Lychee: lychees zijn gezond en geneeskrachtig

Last Updated on 20 augustus 2023 by M.G. Sulman

Lychees zijn kleine, ronde vruchten met een rood-paarse schil en witte vruchtvlees. Ze groeien aan de lychee (Litchi chinensis), een groenblijvende, tot 9 m hoge boom met een dichte, brede kroon. Van oorsprong is deze afkomstig uit Zuid-China en Zuidoost-Azië. Lychee is een populaire en gezonde vrucht. Het wordt vaak vers gegeten, uit het handje. De vruchten kunnen echter ook worden verwerkt tot sappen, jam en conserven.

Lychee-vruchten op een markt in West-Bengalen, India. Foto genomen in juni 2022. / Bron: Wikimedia Commons

Voedingswaarde

Vitaminen en mineralen

Lychees zijn een goede bron van vitamine C, kalium en fosfor. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden andere voedingsstoffen, zoals vitamine B-complex, foliumzuur, koper en mangaan. Bovendien bevatten lychees antioxidanten, die kunnen helpen om de schade te verminderen die vrije radicalen aan het lichaam kunnen veroorzaken.

Antioxidanten in lychees

Lychees bevatten ook antioxidanten, dit zijn stoffen die cellen in het lichaam kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker. Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren en voorkomen dat ze schade aan cellen veroorzaken.

Vrije radicalen zijn moleculen of atomen met een ongepaarde elektron in hun buitenste schil. Dit kan leiden tot instabiliteit en kan reacties met andere moleculen veroorzaken. Vrije radicalen kunnen worden gevormd door externe factoren zoals blootstelling aan straling, toxische stoffen en roken, maar kunnen ook worden geproduceerd als onbedoelde bijproducten van normale stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Vrije radicalen kunnen schade aan het DNA van cellen veroorzaken en kunnen bijdragen aan het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals kanker en hartziekten. Ze kunnen ook de afbraak van collageen en elastine in de huid versnellen, wat kan leiden tot tekenen van veroudering. Om deze redenen worden vrije radicalen vaak geassocieerd met veroudering en ziekte.

Er zijn echter ook positieve effecten van vrije radicalen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van infecties door het doden van bacteriën en virussen. Bovendien kunnen ze ook helpen bij het reguleren van de bloedstroom en het onderhouden van een gezonde bloeddruk.

Er zijn verschillende manieren om het risico op schade door vrije radicalen te verminderen, zoals het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, het vermijden van blootstelling aan toxische stoffen en het roken, en het regelmatig uitoefenen van lichaamsbeweging.

Lychees / Bron: Wikimedia Commons

Lychees zijn gezond en geneeskrachtig

Er zijn enkele studies gedaan naar de gezondheidsvoordelen van lychees, hoewel meer onderzoek nodig is om deze voordelen te bevestigen. Sommige van de mogelijke gezondheidsvoordelen van lychees zijn:

Het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten

Lychees bevatten flavonoïden, die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te verlagen. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Het verminderen van het risico op diabetes

Sommige studies suggereren dat lychees het bloedsuikergehalte kunnen verlagen en het risico op diabetes type 2 kunnen verminderen.

Het verminderen van ontstekingen

Lychees bevatten ook stoffen die ontstekingen kunnen verminderen, wat kan helpen om bepaalde aandoeningen, zoals artritis, te verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat lychees ontstekingsremmende en antitumorale eigenschappen kunnen hebben vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten. Er is echter meer onderzoek nodig om de potentiële gezondheidsvoordelen van lychees en hun rol bij ziektepreventie volledig te begrijpen.

Het verbeteren van de gezondheid van de huid

Lychees bevatten vitamine C, wat kan helpen om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en het verouderingsproces te vertragen.

Gevarieerd en gezond eten

Lychees zijn een gezonde snack of tussendoortje en kunnen een aanvulling zijn op een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Zoals bij alle voedingsmiddelen, is het belangrijk om ze met mate te eten en te variëren in de voedingsmiddelen die je consumeert. Als je specifieke vragen hebt over hoe lychees kunnen passen in jouw specifieke dieet, is het raadzaam om een arts of diëtist te raadplegen.

Over het algemeen is het belangrijk om een verscheidenheid aan groenten en fruit te consumeren, omdat dit rijke bronnen zijn van antioxidanten en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Hoe smaakt een lychee?

Een lychee is een zoete en sappige vrucht met een unieke smaak die iets weg heeft van een combinatie van fruitige smaken zoals roze grapefruit en watermeloen. De schil van een lychee is dun en ruw en omhult een witte, vlezige binnenkant met een grote, zwarte pit.

Bewaren van lychees

Om lychees te bewaren, kun je ze het beste koel en droog bewaren. Je kunt ze in de koelkast leggen of in een koele, donkere ruimte. Als je lychee’s koopt, moet je ervoor zorgen dat ze rijp zijn en niet hard of droog aanvoelen. Als je lychee’s koopt die nog niet rijp zijn, kun je ze op kamertemperatuur laten rijpen totdat ze zacht en sappig aanvoelen.

Hoe eet je een lychee?

Om lychees te eten, verwijder je eerst de schil door de vrucht aan de onderkant te knijpen totdat de schil loslaat. Vervolgens haal je de pit uit de binnenkant van de vrucht en eet je het vlezige deel op. Je kunt lychees ook gebruiken als garnering voor salades of desserts of ze in stukjes snijden en toevoegen aan smoothies of cocktails.

Hoe eet je een lychee? / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geneeskracht van een lychee, of tips geven hoe je ze kunt bereiden of verwerken. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.