Fruit & groenten beschermen tegen prostaatkanker

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Volgens onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië was het percentage prostaatkanker lager bij mannen die regelmatig “kleurrijke groenten en fruit” aten.1Inside Precision medicine. Fruits and Veggies Protect Against Prostate Cancer. https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/oncology/fruits-and-veggies-protect-against-prostate-cancer/ (ingezien op 22-5-2023) Voedingsstoffen uit een dergelijk dieet worden ook in verband gebracht met een gunstig herstel bij mannen die een bestralingsbehandeling ondergingen voor de ziekte. Bestraling of radiotherapie is een medische behandeling met röntgenstraling.

Fruit
Fruitkraam in Barcelona / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek naar fruit, groenten en prostaatkanker

De onderzoekers ontdekten dat bij gevallen van prostaatkanker de plasmaconcentraties van luteïne, lycopeen, α-caroteen, β-caroteen en selenium significant verminderd waren in vergelijking met een controlegroep. Tegelijkertijd waren de niveaus van ijzer, zwavel en calcium verhoogd

Een tweede studie wees uit dat witte bloedcellen van prostaatpatiënten meer DNA-schade hadden dan die van gezonde personen in de controlegroep, en vatbaarder waren voor DNA-schade veroorzaakt door ioniserende straling. De onderzoekers koppelden dit effect aan lage gehaltes aan lycopeen en selenium.

Medeauteur Permal Deo, Ph.D., vertelde Inside Precision Medicine dat het eten van voedsel dat van nature rijk is aan lycopeen en selenium de voorkeur verdient boven het nemen van supplementen, omdat “huidige bewijzen suggereren dat de voordelen van supplementen beperkt zijn.”2Inside Precision medicine. Fruits and Veggies Protect Against Prostate Cancer. https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/oncology/fruits-and-veggies-protect-against-prostate-cancer/ (ingezien op 22-5-2023)

De bevindingen van dit team werden gepubliceerd in twee artikelen in het vakblad ‘Cancers’. De ene keek naar het risico op voeding en prostaatkanker, de andere onderzocht de niveaus van lycopeen en selenium bij dergelijke patiënten die bestralingstherapie ondergingen. Bij beide onderzoeken waren controlegroepen betrokken.

Hun eerste studie bestond uit 116 blanke mannen met gediagnosticeerd prostaatkanker. De agressiviteit van hun tumor werd bepaald door de Gleason-score. Alle patiënten die deelnamen aan deze studie werden geacht radiotherapie nodig te hebben om de kanker onder controle te krijgen.

De resultaten toonden aan dat het plasma-nutrioom een nuttige diagnose zou kunnen zijn van het risico op prostaatkanker. Het plasma-nutrioom verwijst naar een verzameling van voedingsstoffen en bioactieve componenten die in het bloedplasma aanwezig zijn. Door het analyseren van de concentraties van bepaalde voedingsstoffen in het bloedplasma, zoals luteïne, lycopeen, α-caroteen, β-caroteen en selenium, kunnen onderzoekers inzicht krijgen in het verband tussen voeding en prostaatkanker en mogelijk risicobeoordelingen uitvoeren.

Bij hun tweede studie waren 103 patiënten met prostaatkanker betrokken die nog niet waren behandeld. Bloedmonsters van deze patiënten werden blootgesteld aan straling. Het team rapporteerde dat door straling geïnduceerde frequenties van micronucleus en kernknoppen, beide gevaarlijke signalen, significant hoger waren bij prostaatkankerpatiënten met een laag selenium- of laag lycopeengehalte in vergelijking met de controlegroep.

De auteurs merken op dat er veel bewijs is dat voeding, genetische factoren en levensstijl de belangrijkste factoren zijn die bijdragen aan prostaatkanker.3Inside Precision medicine. Fruits and Veggies Protect Against Prostate Cancer. https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/oncology/fruits-and-veggies-protect-against-prostate-cancer/ (ingezien op 22-5-2023)

Aanbevelingen

De odnerzoeker adviseren om een mediterraan dieet te volgen en de hulp van een diëtist in te roepen, omdat mensen op verschillende manieren voedingsstoffen opnemen, afhankelijk van het voedsel, het spijsverteringsstelsel, het genotype van de persoon en mogelijk hun microbioom.

De beste manier om dit dieet te volgen, is door een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen, waaronder die met een hoog lycopeengehalte, zoals tomaten, meloenen, papaja’s, druiven en veenbessen. Ook voedsel dat rijk is aan selenium, zoals wit vlees, vis, schaaldieren, eieren en noten, wordt aanbevolen.

Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat overgewicht en lang zijn het risico op prostaatkanker verhoogt. Diëten met veel zuivelproducten en weinig vitamine E kunnen ook het risico verhogen, maar het bewijs is minder duidelijk, aldus de odnerzoekers.4Inside Precision medicine. Fruits and Veggies Protect Against Prostate Cancer. https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/oncology/fruits-and-veggies-protect-against-prostate-cancer/ (ingezien op 22-5-2023)

Regenboog aan groenten en fruit

Algemeen

Het eten van een regenboog aan groenten en fruit is gunstig voor de prostaatgezondheid van de man. Groenten en fruit zijn over het algemeen rijk aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Deze stoffen zijn niet alleen goed voor de algemene gezondheid, maar ook door de gezondheid van de prostaat.

Bepaalde groenten en fruit bevatten specifieke voedingsstoffen die bijzonder gunstig kunnen zijn voor de prostaat. Bijvoorbeeld:

Tomaten

Tomaten bevatten lycopeen. Dit is een krachtige antioxidant die in verband is gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker. Het consumeren van gekookte tomaten of tomatenproducten, zoals tomatensaus of tomatensap, zirgt ervoor dat je lichaam lycopeen beter kan absorberen.

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals andijvie, boerenkool, brave hendrik, groenlof, krulandijvie, lamsoren, paksoi, palmkool, postelein, raapstelen, snijbiet, spinazie, waterkers en zuring, zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen die bijdragen aan het behoud van een gezonde prostaatfunctie.

Bessen

Bessen, bramen en frambozen zijn rijk aan antioxidanten en fytochemicaliën. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op prostaatkanker.

Pompoenpitten en paranoten

Pompoenpitten bevatten zink, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de prostaat. Dit mineraal kan bijdragen aan het verlagen van de symptomen van een vergrote prostaat.

Paranoten staan bekend als een van de beste voedingsbronnen van selenium. Het is aangetoond dat een tekort aan selenium mogelijk het risico op prostaatkanker verhoogt.5WKOF. Selenium en prostaatkanker: onderzoek geeft inzicht in mogelijk mechanisme. https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/selenium-en-prostaatkanker (ingezien op 22-5-2023)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over prostaatkanker en voeding, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.