10 beste traditionele gospelnummers

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Het woord “gospel” is afgeleid van het Oudengelse goð, wat “goed” betekent, en spell, wat “nieuws” of “boodschap” betekent. Gospel betekent dan ook, net als het Griekse woord “evangelie” (ευαγγελιον / euangelion), “goed nieuws” of “goede/blijde boodschap”. De oorsprong van gospelmuziek ligt in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika en slavenschepen, waar de Afrikaanse slaven liederen zongen om hoop uit te putten. In dit artikel hebben we 10 geweldige traditionele gospelnummers opgenomen met verschillende zangers, zangeressen en groepen, inclusief de iconische Sister Rosetta Tharpe en Mahalia Jackson.

Mahalia Jackson in het Concertgebouw Amsterdam (1961) / Bron: Wikimedia Commons

Amazing Grace – Mahalia Jackson

De gospelkoningin Mahalia Jackson zag het levenslicht op 26 oktober 1911 in New Orleans en stierf op 27 januari 1972 in Chicago. Haar debuutplaat uit 1934, “God Gonna Separate the Wheat from the Tares”, werd populair in het zuiden van de Verenigde Staten.

Op het hoogtepunt van haar carrière, tijdens de Mars naar Washington op 28 augustus 1963 om op te komen voor de rechten van de Afro-Amerikaanse burgers, zong ze voor een menigte van meer dan 250.000 mensen. Dit deed ze op verzoek van Martin Luther King. Zij bracht liederen als “I’ve been buked and I’ve been scorned” en “How I got over” ten gehore.

Naast haar bekendheid als zangeres, heeft Mahalia Jackson een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van Afro-Amerikanen, samen met grootheden als Martin Luther King, Coretta Scott King en Rosa Parks.

Precious Lord, Take My Hand – Thomas A. Dorsey

Thomas A. Dorsey staat ook wel bekend als ‘de vader van de gospel’. Hij was oorspronkelijk een bluesartiest. Later componeerde hij meerdere gospelklassiekers zoals “Take My Hand Precious Lord” en “Peace in the Valley”. Zijn liedjes werden miljoenen keren verkocht en hij inspireerde een waaier aan artiesten, zoals Elvis Presley, Aretha Franklin en B.B. King. In 1993 overleed hij op 94-jarige leeftijd.

Oh Happy Day – The Edwin Hawkins Singers

Edwin Hawkins richtte een gospelkoor op onder de naam ‘The Edwin Hawkins Singers’. Ze timmerden flink aan de weg en wonnen zelfs vier Grammy Awards, waaronder één voor hun iconische nummer “Oh Happy Day”. Dit aanstekelijke nummer werd één de grootste gospelhits aller tijden. “Oh Happy Day” is een gospelarrangement uit 1967 van een gezang uit 1755 van predikant Philip Doddridge. Het werd opgenomen in 1969 en het werd een internationale hit. Het bereikte zelfs nummer 1 in de Nederlndse hitlijsten.

This Little Light of Mine – Sister Rosetta Tharpe

Sister Rosetta Tharpe, geboren als Rosetta Nubin (Cotton Plant, 20 maart 1915 – Philadelphia, 9 oktober 1973), was een baanbrekende muzikante. Zij behoorde tot de eerste gospelartiesten die ook het publiek van rhythm-and-blues en rock-‘n-roll wisten aan te spreken.

Swing Low, Sweet Chariot – The Golden Gate Quartet

The Golden Gate Quartet, opgericht in 1934, is met wisselende zangers een van de bekendste en meest succesvolle vertolkers van gospelmuziek in de Verenigde Staten.

Wade in the Water – The Staple Singers

The Staple Singers was een Amerikaanse groep die gospel, soul en R&B zong. Ze waren actief van de jaren 1950 tot de jaren 1990.

Down by the Riverside – Fisk Jubilee Singers

De Fisk Jubilee Singers zijn een Afro-Amerikaans a capella-ensemble, bestaande uit studenten van Fisk University. Ze werden opgericht in 1871 en zijn nog steeds actief tot op de dag van vandaag.

O Happy Day – Aretha Franklin

Aretha Franklin (1942-2018) begon haar carrière als gospelzangeres en haar muzikale roots lagen diep in de gospelmuziek.

Go Down Moses – Marian Anderson

Marian Anderson (1897-1993) was een Amerikaanse contralto (de laagste vrouwelijke zangstem) die bekend stond om haar indrukwekkende vocale bereik en expressieve uitvoeringen in verschillende muziekgenres, waaronder gospelmuziek.

I’ll Fly Away – The Chuck Wagon Gang

The Chuck Wagon Gang is een countrygospel groep, die is opgericht in 1935 door David P. Carter, samen met zijn oudste zoon Ernest en dochters Lola en Effie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over traditionele gosplemuziek, bijvoorbeeld wat jouw lievelingsnummer is en waarom. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.