Ontdek de beste ijzerrijke dranken voor een gezonde boost!

Last Updated on 6 april 2024 by M.G. Sulman

Wanneer we het hebben over ijzer, denken de meeste mensen aan voeding die rijk is aan dit mineraal, zoals spinazie, kikkererwten en rood vlees. Maar wist je dat je in dranken ook ijzer kunt vinden? Er zijn een aantal ijzerrijke dranken. Denk bijvoorbeeld aan pruimensap of groene sapjes met bieten. Of smoothies met frambozen, cashewnoten en spinazie. Het moge duidelijk zijn: als je op zoek bent naar drankjes vol ijzer voor een gezonde ijzerboost, dan zijn smoothies met groenten en fruit de beste keuze!

Groene smoothie kan eneen ijzerrijke drank zijn / Bron: Pixabay

Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om hemoglobine aan te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzer helpt ook bij het verwijderen van koolstofdioxide. Daarnaast speelt het een rol bij de lichamelijk groei, celfunctionering, neurologische ontwikkeling en de productie van bepaalde hormonen. Zo is ijzer betrokken bij de aanmaak van schildklierhormoon. ·

In welk drinken zit veel ijzer?

Dranken zijn door de bank genomen niet bijzonder rijk aan ijzer in vergelijking met vast voedsel. Water, thee, koffie en frisdrank bevatten over het algemeen weinig tot geen ijzer.

Er zijn echter bepaalde dranken die enige hoeveelheid ijzer kunnen bevatten, vooral als ze verrijkt zijn met dit mineraal. Dit zijn bijvoorbeeld:

Verrijkte vruchtensappen

Er zijn vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, appel-perensap of granaatappelsap, die zijn verrijkt met ijzer. Controleer het etiket om te zien of het product ijzer bevat.

Verrijkte plantaardige melk

Plantaardige melk zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk kan verrijkt zijn met ijzer. Check het etiket om te achterhalen of dde drank ijzer bevat en hoeveel.

Bepaalde kruideninfusies

Er zijn kruideninfusies die kleine hoeveelheden ijzer bevatten, afhankelijk van de kruiden die worden gebruikt en of ze verrijkt zijn.

Kruiden die van nature rijk zijn aan ijzer, zijn onder meer:

Weet wel dat de hoeveelheid ijzer in dranken over het algemeen lager is dan die in ijzerrijke voedingsmiddelen. Als je je ijzerinname wilt verhogen, is het effectiever om je te richten op ijzerrijke voedingsmiddelen in plaats van op dranken.

Ontdek de 12 beste ijzerrijke dranken voor een gezonde boost!

Dit zijn 12 gezonde drankjes die rijk zijn aan ijzer:

 1. Roosvicee Ferro Fruitkracht is rijk aan ferrogluconaat, een ijzer dat snel in het bloed wordt opgenomen. Dit sap bevat 5,1 milligram ijzer per 100 milliliter.
 2. Appelsap, gemaakt van appels zoals Elstar, Jonagold, Cox’s Orange Pippin en Goudreinette. Bevat ongeveer 0,2 mg ijzer per 100 ml.
 3. Abrikozennectar met een heerlijke zoete smaak en een intens oranje kleur. Bevat ongeveer 0,3 mg ijzer per 100 ml.
 4. Runderbouillon, al dan niet zelfgemaakt Bevat ongeveer 0,5 mg ijzer per 100 ml.
 5. Bietensap; rode bieten zijn een natuurlijke bron van het mineraal ijzer. Bevat ongeveer 0,7 mg ijzer per 100 ml.
 6. Cacao gemaakt met natuurlijk cacaopoeder. Bevat ongeveer 11 mg ijzer per 100 ml.
 7. ‘Groene” smoothies’, met ingrediënten zoals boerenkool, spinazie, selderij, snijbiet, tarwegras, komkommer, peterselie en munt. Deze bevatten over het algemeen een kleine hoeveelheid ijzer.
 8. Sinaasappelsap; ‘t lekkerste is zelfgeperst. Bevat ongeveer 0,2 mg ijzer per 100 ml.
 9. Smoothies met erwteneiwit. Erwteneiwit is rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine E, ijzer, magnesium, zink, fosfor en kalium. De hoeveelheid ijzer varieert afhankelijk van de ingrediënten.
 10. Pruimensap. Dit sap bevat grofweg 0,6 mg ijzer per 100 ml.
 11. Tomatensap, met ongeveer 0,4 mg ijzer per 100 ml.
 12. Spinaziesap, met ongeveer 2,7 mg ijzer per 100 ml.

Het toevoegen van lijnzaad of sesamzaad aan smoothies verhoogt het ijzergehalte. Onthoud dat de hoeveelheid ijzer per 100 ml kan variëren afhankelijk van het merk en de bereidingswijze.

Let op: Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding.

Sinaasappelsap
Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding / Bron: Pixabay

Hoeveel ijzer heb je dagelijks nodig?

Weet je hoeveel ijzer je per dag nodig hebt? Voor mannen wordt een dagelijkse inname van 11 milligram ijzer aanbevolen. Maar wist je dat voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs 16 milligram per dag is? Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt om je lichaam gezond en energiek te houden!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over ijzerrijke dranken, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.