Last Updated on 17 januari 2023 by M.G. Sulman

Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant. De stof steviolglycosiden, die uit de bladeren van de plant wordt geëxtraheerd, is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Het wordt vaak gebruikt als een gezonde vervanging voor suiker in voedingsmiddelen en dranken. Stevia is ook veilig voor consumptie en heeft géén effect op je bloedsuikerspiegel.

Stevia / Bron: Freepik

Wat is stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de bladeren van honingkruid of suikerplantje (Stevia rebaudiana). Dit is een meerjarige plant uit de composietenfamilie.

Honingkruid of suikerplantje (Stevia rebaudiana) is een meerjarige plant uit de composietenfamilie / Wikimedia Commons

Waarin zit stevia?

Alom bekend zijn de stevia zoetstof tabletjes oftewel zoetjes. Deze zijn het natuurlijke suikeralternatief. Het harmonieert bijzonder goed met thee en koffie.

Stevia wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken als een natuurlijke zoetstof. Het wordt vaak gebruikt in:

 • Light frisdranken
 • Yoghurt
 • Energiedranken
 • Sportdranken
 • Kauwgom
 • Voedingssupplementen
 • Bakkerijproducten
 • Voorgesneden fruit

Stevia is ook verkrijgbaar als geëxtraheerd poeder of vloeistof die kan worden gebruikt om zelfgemaakte zoetstof te maken of om toe te voegen aan dranken en gerechten.

Stevia is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke zoetstof die geen calorieën of effect op de bloedsuikerspiegel heeft.

Zoetjes van stevia / Bron: Wikimedia Commons

Hoe weet je of een product stevia bevat?

Als op het etiket van een product de term “zoetstof” staat, gevolgd door “steviolglycosiden” of het E-nummer E960, dan bevat het product stevia. Steviolglycosiden zijn de zoetstoffen die worden gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant. E960 is het Europese E-nummer voor steviolglycosiden. Dit betekent dat het is goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Houd er wel rekening mee dat sommige producten stevia bevatten in combinatie met andere zoetstoffen, zoals suiker of kunstmatige zoetstoffen. Dus, als stevia niet specifiek genoemd wordt als ingrediënt, kan het product nog steeds stevia bevatten als onderdeel van een zoetstofmengsel.

Wat gebeurt er met stevia in je lichaam?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt geëxtraheerd uit de bladeren van de Stevia rebaudiana. De stof steviolglycosiden die in stevia zit, is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker.

Wanneer stevia wordt ingenomen, wordt het in het lichaam afgebroken tot steviol en stevioside. Deze stoffen worden vervolgens geabsorbeerd in de darmen en worden geëlimineerd via de urine. Er is geen bewijs dat stevia schadelijk is voor de gezondheid of dat het een negatief effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Er zijn echter wel een paar onderzoeken die aangeven dat een hoge inname van stevia kan leiden tot een licht verhoogde bloeddruk, maar anno 2023 is meer onderzoek nodig om dit bewijs te versterken.

Stevia wordt algemeen beschouwd als veilig voor consumptie en wordt aanbevolen als een gezonde vervanger voor suiker in voedingsmiddelen en dranken.

Is stevia veilig of gevaarlijk?

Stevia wordt algemeen beschouwd als veilig voor consumptie. Het is goedgekeurd voor gebruik als zoetstof door vele landen en organisaties, zoals de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada. Stevia is ook veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Er zijn echter wel een paar onderzoeken die suggereren dat een hoge inname van stevia kan leiden tot een licht verhoogde bloeddruk, maar anno 2023 is meer onderzoek nodig om dit bewijs te versterken. Ook kunnen sommige mensen allergisch reageren op stevia, maar dit is uiterst zeldzaam.

Er wordt ook wel gesuggereerd dat Stevia kan interfereren met de werking van bepaalde geneesmiddelen, maar ook daarvoor is het bewijs anno 2023 flinterdun.

Al met al wordt stevia beschouwd als een veilige zoetstof en als een gezonde vervanging voor suiker.

Is stevia gezond?

Veilig en gezond

Stevia is een natuurlijk zoetstof die wordt gemaakt van de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant. Veel mensen vinden het gezonder dan kunstmatige zoetstoffen omdat het geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat stevia veilig, caloriearm en gezond is.

Wat is gezonder suiker of stevia?

Stevia is gezonder dan suiker omdat het geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Suiker bevat veel calorieën en kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes en overgewicht.

Stevia is ook geen kunstmatige zoetstof. Stevia is een natuurlijke, plantaardige zoetstof.

Voordelen en nadelen van stevia

Voordelen van stevia

 • Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant.
 • Stevia is veel zoeter dan suiker (200-300 keer zoeter) en heeft geen calorieën.
 • Stevia wordt vaak gebruikt als een gezonde vervanging voor suiker in voedingsmiddelen en dranken.
 • Stevia heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel.
 • Stevia is veilig voor consumptie en goedgekeurd voor gebruik in vele landen, waaronder Nederland en België.

Nadelen van stevia

 • Stevia kan een licht verhoogde bloeddruk veroorzaken bij zeer hoge inname.
 • Stevia kan een bittere of metalige smaak hebben in sommige producten.
 • Stevia kan interfereren met de werking van bepaalde geneesmiddelen (maar hier is zeer weinig bewijs voor).
 • Stevia kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, maar alleen in uitzonderlijke gevallen.
 • Stevia is duurder dan reguliere suiker.

Hoeveel stevia mag je per dag?

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor stevia is vastgesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat voor een persoon van 60 kilo, de ADI 240 mg per dag zou zijn, en zo’n 30 zoetjes. Het is belangrijk om te onthouden dat deze hoeveelheid als veilig wordt beschouwd voor regelmatig gebruik, maar dat te veel stevia kan leiden tot bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree of gasvorming. Het is aanbevolen om stevia te gebruiken in moderatie en te overleggen met een arts als u een gezondheidsprobleem heeft.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over stevia, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *