Last Updated on 21 september 2023 by M.G. Sulman

Een gebroken schaambeen of schaambeenbreuk is een breuk in het bot dat zich aan de voorkant van het bekken bevindt. Wat het heupbeen (os coxae) wordt genoemd is in feite drie afzonderlijke botten: schaambeen of os pubis, het zitbeen ofos ischii, en darmbeen ofos ilium. Het schaambeen zelf bestaat uit twee kleinere botten: de superieure ramus en de inferieure ramus. Deze twee rami, die zich aan de voorkant van elke kant van het bekken bevinden, zijn wat het schaambeen wordt genoemd. De twee zijden van het bekken zijn in het midden verbonden door de schaambeenvoeg of symphysis pubica, een speciaal gewricht dat bestaat uit taai fibreus kraakbeen. De rami van het schaambeen kan breken, hetzij door herhaalde stress (bekend als een stressfractuur), hetzij door een kracht van buitenaf (bekend als een traumatische fractuur). Een schaambeenfractuur en andere bekkenfracturen worden geclassificeerd als stabiele fracturen (wanneer slechts een deel van het bekken breekt) of onstabiele fracturen (wanneer het bekken op meerdere punten breekt). Hoewel slechts ongeveer 3% van de fracturen bij volwassenen stabiele rami-fracturen van de schaamstreek zijn, lopen sommige atleten een groter risico op deze blessure. Zo hield wielrenster Annemiek van Vleuten aan een val in Parijs-Roubaix, de kasseienklassieker die voor het eerst door de vrouwen werd gefietst, in 2021 een gebroken schaambeen over.

Skelet van het bekken, vooraanzicht
Skelet van het bekken, vooraanzicht
1 = heiligbeen
2 = darmbeen
3 = zitbeen
4 = schaambeen
4a = corpus, 4b = ramus superior richting hoofd, 4c = ramus inferior aan staartzijde, 4d = tuberculum pubicum
5 = schaambeenvoeg
6 = heupkom
7 = foramen obturatum
8 = stuit
rode stippellijn = linea terminalis

Het schaambeen

Het schaambeen bestaat uit vier botten die zich langs de symphysis pubica bevinden en door kraakbeenweefsel met elkaar zijn verbonden. Samen vormen ze het onderste uiteinde van het bekken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van je bewegingsapparaat omdat ze rechtstreeks in verbinding staan ​​met de heupkom. het schaambeen heeft ook een beschermende functie ten aanzien van de (geslachts)organen die daarachter liggen.

Een gebroken schaambeen of schaambeenfractuur is problematisch in die zin dat de hele architectuur van het bekken instabiel kan worden als het niet correct geneest.

Vooraanzicht en achteraanzicht van het bekken
Vooraanzicht en achteraanzicht van het bekken / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van een gebroken schaambeen

Schaambeenfracturen bij atleten zijn meestal zogeheten ‘stressfracturen’ die optreden als gevolg van repetitieve heupbewegingen en herhaalde belasting van het bekken, zoals bij langeafstandslopen. Het schaambeen bestaat zoals gezegd uit een lichaam, of corpus, een bovenste ’tak’, ramus superior, en een onderste tak, ramus inferior. Stressfracturen van de rami van de schaamstreek komen het meest voor bij deze sporten:

 • langeafstandslopen
 • dans
 • voetbal
 • lacrosse
Lacrosse
Lacrosse is een spel wat wordt gespeeld door punten te scoren door een bal met een stick in het doel van de tegenstander te krijgen / Bron: Wikimedia Commons

Het is ook mogelijk om het schaambeen te breken bij een botsing bij contactsporten zoals:

 • American football
 • voetbal
 • hockey
 • rugby
Hockey
Hockey / Bron: Pixabay

Microfracturen van het schaambeen

Bij een microfractuur zijn er haarscheurtjes ontstaan in een bot. In de meeste gevallen is dit type breuk terug te voeren op permanente overbelasting van het bot. Het bot wordt broos. Een proces als osteoporose (botontkalking) kunnen haarscheurtjes en microbreuken bevorderen. In dit verband spreekt men van stressfractuur. In dit geval moet het woord ‘stress’ worden begrepen als permanente overbelasting van het bot.

Osteoporose
Bij osteoporose worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt / Bron: Wikimedia Commons

Microfracturen behoren tot de eenvoudigste van de schaambeenfracturen. Ze kunnen complicaties veroorzaken als je de fractuur lange tijd niet opmerkt. Je raakt gewend aan toenemende pijn. De normale belasting van het schaambeen in het dagelijks leven wordt verminderd door middel van compenserende houdingen. Op de lange termijn kan gevolgschade zoals bekkenklachten of degeneratie van andere botdelen worden bevorderd.

Typen schaambeenfractuur

Er worden in de literatuur drie typen schaambeenfractuur onderscheiden; Type A, B en C.

Type A-fractuur

Bij een type A-fractuur is het schaambeen volledig gebroken. Maar er is geen verplaatsing van de botgebieden. Type A fracturen kunnen bij complicaties of door voortijdige belasting uitgroeien tot type B fracturen.

Type B-fractuur

Bij type B-fracturen zijn de botdelen verschoven op de plaats van de breuk. De botsegmenten kunnen zachte weefsels beschadigen en inwendige bloedingen veroorzaken.

Type C-fractuur

Type C is wanneer de verplaatsing van de botten leidt tot aanzienlijke instabiliteit van het bekken.

Plaats van de breuk

De breuk kan optreden in de bovenste of onderste schaamstreek. Als slechts de helft van het schaambeen is gebroken, is er sprake van een bekkenringbreuk. Als, in bijzonder ernstige gevallen, beide takken van het schaambeen gebroken zijn, spreekt men van een volledige schaambeenfractuur.

Symptomen van een schaambeenfractuur

Atleten met een ramus-stressfractuur in de schaamstreek krijgen last van lichte pijn in de lies die in de loop van de tijd erger wordt en toeneemt bij activiteit. In het begin kun je mogelijk alleen pijn hebben tijdens het beoefenen van sport. Als de fractuur onbehandeld blijft, kan deze pijn al optreden bij eenvoudige gewichtsbelasting en dan zelfs in rust. Atleten die hun schaambeen breken als gevolg van een botsing, zullen op het moment van de blessure onmiddellijk pijn in de lies ervaren.

Onderzoek en diagnose

De arts zal eerst een vraaggesprek met je voeren aangaande je klachten. Hoe is de pijn ontstaan, hoe lang zit die er al, is er een ongeluk of impact geweest? Nadat dit is opgehelderd, zal de arts beeldvormend onderzoek laten verrichten middels röntgenstralen. De arts zal hoogstwaarschijnlijk in een later stadium een CT-scan laten maken. Dit geeft gedetailleerde informatie over de breuklijnen, etc. De foto’s tonen niet alleen gebroken botten, maar ook mogelijke aantasting van het omliggende weefsel, organen en andere delen van het bekken.

Behandeling van een gebroken schaambeen

Schaambeenbreuken vereisen veelal geen operatie en genezen vanzelf. Het genezingsproces duurt normaal gesproken 6 tot 8 weken, maar het kan langer duren. Dit is afhankelijk van de ernst.

Conservatieve behandeling

De behandeling van stabiele stressfracturen of stabiele traumatische fracturen van het schaambeen is niet-chirurgisch, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van het gewicht aan de zijkant van de fractuur. De behandeling kan onder meer bestaan uit:

 • het gebruik van krukken ter ontlasting van het schaambeen
 • medicatie om pijn te verlichten
 • bloedverdunners om bloedstolsels in het bekken of de benen te voorkomen (meestal bij traumatische fracturen)
 • fysiotherapie

Operatieve behandeling

Bij één enkele fractuur van het schaambeen, is een operatie zelden of nooit nodig. Chirurgie kan worden aanbevolen in gevallen van meerdere en onstabiele fracturen, wanneer verschillende delen van het bekken zijn gebroken als gevolg van een ernstige verwonding. In deze gevallen kunnen door de arts pinnen en schroeven worden gebruikt om het bekken chirurgisch te stabiliseren terwijl het geneest. Dit soort bekkenfracturen komt gelukkig niet vaak voor bij sportgerelateerde verwondingen.

Prognose

Genezing kan acht tot twaalf weken duren, en soms nog een aantal weken langer. De genezing van meer ernstige bekkenfracturen kunnen langer duren, vooral als er andere verwondingen of medische complicaties zijn als gevolg van jet incident dat het bekkenfractuur heeft veroorzaakt.

Ernstige verwondingen aan het bekken kunnen levensbedreigend zijn. Er kan sprake zijn van shock, uitgebreide inwendige bloedingen en schade aan inwendige organen. Het directe doel is om het bloeden onder controle te krijgen en je toestand te stabiliseren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gebroken schaambeen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Ik heb 13 mei 2022 een breuk in het schaambeen opgelopen. Heb tot op heden erg veel pijn bij het opstaan en lopen vooral in de lage rug en lies. Is nu al meer dan 3 maanden. Ben 76 jaar maar nog altijd actief met werken en sociale contacten. Dit duurt wel erg lang! Gebruik paracetamol en ibuprofen in overleg met de huisarts.

  1. Toevallig lees ik dit…
   Mijn moeder heeft dit ook gehad en daardoor ook vreselijke pijn…
   Het enige wat werkt is een Amitriptyline..dat werkt nl tegen zenuwpijn… Bij haar was de pijn na een paar uur weg..
   Daarvoor lagen ze uren voorover gebogen op de grond van de pijn… Uw arts hoort dit te weten…

  2. Hallo joke,
   Ik had vorige jaar ook een gebroken schaambeenbot opgelopen, het heeft precies 8 weken geduurd, toen helemaal geen pijn meer. Ik heb wel vrij snel alle medicatie aan de kant gegooid die ik in Spanje kreeg. Ik ben 68 jaar en wandel 6 km per da. Dit ben ik in die 8 weken al weer beginnen in te voeren, dus ik geloof in bewegen bewegen, maar het was wel heel erg pijnlijk. Sterkte en anders fysiotherapie, groet Anneke.

 2. Heb nu een gebroken schaambeen. Doordat ik ook mijn arm en hand heb gekneusd kan ik niet met krukken lopen. Heb net een klein stukje met rollator gelopen en dat ging, het was wel pijnlijk aan hand en arm en been maar het is ook nog geen week geleden dat het is gebroken. Ik ben 70 jaar, erg sportief dus heb goede hoop dat het wel goed komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *