Is psoriasis een ontsteking?

Last Updated on 2 mei 2023 by M.G. Sulman

Is de huidziekte psoriasis een ontsteking? Psoriasis is een chronische, inflammatoire aandoening waarbij de huid is ontstoken en perioden van afname en verheviging elkaar afwisselen. Een klein deel van de psoriasispatiënten krijgt ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten. Dit staat bekend als artritis psoriatica.

Psoriasis op rug en armen
Psoriasis op rug en armen / Bron: Wikimedia Commons

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening met roodheid, schilfers, jeuk en soms pijn. Meer dan 300.000 mensen in Nederland heeft het. Deze huidziekte is één van de meest voorkomende chronische huidziekten hier te lande.

Het woord “psoriasis” komt van het Griekse woord “psore”, wat “schub” betekent.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door rode, vaak samenvloeiende plekken op de huid die bedekt zijn met dikke schilferige schubben. Dit kan veel impact hebben op de kwaliteit van leven van de psoriasispatiënten.

Ontsteking bij psoriasis

De oorzaak van psoriasis is anno 2023 nog niet opgehelderd. Wat wel bekend is, is dat bij deze huidziekte er een ontsteking optreedt waardoor de huid sneller verhoornt. Psoriasis is een immuungemedieerde ziekte, die wordt gekenmerkt door ontsteking veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem. Het gaat hierbij om chronische ontstekingen die ontstaan doordat het immuunsysteem uit evenwicht is. Er kunnen zichtbare tekenen van de ontsteking zijn, zoals verhoogde plaques (plaques kunnen er voor verschillende huidtypes anders uitzien) en schilfers op de huid.

Versnelde aanmaak van huidcellen

De psoriasisplekken ontstaan doordat het overactieve immuunsysteem de groei van huidcellen versnelt. Normale huidcellen groeien volledig uit en vallen binnen een maand af. Een normale huid vernieuwt zich dus eenmaal per maand. Bij psoriasis heeft de huid hier slechts 4 tot 6 dagen voor nodig. Hierdoor hebben de huidcellen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken zien ze eruit als witte schilfers die op de huid plakken. Je huid raakt geïrriteerd en er ontstaan kleine ontstekingen. Je huid raakt verdikt en rood en vaak treedt er jeuk of branderigheid op, soms ook pijn. Plaques en schubben kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, hoewel ze vaak voorkomen op de ellebogen, knieën en hoofdhuid.

Gewrichtsontsteking

Mensen met psoriasis kunnen ook andere gezondheidsproblemen ervaren. Een op de drie mensen met psoriasis kan ook artritis psoriatica (PsA) ontwikkelen. Tekenen van PsA zijn onder meer zwelling, stijfheid en pijn in de gewrichten en gebieden rond de gewrichten. PsA wordt vaak niet gediagnosticeerd, vooral in zijn mildere vormen. Het is echter belangrijk PsA vroegtijdig te behandelen om blijvende gewrichtsschade te voorkomen.

Ontstaan van psoriasis

Hoewel wetenschappers niet weten wat psoriasis precies veroorzaakt, weten we wel dat het immuunsysteem en genetische invloeden een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Eén ding weten we wel: psoriasis is niet besmettelijk. Je kunt geen psoriasis van iemand anders krijgen. Meestal lokt een bepaalde trigger psoriasis uit, waardoor symptomen verschijnen of verergeren. Triggers verschillen van persoon tot persoon.

Een uitlokkende gebeurtenis kan een verandering in het immuunsysteem veroorzaken, wat kan leiden tot het ontstaan van psoriasissymptomen. Veel voorkomende triggers voor psoriasis zijn stress, ziekte (met name streptokokkeninfecties), huidletsel en bepaalde medicijnen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.