Glidkruid (Scutellaria): werking, geneeskrachtig of gevaarlijk?

Last Updated on 20 april 2024 by M.G. Sulman

Glidkruid (Scutellaria) is een prachtige plant uit de lipbloemenfamilie met geneeskrachtige eigenschappen. Van oorsprong komt de plant voor in Siberië, China en Noord-Amerika. Heden ten dage wordt Glidkruid ook gekweekt in Europa. Het geneeskrachtige plantje heeft een hoogte van 20 tot 40 centimeter en bloeit in de zomer met een opvallende kleur: violet aan de bovenkant en blauw aan de onderkant. Glidkruid staat sinds oudsher bekend als een krachtig geneesmiddel, met anti-allergische, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Deze veelzijdige plant verdient dus zeker een plekje in je tuin. Niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege zijn helende krachten!

Glidkruid (Scutellaria) / Bron: Wikimedia Commons

Wat is Glidkruid (Scutellaria)?

Glidkruid (Scutellaria) is een zeldzame schoonheid in de wereld van planten! Deze kleine vaste plant, behorend tot de familie van de Scophulariaceae, pronkt met haar purperblauwe bloemen van juni tot augustus. Met grijsgroene bladeren die zo’n 10 cm hoog worden, bereikt ze zelf een hoogte van ongeveer 20 cm. Maar pas op, ze is kieskeurig!

Alleen geschikt voor echte liefhebbers van rotstuinen, want Glidkruid heeft specifieke behoeften. Ze houdt van een zonnige plek en gedijt het best in matig voedselrijke grond. In de winter moet je ervoor zorgen dat de grond niet te nat blijft. En oh, de bodem moet kalkvrij en stenig zijn – voeg dus wat kalkvrij split toe aan de bodem! Een beetje vochtigheid in de lente en herfst is ideaal.

Maar laat je niet afschrikken! Glidkruid is een geweldige bodembedekker en gaat goed samen met andere planten. Als je haar met liefde verzorgt, zal ze je belonen met haar unieke schoonheid. Helaas is ze wel moeilijk te vinden, dus als je er een ziet, koester haar dan!

De geneeskracht van Glidkruid

Ontdek de gezondsheidsvoordelen van Glidkruid!

Het toevoegen van Glidkruid aan je supplementregime heeft verschillende voordelen. Maar weet wel dat er nog veel onderzoek verricht moet worden en het is niet geschikt voor iedereen!

Kan de stemming verbeteren en angst verminderen

Glidkruid verbetert de stemming en vermindert angst. Dit komt doordat het gamma-aminoboterzuur (GABA) te stimuleert, een neurotransmitter die de zenuwen kalmeert.

Heeft antibacteriële en antivirale effecten

Scutellaria barbata is een andere soort met medicinale eigenschappen. Het heeft krachtige antivirale en antibacteriële effecten.

Bevat ontstekingsremmende en antikankerverbindingen

Zowel Amerikaans als Chinees Glidkruid bevatten een waaier aan gunstige plantenverbindingen, waaronder antioxidanten, die ontstekingsremmende effecten hebben en je cellen beschermen tegen schade dat wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Een natuurlijk antihistaminicum

Glidkruid staat bekend als een natuurlijk antihistaminicum en kan worden gebruikt als ondersteunend middel bij verschillende allergische reacties. Door het gebruik van Scutellaria reageert je lichaam minder heftig op externe prikkels. Dit kan verlichting bieden bij jeuk, niezen, loopneus en andere allergische klachten. Als je last hebt van allergieën en op zoek bent naar een natuurlijke aanpak, kan Glidkruid een waardevolle toevoeging zijn aan je regime.

Andere mogelijke voordelen

Glidkruid wordt ook gekoppeld aan andere voordelen, waaronder anticonvulsieve effecten, behandeling van slapeloosheid en mogelijke neuroprotectieve eigenschappen die kunnen helpen bij aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Glidkruid (Scutellaria altaica Fisch. ex Sweet) / Bron: Wikimedia Commons

Werking en werkzame stoffen

Dit zijn de belangrijkste werkzame stoffen die te vinden zijn in de wortel van Glidkruid, gebruikt voor fytotherapeutische doeleinden:

  1. Flavonoïden: Deze natuurlijke antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Voorbeelden van flavonoïden in Glidkruid zijn baicaline en wogonine.
  2. Scutellarine: Een alkaloïde die voorkomt in Glidkruid en verschillende farmacologische eigenschappen heeft, waaronder ontstekingsremmende en neuroprotectieve effecten.
  3. Looistoffen: Deze verbindingen kunnen samentrekkende eigenschappen hebben en worden soms gebruikt om ontstekingen te verminderen en wonden te genezen.
  4. Essentiële oliën: Deze oliën kunnen verschillende bioactieve verbindingen bevatten die bijdragen aan de therapeutische effecten van Glidkruid, zoals terpenen en fenolen.
  5. Fenylpropanoïden: Deze stoffen kunnen ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben en zijn aanwezig in verschillende planten, waaronder Glidkruid.

Is het gebruik van Glidkruid gevaarlijk?

Het gebruik van Glidkruid-supplementen biedt gezondheidsvoordelen, maar het is echter niet voor iedereen geschikt! Dit komt doordat het in bepaalde gevallen ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Hier zijn een paar zaken om rekening mee te houden:

Leverproblemen

Zowel Amerikaans als Chinees Glidkruid wordt geassocieerd met leverschade en zelfs leverfalen, vooral bij supplementen die meerdere kruiden bevatten. Mensen met leveraandoeningen moeten Glidkruid vermijden.

Vooral in combinatie met valeriaan en zwarte zilverkaars, kan Glidkruid tot ernstige hepatitis (leverontsteking)  leiden, zelfs tot 6 maanden na inname. Deze kruiden op zichzelf worden als veilig beschouwd, maar bij interactie met elkaar of met bepaalde individuele factoren kan het schadelijke effecten hebben op de lever.

Longcomplicaties

Chinese Glidkruid (Scutellaria baicalensis) wordt in verband gebracht met longcomplicaties, terwijl andere varianten, waaronder de Amerikaanse, bij sommige mensen bijwerkingen zoals een onregelmatige hartslag, tics, angst, slaperigheid en verwardheid kunnen veroorzaken. Uitkijken dus.

Interacties met medicijnen

Glidkruid kan interageren met veel voorkomende medicijnen, zoals bloedverdunners, cholesterolverlagende medicijnen, cytochroom P450-substraatgeneesmiddelen en pijnstillers.

Niet geschikt voor bepaalde groepen

Glidkruid wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Controleer de kwaliteit

Sommige supplementen kunnen verontreinigingen bevatten of ingrediënten die niet op het etiket staan vermeld. Koop daarom je supplementen altijd bij vertrouwde bedrijven die zijn gecertificeerd.

Raadpleeg huisarts of apotheker

Aangezien er weinig menselijke studies zijn verricht over de veiligheid en effectiviteit van Glidkruid, is het altijd verstandig om eerst advies in te winnen bij je huisarts of apotheker voordat je een kruidensupplement gebruikt.

Dosis

Voor Glidkruid wordt een dagelijkse dosis van 5 tot 8 gram aanbevolen ten behoeve van ytotherapeutische doeleinden. Deze geneeskrachtige plant is over het algemeen veilig in gebruik, met zeer weinig bijwerkingen of contra-indicaties.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over (de geneeskracht van) glidkruid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.