Last Updated on 22 juni 2024 by M.G. Sulman
Zonnebloempitten worden geoogst van de bloemhoofd van de zonnebloemplant. De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden met diameters van tot 30 centimeter krijgen. Terwijl het zaad zelf is ingekapseld in een zwart-wit gestreepte schil, zijn zonnebloempitten wit en hebben ze een zachte textuur. De zonnebloempit heeft een uitgesproken nootachtige smaak. De pitten hebben een hoge voedingswaarde en zijn zeer gezond. Je kan de zaden rauw of geroosterd eten en verwerken in gerechten, bijvoorbeeld in een salade. Studies koppelen de consumptie van zonnebloempitten aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van je risico op het ontwikkelen van ziekten zoals hoge bloeddruk of hartaandoeningen. Ze bevatten ook voedingsstoffen die je immuunsysteem kunnen ondersteunen en je energieniveau kunnen verhogen. Het zijn wat dat betreft echte krachtpatsers.
Inhoud
Wat zijn zonnebloempitten?
Zonnebloempitten zijn de vruchten of zaden van de zonnebloemplant (Helianthus annuus). Ze worden geoogst uit de grote bloemhoofdjes van de plant. Deze kunnen meer dan 30 cm in diameter zijn. Een enkele zonnebloemkop kan tot wel 2000 zaden bevatten.
Er zijn grofweg twee hoofdtypen zonnebloemgewassen. De ene soort wordt gekweekt voor de pitten om te eten. De andere wordt gekweekt om er zonnebloemolie van te maken.
Zonnebloempitten hebben een enigszins nootachtige smaak. Door de pitten te roosteren komt de smaak nog meer naar voren, maar je kunt ze ook rauw eten.
Voedingswaarde van zonnebloempitten
Zonnebloempitten hebben een uitstekende voedingswaarde. De voedingswaarde per 100 gram zonnebloempitten is als volgt:
- Calorieën: 584 kcal
- Eiwitten: 20,8 g
- Koolhydraten: 19,3 g
- Vetten: 51,5 g
- Vezels: 8,6 g
- Vitamine E: 35,1 mg
- Vitamine B1 (thiamine): 1,5 mg
- Vitamine B6 (pyridoxine): 1,3 mg
- Foliumzuur: 227 mcg
- Magnesium: 325 mg
- Fosfor: 660 mg
- Kalium: 645 mg
- Zink: 5 mg
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van zonnebloempitten is:
- Eiwitten: 50-60 gram (ADH voor een volwassen persoon)
- Vitamine E: 8-10 mg (ADH voor een volwassen persoon)
- Vitamine B1 (thiamine): 1,2-1,5 mg (ADH voor een volwassen persoon)
- Vitamine B6 (pyridoxine): 1,5-1,7 mg (ADH voor een volwassen persoon)
- Foliumzuur: 200-400 mcg (ADH voor een volwassen persoon)
- Magnesium: 300-350 mg (ADH voor een volwassen vrouw) of 350-400 mg (ADH voor een volwassen man)
- Zink: 7-9 mg (ADH voor een volwassen vrouw) of 9-11 mg (ADH voor een volwassen man)
Welke landen verbouwen veel zonnebloempitten?
Vooral in landen rond de Middellandse Zee worden veel zonnebloempitten veel gegeten. Oekraïne is de grootste zonnebloemproducent ter wereld. Het heeft een productievolume van 13.626.890 ton per jaar. De Russische Federatie komt op een goede tweede plaats met een jaarlijkse productie van maar liefst 11.010.197 ton. Argentinië is een ook belangrijke speler op de zonnebloempittenmarkt, evenals Hongarije. In Azië is China een belangrijke producent van zonnebloempitten Andere landen waar veel zonnebloempitten worden verbouwd, zijn onder meer de Verenigde Staten, India, Bulgarije, Roemenië, Frankrijk, Spanje en Italië.
Zonnebloempitten zijn gezond en zitten vol geneeskracht
Zonnebloempitten hebben een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder:
Goed voor de ogen
Zonnebloempitten zijn een van de rijkste voedingsbronnen van vitamine E. Deze vitamine werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Deze in vet oplosbare antioxidant speelt een rol speelt bij de gezondheid van het oog en het bestrijden van ontstekingen. Vitamine E is een krachtige antioxidant die je ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Voor een gezond hart
Zonnebloempitten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze zitten onder meer in vette vis, lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, walnoten, plantaardige (dieet)margarines, vlees, groene bladgroenten, maar dus ook in zonnebloempitten. Deze ‘goede’ vetten zijn hartvriendelijk omdat ze kunnen helpen het LDL-cholesterol (het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol) in het bloed te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte afneemt.
Het ondersteunen van een gezond immuunsysteem
Een sterk immuunsysteem is de sleutel tot het behoud van een goede algehele gezondheid en noodzakelijk voor de bescherming tegen infectie en ziekte. Zonnebloempitten zijn een geweldige ondersteuner van het immuunsysteem, dankzij hun hoge vitamine E-gehalte. Ze bevatten ook een beetje zink en selenium, wat ook kan helpen bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.
Een goede spijsvertering bevorderen
Zonnebloempitten bevatten veel vezels, die goed zijn voor je darmen. Ze zorgen voor zachte ontlasting en helpen obstipatie voorkomen. Ze helpen mee aan een goed cholesterol. Doch als je niet gewend bent om vezelrijk voedsel te eten, is het belangrijk om langzaamaan meer vezels te eten. Het is bovendien erg belangrijk om – wanneer je meer vezels gaat eten – voldoende te drinken. vezels nemen namelijk veel vocht op. Als je veel vezels eet en te weinig drinkt, dan krijg je je juist last van hard ontlasting en verstopping.
Ondersteunen van de gewichtsbeheersing
Het binnenkrijgen van voldoende vezels en eiwitten is een belangrijke stap om een gezond gewicht te behouden, en zonnebloempitten zitten vol met beide. Hoe helpen ze? Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt. Vezels bevorderen een goede spijsvertering en reguleren de bloedsuikerspiegel.
Zonnebloempitten roosteren
Zelf geroosterde zonnebloempitten maken is heel eenvouding. Een kind kan de was doen.
Wat heb je nodig?
- 1 kopje zonnebloempitten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 theelepel zout
Hoe te bereiden?
- Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
- Bakpapier op de bakplaat plaatsen.
- De zonnebloempitten, olijfolie en zout in een kom doen en mengen.
- De zonnebloempitten gelijkmatig over de bakplaat verdelen.
- Rooster de zonnebloempitten gedurende 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Daarna de zonnebloempitten uit de oven halen en laten afkoelen.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van zonnebloempitten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.