20% van de controlegroep. Serum-IgM-, IgA- en IgG-spiegels tegen C. albicans waren significant lager bij patiënten met psoriasis dan bij de controlegroep. Er was geen significant verband tussen serumniveaus van specifieke antilichamen tegen C. albicans of de frequentie van candida-kolonisatie met de  ernst van de ziekte.

Conclusies

De resultaten van dit onderzoek laten een hogere mate van candida-kolonisatie zien bij patiënten met psoriasis in vergelijking met gezond individuen uit de controlegroep en een vermindering van de humorale immuunresponsen, ook bekend als de antilichaamgemedieerde immuunrespons, bij psoriasispatiënten.4De humorale immuunrespons richt zich op pathogenen die circuleren in ‘humeuren’ of extracellulaire vloeistoffen, zoals bloed en lymfe. Antilichamen richten zich op binnendringende ziekteverwekkers voor vernietiging via meerdere afweermechanismen. Patiënten met een verminderde productie van antilichamen lijden aan ernstige en frequente infecties door veel voorkomende en ongebruikelijke ziekteverwekkers.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de huidziekte psoriasis, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.