Ontsteking en infectie: uitleg en verschil

Last Updated on 28 augustus 2023 by M.G. Sulman

Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem op beschadiging, irritatie of infectie van het weefsel. Het kan worden veroorzaakt door verschillende zaken, zoals bacteriën, virussen, schimmels, irriterende stoffen of letsel. Ontstekingen kunnen zich overal in het lichaam voordoen en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals roodheid, zwelling, pijn, warmte en verlies van functie. Een infectie is een proces die wordt veroorzaakt door de komst van een pathogeen, zoals een virus, bacterie of schimmel, in het lichaam. Infecties kunnen zich in verschillende delen van het lichaam voordoen en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de specifieke pathogeen en de locatie van de infectie. Behandeling van infecties kan omvatten het gebruik van antibiotica of andere medicijnen om de ziekteverwekker te bestrijden en de infectie te behandelen.

Superinfectie na een insectenbeet. Drie dagen na een insectenbeet bereikt een superinfectie een hoogtepunt bij een jong meisje. Ze heeft koorts, is lethargisch en heeft pijn op de prikplaats. Let op de blauwe verkleuring van haar hele rug en de blauwe plekken rond de eerste beet. / Bron: Wikimedia Commons

Uitleg: wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem op een beschadiging of irritatie van het weefsel van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een wond, een bacterie, een virus of een andere vorm van schade. Tijdens een ontsteking reageert het immuunsysteem door bloed en lymfe naar het gebied van de beschadiging te sturen, wat kan leiden tot zwelling, roodheid, warmte en pijn.

Uitleg: wat is een infectie?

Een infectie is het proces waarbij een ziekteverwekker, zoals een bacterie, virus of parasiet, zich in het lichaam van een persoon vestigt en zich daar reproduceert. Een infectie kan leiden tot een ontsteking, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Sommige infecties veroorzaken geen ontstekingen, terwijl andere infecties ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken.

Bacteriële infecties en betrokken soorten / Bron: Wikimedia Commons

Verschil tussen ontsteking en infectie

Het verschil tussen een ontsteking en een infectie is dat een ontsteking een reactie van het immuunsysteem op beschadiging of irritatie van het weefsel is, terwijl een infectie het proces is waarbij een ziekteverwekker zich in het lichaam vestigt en zich daar reproduceert.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een ontsteking of een infectie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.