Postelein: gezond, vol geneeskracht en smaak

Last Updated on 8 juli 2023 by M.G. Sulman

Postelein is een gezonde en eetbare bladgroente die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India komt. Tegenwoordig tref je het plantje overal ter wereld aan, van Zuid-Amerika en Azië tot de Verenigde Staten, Australië en Europa. Ook in Nederland gedijt dit plantje prima en de meeste postelein die hier verkrijgbaar is, komt van eigen bodem. Je kunt de hele plant eten, behalve de wortels. Postelein heeft een verrassend frisse en licht pittige smaak die perfect past bij diverse gerechten. Het plantje is gezond en zit bovendien vol geneeskracht!

Postelein / Bron: Pixabay

Wat is postelein?

Postelein, ook wel Portulaca oleracea genoemd (of Portulaca sativa als je hip wilt zijn), is een eenjarige plant uit de posteleinfamilie (Portulacaceae). De bekendste vertegenwoordiger van de posteleinfamilie is uirteraard postelein.

Deze knaap komt van oorprong uit India en het Midden-Oosten, maar heeft inmiddels de hele wereld veroverd. Het is nu een ware globetrotter. Van Azië tot Suriname, van Griekenland tot België en Nederland wordt de opstaande variant van postelein graag geconsumeerd als smakelijke groente. In het land van de Perzen, Iran, wordt deze groene lekkernij al meer dan twee millennia gesavoureerd.

Overigens kun je ook cultivars van postelein tegenkomen met weelderige bloemen, speciaal gekweekt om je siertuin op te fleuren.

Er zijn twee types postelein: zomerpostelein en winterpostelein. De blaadjes van postelein zijn heldergroen, klein en hebben een leuke ruitvorm. De steeltjes zijn lekker dik en sappig, soms met een tikkeltje roze aan de onderkant.

Het is een vetplantje. In warme, droge gebieden heeft het dikke stengels en bladeren. In Nederland zijn de stengels vaak wat dunner en enigszins vlezig. De blaadjes zijn kort, helder groen tot geelgroen en groeien aan het uiteinde van de stengels. De stengels zijn licht vlezig en kunnen tot enkele tientallen centimeters lang worden, hoewel jonge, korte scheuten het meest smaakvol zijn. Vaak hebben de stengels aan de onderkant een roze of rode verkleuring. Wilde postelein bloeit met kleine gele bloemen, maar er zijn ook sierlijke varianten verkrijgbaar met grote bloemen in diverse andere kleuren.

Postelein (Portulaca oleracea, synoniem: Portulaca sativa) / Bron: Wikimedia Commons

Postelein zit vol smaak

De smaak van postelein is lekker fris, licht pittig en een beetje zuur. Het heeft een stevige en knapperige textuur. Het is geen overheersende groente, waardoor het goed samengaat met verschillende smaken en gerechten.

Salade met postelein / Bron: Wikimedia Commons

Voedingsstoffen

Postelein bevat onder meer de volgende voedingsstoffen

  • Vitamine C: Versterkt het immuunsysteem. ADH: ongeveer 80 mg per dag.
  • Vitamine A: Goed voor het gezichtsvermogen en de huid. ADH: ongeveer 600-900 mcg per dag.
  • Vitamine B-complex: Essentieel voor stofwisseling en zenuwstelsel. ADH varieert per vitamine.
  • Mineralen: Kalium, magnesium en ijzer.
    • Kalium: Handhaaft een gezonde bloeddruk.
    • Magnesium: Reguleert spier- en zenuwfuncties.
    • IJzer: Transporteert zuurstof in het lichaam.

Postelein bevat vitamines, mineralen en antioxidanten die een waaier aan gezondheidsvoordelen bieden. Vitamine A helpt bijvoorbeeld om je ogen gezond te houden en je immuunsysteem te verbeteren. Vitamine A is ook van cruciaal belang voor de gezondheid van je organen omdat het een gezonde celdeling ondersteunt.

Postelein is ook rijk aan vitamine C, wat een rol speelt in de lichaamseigen aanmaak van collageen. Ook staat vitamine C bekend voor haar essentiële rol bij de optimale werking van het immuunsysteem.

Postelein in bloei / Bron Wikimedia Commons

Postelein is gezond en zit vol geneeskracht

Lager risico op kanker

Postelein zit vol met bètacaroteen, het pigment dat verantwoordelijk is voor de roodachtige kleur van de stengels en bladeren. Bètacaroteen is een precursor voor vitamine A (retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Bètacaroteen is een van de vele antioxidanten in postelein.

Van deze antioxidanten is vastgesteld dat ze het aantal vrije radicalen in je lichaam verminderen. Vrije radicalen zijn, kort door de bocht gezegd, bijproducten in je lichaam. Het verlagen van het aantal vrije radicalen kan het risico op cellulaire schade helpen verminderen. Dit verlaagt op zijn beurt het risico op kanker.

Ondersteunen van je hartgezondheid

Postelein is ook nuttig voor het ondersteunen van je cardiovasculaire systeem. Dit systeem zorgt voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed door het hele lichaam. Het is een van de weinige groenten die rijk is aan omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn om gezonde slagaders te ondersteunen en beroerten, hartaanvallen en andere vormen van hartaandoeningen kunnen helpen voorkomen. Postelein heeft zelfs de hoogste geregistreerde niveaus van omega-3-vetzuren van alle landplanten.

Botgezondheid

Postelein is ook een geweldige bron van twee mineralen die in het bijzonder belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Dat zijn calcium en magnesium. Calcium is het meest voorkomende mineraal in je lichaam en als u er niet genoeg van eet, kunnen je botten allengs verzwakken, wat kan leiden tot osteoporose (botontkalking).

Magnesium speelt een belangrijke rol in allerlei verschillende lichaamsprocessen, waaronder de stofwisseling van botten. Het mineraal bevordert de afzetting van calcium in botweefsel en remt de afzetting van calcium in zachte weefsels, voornamelijk door de verhoging van calcitonine. Calcitonine remt de botafbraak en regelt mee de calciumwaarden in het bloed. Daarnaast activeert magnesium alkalische fosfatase. Dit enzym is essentieel voor de aanmaak van nieuw bot. Op al deze verschillende manieren draagt magnesium dus bij aan een gezonde botopbouw en botsterkte.

Het voldoende binnenkrijgen van beide mineralen verbetert de gezondheid van het skelet en kan tevens complicaties voorkomen als gevolg van osteoporose en veroudering.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over postelein, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.