Sister Rosetta Tharpe: een flamboyante gospelzangeres

Last Updated on 2 juli 2023 by M.G. Sulman

Sister Rosetta Tharpe zag op 20 maart 1915 het levenslicht als Rosetta Nubin, Zij overleed op 9 oktober 1973. Zij was een Amerikaanse zangeres en gitariste. Ze verwierf populariteit in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw met haar gospelopnames, die worden gekenmerkt door een unieke mix van geestelijke teksten en elektrische gitaar. Zij behoorde tot een van de eerste gospelartiesten die ook rhythm-and-blues- en rock-‘n-roll-publiek aansprak. Later werd ze onder meer bestempeld als “de peetmoeder van rock and roll”. Ze had invloed op vroege rock-‘n-rollmuzikanten, waaronder Little Richard, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Eric Clapton.1Wikimedia. Sister Rosetta Tharpe. https://en.wikipedia.org/wiki/Sister_Rosetta_Tharpe (ingezien op 2-7-2023)

Sister Rosetta Tharpe in 1938 / Bron: Wikimedia Commons

Wie was de flamboyante gospelzangeres Sister Rosetta Tharpe?

In het stadje Cotton Plant, Arkansas, werd rond 1910 Rosetta Nubin geboren. Haar moeder, die in het plaatselijke kerkkoor zong, gaf Rosetta als kind muziekles. Rosetta kreeg van haar moeder een gitaar en zij kreeg ook verdere muzikale training van een familielid. Vaak gingen moeder en dochter naar kerkdiensten in Chicago, waar Rosetta haar gitaar meesleepte, die bijna net zo groot was als zijzelf.

Op zesjarige leeftijd zong Rosetta al voor duizenden mensen, zichzelf begeleidend op de gitaar. In 1938 was haar roem ook in de grote steden gevestigd, maar niet als het zangeresje Rosetta Nubin, maar als de artieste Rosetta Tharpe, met optredens bij de beroemde Cotton Club Revue met Cab Calloway. Ze trad veel op met Calloway’s band en ook met die van Lucky Millinder.

In de jaren 1940 was Rosetta beroemd en maakte ze uitgebreide tours, meestal optredend met mannelijke gospelkwartetten, zoals de Dixie Hummingbirds. Tijdens een optreden doorbrak ze de raciale conventies door op te treden met de Jordanaires, een witte mannen-gospelkwartet. Tharpe bleef toeren tijdens de Tweede Wereldoorlog en na de oorlog voor steeds grotere publieksgroepen. In 1947 volgde een nieuwe serie en in 1949 nam ze opnieuw op, dit keer samen met haar moeder, Katie Bell Nubin.

Op 3 juli 1951 trad Rosetta in het huwelijk met haar manager, Russell Morrison, en voor deze gelegenheid werd het grote Griffith Stadium in Washington afgehuurd, zodat meer dan 22.000 mensen het evenement konden bijwonen. De ceremonie werd geleid door de bekende dominee Samuel Kelsey en een langspeelplaat laat de hoogtepunten van dit unieke huwelijk horen. In Nederland werd een deel van de ceremonie uitgebracht op een 78-toerenplaat.2UIT DE WERELD VAN DE JAZZ Sister Rosetta Tharpe zingt Gospel songs. “Provinciale Noord-Brabantsche courant Het huisgezin”. ‘s-Hertogenbosch, 17-10-1957, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 02-07-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBTB04:210885015:mpeg21:p00005

Rosetta kreeg op een gegeven moment gezondheidsproblemen door diabetes. Haar gezondheid en de dood van haar moeder in 1968, bracht haar in een depressieve toestand. De laatst bekende opname van Sister Rosetta werd gefilmd in Denemarken in 1970, waar ze haar moeder eerde met het nummer “Precious Lord”. Sister Rosetta Tharpe overleed in 1973 aan een beroerte.

Sister Rosetta Tharpe wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Sanctified gospelzangers van haar generatie.3NOS. Sister Rosetta Tharpe. https://www.nporadio2.nl/muziek/artiesten/6f9fd176-df8f-4fa3-b83b-5d80652c42a8/sister-rosetta-tharpe (ingezien op 2-7-2023) Sanctified gospelzangers zijn artiesten die gespecialiseerd zijn in het zingen van krachtige, spirituele gospelmuziek en Sister Rosetta Tharpe wordt beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke sanctified gospelzangers. Ze was een kleurrijke en flamboyante verschijning en haar muziek flirtte vaak met blues en swing. Haar optredens waren levendig en vol passie, en trokken veel aandacht. Ook de nederlandse (en Nederlandstalige) kranten schreven af en toe over haar (zie onder).

In Londen arriveerde de bekende gospel- en jazz-zangeres Sister Roset;. “Amigoe di Curacao”. Willemstad, 28-11-1957. Geraadpleegd op Delpher op 02-07-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBDDD02:000211264:mpeg21:p001

Wat waren haar muzikale invloeden en stijl?

Sister Rosetta Tharpe werd beïnvloed door verschillende muzikale stijlen en zij ontwikkelde een unieke en grensverleggende eclectische muziekstijl, met invloeden uit de gospel, blues, jazz en rhythm and blues.

Doordat Rosetta als kind ondergedompeld was in de gospeltraditie, kon zij uitstekend emotie en spiritualiteit in haar muziek leggen. Ze combineerde de diepgang van religieuze liederen met de rauwe expressie van de blues. Dit zorgde voor een krachtige en soulvolle vocale sound.

Vergeet niet dat Rosetta bovendien op meesterlijke wijze op de elektrische gitaar speelde, waarmee ze nieuwe mogelijkheden en geluiden in de muziekwereld introduceerde. Haar gitaarspel varieerde van subtiele en tedere melodieën tot energieke en krachtige riffs. Ze experimenteerde met verschillende speeltechnieken en was innovatief in haar instrumentale uitvoeringen.

De muzikale stijl van deze gospelicoon werd tevens beïnvloed door de dynamiek van jazz en rhythm and blues. Ze voegde swingende ritmes en improvisatie toe aan haar optredens, waardoor haar muziek levendig en meeslepend werd. Haar vermogen om het publiek te betrekken bij haar uitvoeding, maakte haar optredens memorabel en opwindend.

Sister Rosetta Tharpe wordt vaak gekenschetst als een visionair met een muzikale nalatenschap die van onschatbare waarde is. Haar unieke fusie van gospel, blues, jazz en rhythm and blues heeft de weg geëffend voor de ontwikkeling van rock-‘n-roll en heeft generaties van muzikanten beïnvloed.

Fotoportret van Tharpe, 1938, door James J. Kriegsmann / Bron: Wikimedia Commons

Wat waren haar belangrijkste prestaties en bijdragen aan de muziek?

Sister Rosetta Tharpe was een baanbrekende artiest met meerdere mijlpalen en bijdragen aan de muziek. Ze was de eerste grote ster in de gospel en haar unieke mix van spirituele teksten en elektrische gitaar legde de basis voor rock-‘n-roll. Haar invloed reikte tot ver in de toekomst, waarbij ze artiesten zoals Elvis Presley en Chuck Berry beïnvloedde.

Sister Rosetta Tharpe treedt op in Cafe Zanzibar / Bron: Wikimedia Commons

Welke artiesten zijn beïnvloed door Sister Rosetta Tharpe?

Elvis Presley, Chuck Berry, Johnny Cash, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Eric Clapton en vele anderen zijn allemaal sterk beïnvloed door Sister Rosetta Tharpe. Haar unieke stijl van gitaarspel en zang heeft de weg geplaveid voor de opkomst van rock-‘n-roll en heeft generaties van muzikanten geïnspireerd.

Wat waren de meest bekende nummers van Siter Rosetta Tharpe?

Enkele van Sister Rosetta Tharpe’s meest bekende nummers zijn onder meer “Strange Things Happening Every Day”, dat haar eerste grote hit was, “Up above my head, I Hear Music in the Air”, een populaire gospelklassieker, en “Rock Me”, een energiek nummer dat haar blues- en rockinvloeden weerspiegelt. Deze nummers hebben bijgedragen aan haar iconische status en blijven geliefd bij fans van haar muziek.

Studioalbums

Hieronder staan enkele van de studioalbums die Sister Rosetta Tharpe heeft uitgebracht, met erachter het jaar van release:

  • “This Train” (1939)
  • “Gospel Train” (1956)
  • “The Gospel Truth” (1959)
  • “Sister Rosetta Tharpe and the Hot Gospel Tabernacle Choir” (1963)
  • “Precious Memories” (1969)
  • “Live in Paris” (1971)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over Sister Rosetta Tharpe, bijvoorbeeld wanneer je voor de eerste keer haar muziek hoorde en wat het met je deed. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.