Koffie en een erectie: cafeïne bij erectieproblemen

Last Updated on 29 oktober 2023 by M.G. Sulman

Cafeïne, een stimulerend stofje dat in overvloed aanwezig is in onze geliefde koffie, doet veel meer dan alleen ons wakker houden en je een energieboost geven in de ochtend als je je eerste bakkie pleur drinkt. Het kan een onverwachte rol in de slaapkamer spelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft onthuld dat cafeïneconsumptie verband houdt met het krijgen van een erectie en met erectiestoornissen.1Lopez DS, Wang R, Tsilidis KK, Zhu H, Daniel CR, Sinha A, Canfield S. Role of Caffeine Intake on Erectile Dysfunction in US Men: Results from NHANES 2001-2004. PLoS One. 2015 Apr 28;10(4):e0123547. doi: 10.1371/journal.pone.0123547. PMID: 25919661; PMCID: PMC4412629. Lees verder om te ontdekken wat jouw dagelijkse kopje koffie betekent voor je geslachtsorgaan.

Koffie en een erectie / Bron: Freepik

Wat houdt het onderzoek in?

Je dag beginnen met een kopje koffie: voor veel mensen is dit een dagelijks ritueel. Het geeft je een boost, maar er is echter weinig bekend over de relatie tussen cafeïne en erectiestoornissen in de algemene bevolking. Bij een erectiestoornis heeft een man moeite met het krijgen of houden van een erectie. Het onderzoek richtte zich op het verkennen van deze associatie en of deze afhankelijk was van andere gezondheidsfactoren.

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

De studie analyseerde gegevens van 3724 mannen ouder dan 20 jaar die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De aanwezigheid van een erectiestoornis werd vastgesteld via een enkele vraag in een computerondersteund zelfinterview. De dagelijkse cafeïne-inname (mg/dag) werd berekend op basis van 24-uurs voedingsgegevens. Statistische analyses werden uitgevoerd om de resultaten te interpreteren.

Resultaten: Wat heeft het onderzoek aangetoond?

De resultaten waren opmerkelijk. Mannen in het derde (85-170 mg/dag) en vierde (171-303 mg/dag) kwintiel van cafeïne-inname meldden minder vaak erectiestoornissen in vergelijking met mannen in het laagste kwintiel (0-7 mg/dag). Dit impliceert een beschermend effect van cafeïne tegen erectiestoornissen.

Deze trend werd versterkt bij mannen met overgewicht / obesitas en hypertensie (verhoogde bloeddrukwaarden), waar de relatie tussen hogere cafeïne-inname en een lager risico op erectiestoornissen werd bevestigd. Opmerkelijk genoeg was dit effect niet aanwezig bij mannen met diabetes.

Conclusie: koffie en cafeïne voor een goede erectie en bij erectieproblemen

Het lijkt erop dat cafeïneconsumptie de kans op erectiestoornissen vermindert, vooral bij een inname gelijk aan ongeveer 2-3 kopjes koffie per dag (170-375 mg/dag). Deze trend geldt ook voor mannen met overgewicht/obesitas en hypertensie, maar niet voor degenen met diabetes.

Ofschoon deze bevindingen goed nieuws zijn voor koffiedrinkende mannen, is verder onderzoek nodig om deze associaties in prospectieve studies te bevestigen. Dus, voorlopig hoef je dat dagelijkse kopje koffie niet op te geven. Het kan zelfs bijdragen aan een gezonder liefdesleven!

Twee tot drie kopjes leut per dag verminderen het risico op erectiestoornissen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over dit onderwerp, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.